Top News
667 prikaza

Teroristi iz Pariza: Imali hrvatske mobitele i zvali brojeve u Hrvatskoj

Antiteroristička policija
DPA/PIXSELL
Teroristi su koristili dva Samsungova mobitela, u jednom je bila kartica iz Hrvatske, a u drugom kartica iz Albanije

"Na Balkanu postoji čitav niz terorističkih kampova niskog intenziteta. U njima članovi Islamske države vježbaju i provjeravaju svoju izdržljivost, kao i odlučnost da se pridruže teroristima."

Ovo je samo jedna od rečenica koje se mogu naći u povjerljivim materijalima francuske policije i tajne službe u koje je srpsko izdanje Newsweeka imalo uvid. Tu su i detalji o telefonima koje je koristio Ibrahim Abdeslam, jedan od pariških kamikaza, sahranjen tek pretprošlog četvrtka na groblju u predgrađu Bruxellesa, samo dan prije nego što je uhićen najtraženiji terorist u Europi, njegov brat Salah. 

Povjerljivi podaci sadrže i brojeve mobilnih telefona koje su zvali njihovi rođaci, prijatelji, suradnici, SIM kartice... Maroko, Belgija i Turska najviše su bili u opticaju, odnosno najviše je poziva upućeno u te zemlje i, pogađate - Balkan. Točnije: Hrvatska, Albanija, Bugarska... 

"Tragični događaji u Francuskoj i Belgiji i te kako imaju veze s ovim prostorima. Pronađeni telefonski brojevi koje su koristili ljudi iz okruženja uhićenog teroriste potvrđuju da je Balkan važna karika u terorističkom lancu. Ipak, još je rano za iznošenje operativnih podataka", rekli su za Newsweek u sigurnosno obavještajnoj agenciji BIA u Beogradu.

Profesor Fakulteta političkih znanosti dr Dragan Simeunović, stručnjak za terorizam, ujedno i prvi čovjek škole za tajne agente pri BIA-i, tvrdi za Newsweek da su od 11. rujna 2001. i napada na New York svi važni teroristički napadi imali veze s Balkanom.

Uzrečica 'pozovi Balkan radi terorizma' opće je poznata i priznata ali Simeunović kaže: 

"Iako zapadne službe to znaju i nadziru, prije svega BiH (nedavno su u Sarajevo stigli američki agenti), a sve više i Kosovo, griješe što ne obraćaju pozornost na države u kojima nema puno muslimana. Ekstremisti ovu činjenicu koriste kako bi u njima skrivali svoje važne igrače. Zemlje poput Hrvatske i Bugarske ne upadaju nikome u oči, nisu u centru pozornosti onih koji se bave pitanjem terorizma. U isto vrijeme, u njima se planiraju terorističke akcije, sudionici neometano prolaze kroz ove zemlje".

Misteriozni pozivi

Što se nalazi u materijalima francuskih obavještajaca u koje su novinari Newsweeka dobili uvid? Iz prvog dokumenta saznali su da su teroristi koristili dva Samsungova mobitela, da je u jednom bila kartica iz Hrvatske, a u drugom kartica iz Albanije. Također su doznali da su razgovori trajali vrlo kratko - maksimalno 30 sekundi, iz čega stručnjaci zaključuju da se radilo o brzim, operativnim porukama i naredbama

Gdje i kako su kartice kupljene, nije poznato, ali sumnja se da su teroristi na putu od Sirije do Bruxellesa prošli kroz Hrvatsku (a prije toga i Srbiju). Koliko ih je bilo, teško je utvrditi, ali prema nekim procjenama, može se govoriti o brojki od nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća pristalica Islamske države koji su se uvukli među izbjeglice i na taj način se domogli Europe.

Zanimljiva je i prepiska francuske policije sa Samsungom i Googleom. Dok je Google odbio dati francuskoj policiji podatke o nalozima koji su korišteni na telefonima, dotle je Samsung iz svog operativnog centra dostavio obilje informacija koje su snagama sigurnosti pomogle da sklope sliku onoga što se događalo u Parizu i Bruxellesu.

Iz drugog dokumenta su doznali da je Hasna Aït Boulahcen, rođakinja jednog od terorista koja je nastradala s njim prilikom napada u Sant Denisu kraj Pariza nakon napada u Parizu, nekoliko puta zvala mobilni broj telefona u Hrvatskoj. Naknadnom provjerom utvrđeno je da je riječ o prepaid kartici koja nije bila registrirana ni na čije ime, tako da se ne zna koga je Hasna zvala u Hrvatsku i o čemu su razgovarali. U Europi se već odavno vodi polemika da se zabrani prodaja anonimnih telefonskih kartica. U nekim zemljama ta praksa i dalje postoji i očigledno predstavlja pravi mamac za teroriste.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.