Top News
1066 prikaza

Tajno oružje spremno je za rušenje Trumpa

Mira Rađelović Ricardel, Donald Trump
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Na Muellerovoj je strani Trumpov nekadašnji odvjetnik, Michael Cohen, čovjek koji zasigurno nevjerojatno puno znao njegovom poslu

CNN objašnjava zašto je ovaj tjedan možda najvažniji do sada u dvije godine dugoj istrazi Roberta Muellera. Počele su se slagati kockice koje bi mogle ugroziti Trumpovo predsjedništvo.

U procesu, posebni istražitelj sve više ulazi i u to zašto američki predsjednik ima posebno blizak odnos sa Rusima te predsjednikom Vladimirom Putinom.

A Mueller, između ostaloga, prelazi "crtu" (radi koje mu je Trump svojedobno prijetio otkazom) i upliće u istragu i Trumpovo poslovno carstvo. 

Michael Cohen, Donald Trump | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Na Muellerovoj je strani i Trumpov nekadašnji odvjetnik, Michael Cohen, čovjek koji je nekada govorio kako bi "za Donalda Trumpa učinio sve" i koji zasigurno nevjerojatno puno zna i o njegovom poslu i privatnom životu.

Cohen i više no što surađuje, preko 70 sati proveo je pričajući s Muellerovom ekipom, što znači da itekako ima što za reći. 
Dapače, četvrtak prošlog tjedna bio je vjerojatno najvažniji dan Muellerove istrage koja se nadvija nad Trumpovim predsjedništvom.

Ugovor o suradnji, dokumenti i svjedočenje mogu Muellera uvesti duboko u Trumpovu obitelj i najbliži krug ljudi, piše CNN.

Cohen je priznao kako je lagao Kongresu o tome kako Trump pokušava sagraditi Trump Tower u Moskvi, i to usred predsjedničke kampanje 2016., a to je vjerojatno tek vrh ledene sante.

Sukus svega je kako je riječ o (tadašnjem) predsjedničkom kandidatu koji "gura" komercijalni odnos s nacijom koja vodi "informacijski rat" s SAD-om i koja je optužena da je petljanjem u izbore izvojevala Trumpovu pobjedu.

Mueller naganja još jedan "podzaplet" istrage, a to je mogućnost da su neki Trumpovi suradnici možda razgovarali s WikiLeaksom, websiteom koji je objavio Hillaryne mailove (ukradene od Rusije) i koje je Trump koristio kako bi napadao protukandidatkinju.

Michael Cohen | Author: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
"Dva glavna pitanja su - je li postojala osoba koja je bila aktivna veza između kampanje, Rusije i WikiLeaksa, i koja je Trumpova motivacija da je tako nevjerojatno odan Rusiji", kaže Jens David Ohlin, dekan Cornell sveučilišta, odsjeka za pravo.

"Mislim da sada imamo potencijalne odgovore na oba pitanja", kaže.

Mueller još mora dokazati da su Trumpove poslovne aktivnosti utjecale na njegov pristup Rusiji. Nije se direktno postavio (još) prema predsjednikovim žestokim tvrdnjama da nema urote između njegove kampanje i Rusije.

Dapače, ne zna se ima li Mueller dokumente koji impliciraju samog Donalda Trumpa ili se samo "hvata" na Cohenovo svjedočenje. Mnogi eksperti za pravo sumnjaju kako bi sve stavio na svjedoka poput Cohena, koji je već uhvaćen u laganju, bez popratnih dokaza.

Nema jasne indikacije je li Trump prekršio zakon. I unatoč prošlotjednom razvoju događaja, opoziv se predsjednika i dalje čini malo vjerojatan.

Trump, koji je taman sletio u Buenos Aires za G20 sastanak, pokazao je kako mu je istraga itekako na umu.

Robert Mueller i James Comey | Author: JASON REED/REUTERS/PIXSELL JASON REED/REUTERS/PIXSELL
"Ovo je ilegalna prevara koju treba odmah ugasiti", tvitao je, standardno, kasno navečer. 

Ali u svemu je tome važan i kontekst Muellerovog dosadašnjeg rada. 

U seriji optužnica, sagradio je "sliku" sofisticirane ruske hakerske operacije, pokušaj da se Američki javni život inficira lažima, distrakcijama na društvenim medijima - optužio je i dobio kazne za brojne Trumpove suradnike koji su, dokazano je, lagali.

Sada će pokušati pokazati kako je Trump i oni oko njega bili itekako svjesni da je Rusija aktivna unatoč njihovim tvrdnjama. Neki promatrači vjeruju kako je Cohen jedan od načina kako se Mueller želi osigurati da mu Trump ne blokira istragu.

Konzekvence toga da je Cohen promijenio "politički kamp" biti će ozbiljne i dalekosežne. Njegove tvrdnje, izrečene pod zakletvom kada je već bilo jasno da mu slijedi dugotrajna zatvorska kazna, direktno su suprotne od onog što tvrdi Trump - a to je da Trump nema nikakve poslovne veze s Rusijom.

Mike Pence i Donald Trump | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Dapače, Cohen je rekao kako je lagao radi političkih razloga. 

"Rekao sam sve te stvari kako bi bio konzistentan s pričom jedne osobe i odan jednoj osobi", stoji u dokumentima predanima sudu, a cilja, jasno, na Donalda Trumpa.

Njegova izjava, piše CNN, postavlja još jedno pitanje koje nije odgovoreno u dokumentu.

Je li predsjednik znao da Cohen laže Kongresu, je li ga na to prisilio? Ako je, to je vjerojatno dovoljna zloupotreba vlasti da se pokrene opoziv predsjednika.

Predsjednik je Cohena nazvao "slabim" i rekao je kako laže Muelleru kako bi se sačuvao dugotrajne zatvorske kazne nakon što mu je dokazana porezna i financijska prevara. 

No, novinari zaključuju da je predsjednik nervozan. Cohena je napao i njegov sadašnji odvjetnik. Rudy Giuliani koji kaže da "su to sve spletke i zamke za predsjednika".

Trumpova je obrana pokrenula još jedno pitanje koje bi moglo oslabjeti njegovu poziciju i uzrokovati probleme njegovom legalnom timu. Rekao je svojedobno kako je u redu da sklapa poslove u Rusiji dok vodi kandidaturu za predsjednika jer nema garancije da će postati predsjednik, pa zašto da gubi novac.

Donald Trump | Author: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
"Ne bi bilo ništa loše u tome da to učinim. Pa vodim svoj biznis u isto vrijeme dok vodim kampanju", Trump je rekao reporterima.

Dobio se dojam kako koristi platformu predsjedničkog kandidata kako bi se dodatno obogatio, a ne da služi američkom narodu.

Činjenica da je lagao o tome da nema poslovnih veza s Rusijom nakon što je radio dogovore u Moskvi dok je postajao predsjednikom mnogi vide kao znak da je ozbiljno kompromitiran.

Cohen je bio na čelu njegovog projekta Trump Towera u Moskvi, što znači da ga on sada zaista može pokopati.

Oni koji podržavaju Trumpa sumnjaju u Cohenov kredibilitet. 

"Nebo nam pada na glavu i odjedanput tu su neki dogovori. Tko zna što će se sve još odigrati kada je u pitanju kredibilitet Michaela Cohena", kaže Jim Schultz, nekada odvjetnik u Bijeloj kući.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 10:59 02.Prosinac 2018.

    je, *** amerika i hrvatski novinari nikako se ne mogu pomiriti s činjenicom da je umjesto njihove favorizirane hillary u predsjednički ovalni ured ušla pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju, a sirota hillary popušila od trumpa :- )