Top News
485 prikaza

Priznali: "Gaddafi nas je upozorio na ISIL 2011., nismo ga slušali"

Muammar Gaddafi
DPA/PIXSELL
Britanski su objavili cijele transkripte telefonskih razgovora između Tonyja Blaira i Gaddafija iz kojih se vidi kako je Zapad pokušao utjecati na ishod građanskog rata u Libiji

Odbor za vanjsku politiku u britanskom parlamentu javno je objavio transkripte dva telefonska razgovora između nekadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Muammara Gaddafija, bivšeg libijskog vođe. Iz telefonskih razgovora je vidljivo kako Blair nagovara Gaddafija da se sam povuče s mjesta predsjednika.

«Ako imaš gdje otići i sakriti se, idi, jer ovo se neće mirno završiti», rekao mu je Blair, koji je bio svojevrsni 'izaslanik' Amerike, Rusije, Europske unije i UN-a, kao pregovarač za Bliski istok.

Transkripti iz veljače 2011. godine samo su dio priče u kojoj je zapadni svijet pokušao utjecati na ishod građanskog rata u Libiji i spriječiti da sukobi ne eskaliraju do potpuno nekontrolirane situacije, a jedan od načina na koji se to htjelo postići je da se nagovori Gaddafija da mirno napusti svoju zemlju.

U razgovoru Gaddafi upozorava Blaira da je Libiju napala Al Qaeda.

«Džihadisti žele kontrolirati cijeli Mediteran i napast će Europu», proročanske su riječi Gaddafija iz 2011. godine.

Blair potom pokušava nagovoriti Gaddafija da prestane napadati one koji su se pobunili protiv njega, a onda u drugom razgovoru mu savjetuje da potraži spas izvan Libije.

Tijekom ta dva telefonska razgovora, koja su trajala gotovo sat vremena, Gaddafi zvuči vrlo nepovjerljivo prema Zapadu, te pita Blaira podržava li Al Qaedu i optužuje ga da želi opet kolonizirati Libiju. Blair s njim razgovora vrlo oprezno i na kraju razgovora ga moli da ostanu u kontaktu.

Gaddafi ga nije poslušao i umjesto da pobjegne na vrijeme odlučio je ostati na vlasti. U listopadu 2011. godine ubijen je nakon što su ga pobunjenici pronašli kako se skriva.

Međutim, njegova smrt nije dovela do nikakve stabilnosti – Libija je danas podijeljena između dvije protivničke vlade, a Islamska država zauzela je područja koja su civili napustili zbog sukoba i rata.

Blairov odnos s Gaddafijem trajao je od 2003. godine kada je Gaddafi pristao platiti odštetu žrtvama terorističkog napada u Lockerbieju, kada je odlučio britanskim vlastima predati dvojicu osumnjičenih za podmetanje bombe na zrakoplovu Pan-Ama. 

Transkripti su objavljeni kao dio istrage oko umiješanosti Velike Britanije u vojnu intervenciju u Libiji u ožujku 2011. godine.

Šef odbora za istragu Crispin Blunt naveo je kako transkripti daju vrlo važnu informaciju o tome da je Gaddafi u telefonskom razgovoru upozorio Blaira na islamske ekstremiste.

«Odbor će među ostalim istražiti je li Gaddafijevo upozorenje o militantnim esktremističkim skupinama ignorirano samo zato jer je Gaddafi bio u zabludi oko nekih drugih stvari vezanih za međunarodne odnose. Dosadašnja istraga pokazuje da su zapadne politike bile u daleko manjoj mjeri svjesne rizika zapadne intervencije u Libiji», rekao je Blunt, piše Time. 

Transkripte oba telefonska razgovora možete pročitati ovdje i ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.