Top News
5403 prikaza

Tajno društvo vjerskih fanatika ubija intelektualce

Prosvjedi
Screenshot
Ubijaju "nevjernike" u ime svoje religije, a štiti ih sustav jer je i premijer ekstremist - brojni su mrtvi, a niti jedna optužnica nije dignuta

Hindu ekstremisti organizirani u skupinu Sanathan Sanstha bave se "čišćenjem" Indije od zla "sekularista" ili "nevjernika" - intelektualaca koji su se na ovaj ili onaj način borili protiv vjerskog ekstremizma.

Novinarka i aktivistkinja Gauri Lankesh ubijena je u ovo doba prošle godine, a njezin se život čita kao neko filmsko ostvarenje o buntu i čvrstim uvjerenjima.

Gauri se, kaže njezina sestra Kavitha, kao tinejdžerka odbila udati za liječnika, te je otišla u frizerski salon gdje se ošišala kao dječak. Nikada se nije povinovala očekivanjima patrijarhalnog društva ili religije. Školovala se i kroz svoj rad borila protiv korumpiranih političara i vjerskih vođa (koje je nazivala "brigadom luđaka") te se posvetila pisanju o ljudskim pravima te nižim kastama.

"Ubio sam je radi svoje vjere", rekao je nakon ubojstva Gauri Parashuram Waghmare, nezaposleni 26-godišnji muškarac kojeg je, navodno unajmio vlasnik dućana s oružjem, 37-godišnji Amol Kale, koji ima desetljeće dug odnos s Sanathan Sansthom.

Dekriminalizacija istospolnih odnosa u Indiji NAPOKON Top News "Više nismo kriminalci, nema robije radi gay odnosa"

Osnivač radikalne grupe Jayant Balaji Athavale, koja navodno koristi i hipnoterapiju, 1999. je počeo javno govoriti protiv "svetog rata protiv neprijatelja" te propagirati filozofiju u kojoj je nasilna čistka neprijatelja poželjna i prirodna.

"Jako je važno da izrežemo zlo iz društva. Naše je društvo svetaca, i nećemo dopustiti anarhiji da cvijeta", govorio je (i pisao) danas 76-godišnjak o obračunu s "durjanima" - neprijateljima Hinduizma.

Danas negira da je Sanathan Sanstha organizacija s tajnom misijom - eliminacija intelektualaca iz društva.

"Ona nije jedina žrtva koju su ispred kućnog praga pokosili maskirani muškarci na motorima. Ubijenima je zajedničko to da su pisali na regionalnim jezicima, bili intelektualci i djelovali kao aktivisti. Možda je najvažnije da su bili prihvaćeni od strane ljevice (dakle ne desnih vjerskih ekstremista) i Dalita, ili pripadnika najniže i vrlo diskriminirane kaste za čiju ravnopravnost su se borili. Lider Indije, premijer Narendra Modi niti ne krije da je hindu nacionalist. Njegova je stranka direktni potomak "nacionalističke matice", stranke Rashtriya Swayamsevak Sangh čiji su članovi, i premijerovi kolege i istomišljenici, slavili ubojstva na društvenim mrežama", napisao je novinar (i sam pripadnik kaste Dalita) Sudipto Mondal za The New York Times nakon ubojstva novinarke.

Jedan je tako napisao (a Modi ga prati na društvenim mrežama) da "kada jedna kuja umre svi štenci urliču u isto vrijeme".

Lankesh su danima slijedili, pratili, čekali ispred vratiju, a onda je u 55-godišnjakinju ispucali tri metka, koja su joj probili srce i pluća. 

Diljem države krenuli su nevjerojatni prosvjedi tijekom kojih su, i muškarci i žene, urlali "mi smo svi Gauri". Istraživanje policije pokazuje kako je njezino ubojstvo povezano s ubojstvima još troje sekularnih intelektualaca od 2013. godine. Svi su optuženi povezani sa Sanatan Sansthan, a otkrili su listu s imenima još dvadesetak "ciljeva", mahom pisaca i profesora.

Djevojčica plače u indiji Life Silovatelj djevojčice (5): 'Ona me je provocirala'

Godine 2013. ubijen je liječnik i aktivist Narendra Dabholkar, dvije godine kasnije likvidirali su vođu komunistička partije Govinda Pansarea tijekom njegove jutarnje šetnje, a iste je godine, kada je otvorio vrata stana, ubijen i pisac M.M. Kalburgi.

Sanatan Sanstha je, bez sumnje, zajednički nazivnik. Optuženi iz Pansare ubojstva bio je član Sanatan Sansthae, a forenzički dokazi pokazuju kako je isti pištolj korišten za Kalburgija. Još nije podignuta niti jedna jedina optužnica.

Iako su oni koje se sumnjiči za ubojstvo Lankesh imali kodna imena, također su pisali ekstenzivne dnevnike, koji su uključivali i karte kvarta gdje je novinarka stanovala, dok je drugi imao zapisanu "listu ciljeva".

Navodni je regruter rekao kako su mu trebali mjeseci da isplanira napad, a mlade je "ratnike" odvodio na udaljenu farmu te ih tamo "podsjećao" zašto to rade.

Događa se to u doba kada Hindu nacionalizam divlja više no ikada. 

"Nema sumnje, to je organizirana grupa individualaca koji su planirali i izveli četiri ubojstva", kažu policajci koji se, otvoreno kažu, pitaju "tko je sljedeći".

Povijesne ličnosti mahatma gandhi Life Tajne seksualnog života Gandhija: Bio je pohotnik!

Iako sve poriču ovo nije prvi puta da je Sanatan Sanstha optužena za nasilje. Bacili su dvije bombe 2008. godine, a 2009. dva su se sljedbenika slučajno raznijela dok su pokušavali napasti vjerski festival. Mnoge su institucije tražile od države da grupu zabrane još 2011.

Jayant Athavale je liječnik školovan u Londonu koji je uvjeren da je inkarnacija Hindu boga Višnua te da je njegov zadatak ustanoviti "Hindu naciju" u Indiji. On i njegovi sljedbenici dane provode mantrajući, i baveći se vjerskim raspravama. Većina ih stanuje u Goi.

Pokušan je i atentat na 31-godišnjeg aktivista Umar Khalida, inače prijatelja Gauri Lankesh, no pištolj je zakazao.

"To je trebao biti naš poklon naciji", rekao je atentator Naveen Dalal, koji također ima veze sa zloglasnom grupom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.