Tehno
372 prikaza

Svi mobiteli u Indiji moraju imati gumb za paniku ili se neće moći prodavati

Indijka
Pixabay
Indija ima jednu od najviših stopa seksualnog nasilja nad ženama, a vlasti se nadaju da će gumb za paniku smanjiti broj zločina

Indijska vlada objavila je da će svi mobiteli koji će se od sljedeće godine prodavati u toj zemlji morati imati gumb za paniku. Na ovaj korak odlučili su se zbog strahovitog nasilja nad ženama. Pritiskom na gumb žene će pozvati hitne službe na svoju lokaciju.

Vlada je izdala upozorenje svim proizvođačima mobitela da ako ne budu poštivali ovo pravilo, neće dopustiti da se njihovi uređaji prodaju na indijskom tržištu. 

Tako bi svi mobiteli u Indiji od 1. siječnja 2017. godine trebali imati ugrađen gumb za paniku, a od početka 2018. godine i GPS kako bi hitne službe mogle automatski locirati osobu u nevolji.

Svi pozivi upućeni s gumba za paniku prosljeđivat će se hitnim službama, čak i u slučajevima da korisnik nema novca na računu. 

No, mnogi osporavaju učinkovitost indijskih hitnih službi. Već sada u Indiji postoje mnogi slični alati, poput raznih aplikacija, koji pritiskom na gumb pozivaju hitne službe. Većina tih programa su dobro dizajnirana rješenja, no do problema dolazi zbog nepostojanja djelotvornog sustava lokalne policije koja u većini slučajeva podbaci u trenutku kada je najpotrebnije...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.