Life
73673 prikaza

7 strogo čuvanih i mračnih pravila iz svijeta Amiša

Amiši
Facebook
Lutke ne smiju imati lica, glazba je zabranjena, a incest je na sve strane

Amiši su pripadnici konzervativne kršćanske grupe u Sjevernoj Americi, poznate kao Stari red amiške menonitske crkve. Amiši su se pojavili u periodu 1693. - 1697. kao sljedbenici Menonitskog starješine Jakob Ammanna, a nakon preseljenja u SAD više nema njihovih sljedbenika u Europi.

Budući da su vrlo zatvorena zajednica, o njima se malo toga zna - da žive na tradicionalan način i odbacuju modernu tehnologiju, a upravo zbog toga su predmet fascinacije mnogima. 

No, kako uspijevaju živjeti tako? Za sve je zaslužan njihov skup pravila koje svatko u zajednici mora poštovati, a poznata su pod nazivom Ordnung. Ta pravila zadiru u svako područje života, govore o tome kako se trebaju odnositi prema Bogu i jedni prema drugima. Kazna za nepoštivanje je ekskomunikacija iz zajednice, a ne pomažu nikakva objašnjenja niti posebne okolnosti.

1. Djeca se igraju s lutkama bez lica

Prikazi predmeta i kulture Amiša | Author: Pinterest Pinterest
Mora se priznati kako ove lutke izgledaju poprilično jezivo, iako po njima nije snimljen niti jedan hororac. Na lutkama se može vidjeti tradicionalna odjeća Amiša i modni dodaci, a razlog zbog kojeg namjerno lutke nemaju lica - je izbjegavanje stvaranje taštine i plitkoće kod djece, piše The Richest. 

Generalno, djeca imaju vrlo malo igrački te se one prenose s generacije na generaciju. Kad se odjeća na nekoj lutki potrga, lutka se ne baca, već je jednostavno operu i zašiju. Svako dijete obično ima samo jednu lutku.

2. Nema mogućnosti za visoko obrazovanje - jer treba raditi!

Općenito, sustav obrazovanja kod Amiša je poprilično primitivan - uče u malim privatnim školama u kojima im predaju isključivo Amiši, a nakon osmog razreda njihova je edukacija gotova - u dobi od 13 godina. Za završetak učenja tako rano u životu imaju dva glavna razloga. Prvi je praktičan i odnosi se na to da oni više cijene učenje kroz rad i praksu, većinom u zanatskim i poljoprivrednim zanimanjima.Drugi razlog oslanja se na to da se brojna znanja kose s njihovim shvaćanjem života.

3. Rumspringa je njihova prilika za bijeg

Poanta zajednice je da je u njoj svatko svojevoljno, pa Amiši tinejdžerima daju priliku da "provjere sami sebe". To se naziva Rumspringa, a podrazumijeva da tinejdžer u dobi od 16 godina odlazi u vanjski svijet kako bi ga iskusio - smiju nositi modernu odjeću, koristiti tehnologiju, izlaziti...

Nakon toga, tinejdžer mora izabrati između modernog i svijeta Amiša - zauvijek.

4.  Bliskost se gradi kroz razgovor, a ne seks

Prikazi predmeta i kulture Amiša | Author: Pinterest Pinterest
Amiši imaju stroga tradicionalna uvjerenja koja odbacuju ideju seksa prije braka. No, i oni su svjesni da su tinejdžeri pod žestokim udarom hormona te imaju seksualne i ljubavne potrebe. Stoga su osmislili neobičnu praksu - mladić može doći prespavati kod djevojke gdje bi trebali razgovarati cijelu noć i zbližavati se - bez da se slučajno dotaknu. To im jamči daska zabijena na polovici kreveta.

5. Nema glazbe

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg Amiši preziru tehnologiju je njihovo vjerovanje da ona potiče individualizam. Bez tehnologije, oni su prisiljeni oslanjati se jedni dan na druge za sve - od hrane i skrbi do usluga. U sklopu toga, i glazbeni instrumenti su strogo zabranjeni - uz iznimku harmonika koje sviraju na vjerskim obredima.

6. Volite se i množite - s brojnim genetskim defektima

Nakon ulaska u brak, od para se očekuje da ima što više djece jer to pomaže širiti i održavati zajednicu. No, problem je u tome što njihova zajednica raste isključivo "iznutra" - zbog čega nema pritjecanja novih gena i srodstvo je miješano. Amiši se tako često rađaju s nekim oblicima urođenih defekta.

7. Zlostavljanje životinja je O.K.

Zajednica Amiša poznata je po svojim pacifističkim stavovima - stoga iz vjerskih razloga ne moraju ni ići u vojsku. No, dok su prema ljudima miroljubivi, prema životinjama su ekstremno okrutni. Oni životinje doživljavaju na isti način kao i strojeve - oni su nešto od čega samo mogu imati koristi. Zbog toga ih često ekstremno opterećuju, kolju čim se razbole, tjeraju na rad do iznemoglosti i sl.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • modva 08:36 02.Rujan 2017.

  nek rade šta hoće! ali Iživljavanje na životinjama....šupci!!!!!

 • omer 07:47 02.Rujan 2017.

  Svašta ima po svjetu, ovi mi malo djeluju kao i jehovni svjedoci, samo što jehovni smiju imati i slušati i muziku i koristiti moderne tehnologije, i nemaju daske po sred kreveta.

 • stjepan 16:41 01.Rujan 2017.

  To nije 'zabijena daska' to je dio kreveta za tu svrhu. Informiraj se pa onda piši. "To im jamči daska zabijena na polovici kreveta."