Top News
1892 prikaza

Tajni računi političara - Papersi otkrili ministra iz regije

Nenad Popović
Medija centar Beograd
Trenutačni ministar bez portfelja bio je sumnjiv odvjetnicima, a posebnu su pazili na njegove ruske poslove

Iz dvije ugledne tvrtke za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamski dokumenti.

Dokumenti, nazvani "Rajski dokumenti" (eng. Paradise Papers), procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Portal Krik otkrio je među svim tim papirima aktualnog ministra bez portfelja u srpskoj vladi Nenada Popovića. Dokumenti otkrivaju da je Popovićevi poslovi i imovina vrijede najmanje 75 milijuna dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća do 100 milijuna dolara, što ga čini uvjerljivo najbogatijim političarem u zemlji, piše Krik. 

Nakon dolaska na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine, Popović je htio reorganizirati svoje bogatstvo i prišao je odvjetničkoj kući Appleby. Međutim, oni su ga nakon pomne analize odbili zbog raznih kontroverznih transakcija, a posebno je riječ o njegovim poslovima s Rusijom. Popović je, inače, predsjednik počasnog savjeta Društva srpskog-ruskog prijateljstva i nositelj je Ordena prijateljstva za zasluge u u razvoju gospodarstvo-društvenih veza Srbije i Rusije.  

Pikaz britanske kraljice i Kim Jong Una spreman je Top News Tajni govor kraljice za Treći svjetski rat

Dokumenti "pokazuju koliko je duboko offshore financijski sustav povezan s isprepletenim svjetovima političkih igrača, privatnog bogatstva i korporativnih divova", objavio je ICIJ u nedjelju, a prenijela HINA.

Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka.

Sueddeutsche Zeitung, koji je počeo pisati o sadržaju tih dokumenata u nedjelju kasno navečer, piše da oni pokazuju kako velike kompanije i najveći svjetski bogataši skrivaju novac u poreznim oazama.

Većina dokumenata potječe od odvjetničke tvrtke Appleby. ICIJ navodi da su među njezinim klijentima velike financijske institucije, kao što su Citigroup i Bank of America, kao i tehnološki divovi Apple i Uber te brend Nike.

Appleby za sebe kaže da je "jedan od najvećih svjetskih pružatelja offshore pravnih usluga", a prošli je mjesec priznao da je bio hakiran.

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II IZVORI S DVORA Life Iscurila tajna kraljice: Velik preokret za monarhiju

Među objavljenim dokumentima nalazi se i pola milijuna spisa iz Asiaciti Trusta, tvrtke bazirane u Singapuru i specijalizirane za offshore usluge.

Imovina britanske kraljice Elizabete II. vrijedna više milijuna funta uložena je u porezne oaze, pišu britanska glasila koja su surađivala u velikoj istrazi na temelju financijskih dokumenata izašlih u javnost, a prenosi HINA.

Oko 10 milijuna funta (11,3 milijuna eura) uloženo je na Kajmanskom otočju i na Bermudama, tvrde BBC i dnevnik The Guardian.

Ta dva glasila sudjelovala su u istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), polazeći od 13,5 milijuna dokumenata što su izašli u javnost, napose dokumenata iz međunarodnog odvjetničkog ureda sa sjedištem na Bermudama, Applebyja. Te istrage o metodama porezne optimizacije u kojima je surađivalo 96 partnerskih glasila u svijetu, nazvane su "Rajski dokumenti".

Ulaganja, koja nisu ilegalna, premda zaobilaze britanski porezni sustav, ostvarena su preko Lancasterske grofovije koja upravlja kraljičinim ulaganjima i koja je izvor njezinih prihoda.

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II ne troši Life Kraljica nikad ne nosi novac - osim 1 dan u tjednu

Sredstva pohranjena u te porezne oaze uložena su u brojne tvrtke, među kojima i u Brighthouse, agenciju za najam stanova koja se bavi i kupnjom pokućstva i informatičke opreme a optužuju je da iskorištava siromašne, ili još lanac trgovina alkoholnim pićem, danas u stečaju.

"Sva naša ulaganja su predmet cjelovite financijske revizije i legitimna su", izjavila je za AFP glasnogovornica Lancasterske grofovije. "Imamo stanoviti broj ulaganja, pa tako i sa sredstvima u inozemstvu".

Potonja čine tek 0,3 posto ukupne vrijednosti Grofovije, rekla je. Što se tiče ulaganja u Brighthouse, ono je obavljeno "preko treće strane" i čini tek 0,0006 posto vrijednosti Grofovije, dodala je.

"Kraljica rado plaća porez na dobit koju ima od Grofovije", kazala je.

Čelnik laburističke oporbe Jeremy Corbyn reagirao je na Twitteru ocijenivši da "postoji jedno pravilo za super bogate, a drugo za ostale kad je riječ o plaćanju poreza".

Glasnogovornik porezne službe istaknuo je pak da vlada ulaže velik napor u suzbijanje porezne optimizacije. Od 2010. naplaćeno je još oko 160 milijarda funta (180 milijarda eura).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.