Top News
10691 prikaza

Tajna srpskog oružja u Siriji: "Radimo ga kao nekad Rusi"

Salam sa srpskom strojnicom
BIRN/OCCRP
Milijarde eura vrijedno oružje završilo je na sirijskom bojištu u suprotnosti sa svim pravilima trgovine oružjem

Obučen u izblijedjele traperice, tenisice i kratku majicu, Salam se u veljači prošle godine hvalisao svojom novom igračkom. Teška strojnica, potpuno nova, došla je u arsenal njegove jedinice Slobodne sirijske vojske.

Kako otkrivaju BIRN i OCCRP, strojnica je došla iz kragujevačke tvornice Zastava. Po prvi put je jedno oružje praćeno od proizvodne trake sve do sirijskog bojišta i pruža najbolji dokaz da stvarno i postoji balkanska ruta trgovine oružjem. BIRN i OCCRP već ranije su otkrili da Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Češka, Rumunjska i Slovačka nastavljaju izdavati dozvole za izvoz oružja, te se pozivaju na izjavu bivšeg američkog veleposlanika u Siriji Roberta Stephena Forda, prema kojem operacije dostave oružja koordiniraju CIA, Turska i zaljevske monarhije poput Katara i Saudijske Arabije, a sve preko centara u Jordanu i Turskoj. Stvarna vrijednost izvezenog oružja trebala bi biti i veća od 500 milijuna dolara, na koliko ukazuju nacionalni izvještaji o izvozu oružja i izvještaji UN-a. Dozvolu izvoza dobilo je u tim državama oružje u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara.

Odgovori vlasti Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovačke na pitanja BIRN-a i OCCRP-a uvijek su ista; da te zemlje ne odgovaraju ukoliko oružje završi u trećim zemljama. Na iste takve reakcije nailazili su i Express i 24sata prije tri godine, no prema konvencijama UN-a, takvo opravdanje ne drži vodu, jer je izvoznik itekako dužan provjeriti postoji li realna opasnost da je kupac samo posrednik u nabavljanju oružja za zemlju koja je pod embargom ili u kojoj postoji opasnost da bi se oružje upotrijebilo za ratne zločine. Za razliku od skandala otprije tri godine, kada je Jutarnji list otkrio prijevoz oružja avionima iz Zagreba za Jordan, sada glavni most ide preko Beograda, ali i iz Sofije, Bratislave, Ostrave, Plovdiva, Niša te još nekih manjih gradova. Avioni sad u pravilu lete prema Saudijskoj Arabiji, ali i prema Jordanu, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Salam je otvoreno razgovarao s novinarima i pričao je o svojoj borbi protiv režima Bašara al-Asada. Pokazivao je fotografije strojnice pričvršćene na Toyotine automobile, ali je pokazao i serijski broj strojnice. Broj 3007 kasnije će se pokazati ključnim. Nakon brojnih upita, Zastava je na kraju priznala da je M02 Kojot serijskog broja 3007 prodan 2015. godine bugarskom konzorciju za trgovinu oružjem. Pošiljka je bila namijenjena za izvoz Saudijskoj Arabiji 2015. i 2016. godine. Reizvoz oružja zahtjeva srpsku dozvolu, ali čini se da Saudijci nisu previše pažnje posvetili uvriježenim međunarodnim pravilima.

Jedan visoki srpski dužnosnik koji nije htio biti identificiran zato što se boji otkaza rekao je: "Svi znamo da Saudijci okreću oružje za sirijske pobunjenike. Naša oružja im odlično odgovaraju zato što su izrađena prema starim i jednostavnim sovjetskim nacrtima. Mogu zgrabiti bilo koga s ulice i za par sati ih naučiti baratati oružjem".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.