Top News
2340 prikaza

Tihi puč: "Bijela kuća se ponaša kao da je Trump smijenjen"

Donald Trump
REUTERS
Nekadašnja visoka dužnosnica Bijele kuće iz mandata Georgea Busha uvjerena je da je Trump praktički politički mrtav

Sudeći prema izjavama odlično upućenih ljudi, samo je pitanje vremena kad će Donald Trump konačno izgubiti moć u Bijeloj kući. Ako pitate Pippu Malmgren, on je tu moć davnih dana izgubio. Ova bivša savjetnica Georgea Busha za ekonomska pitanja dala je opširni intervju za Financial Times i otvoreno rekla da Trumpa više nitko ne sluša.

"Trumpov utjecaj slabi iz dana u dan. Kad on nešto naredi, gotovo nitko ga ne posluša. Kad je riječ o politici, ljudi već sada gledaju što će se dogoditi poslije njega. Zamjenik predsjednika već sada se ponašao kao da je preuzeo dužnost šefa SAD-a zato što vodi sastanke, vodi brigu o nekim svakodnevnim zadaćama", ispričala je ona.

Pippa Malmgren | Author: Wikipedia Wikipedia

"Pretpostavljam da će Trumpova politika izdržati više od četiri godine mandata, ali on osobno ne mora politički preživjeti tako dugo", dodaje Malmgrenova.

Sve to samo dolijeva ulje na vatru koju je Trump potpalio nedavnom smjenom Stevena Bannona

Bannon odlazi iz Bijele kuću u vrijeme kada je predsjednik sve više izoliran zbog svojih izjava nakon nasilja u Charlottesvilleu u Virginiji. U nasilju koje je izbilo u Charlottesvilleu smrtno je stradala Heather Heyer, a 19 osoba je ozlijeđeno. Frustrirani republikanci distancirali su se od zadnjih izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o okupljanju bijelih nacionalista u Virginiji, u kojima je istaknuo kako vjeruje da za sve što se dogodilo treba okriviti obje strane. Te su njegove izjave potaknule zahtjeve da otpusti nacionaliste iz svog okruženja.

Donald Trump, Eric Trump Trumpova posla Top News Trump skupljao novac za bolesnu djecu, pa uzeo sebi

Trump nije jamčio da će Bannon ostati na funkciji ali ga je branio kao čovjeka koji "nije rasist" i kao "prijatelja".  Kad se radi o Stevenu Bannonu uvijek je postojala opasnost da će biti veći problem za Bijelu kuću predsjednika Donalda Trumpa izvana nego iznutra, prenijela je Hina.

Nekoliko sati nakon što je prestao angažman glavnog Trumpova političkog stratega u Bijeloj kući ta se opasnost počela ostvarivati s jačanjem bijesa konzervativaca koji su smatrali Bannona svojim predstavnikom u Bijeloj kući. Najupečatljivija bila je reakcija Breitbart News, ultradesnog medija kojeg je Bannon vodio prije nego što se prošle godine pridružio Trumpovoj predsjedničkoj kampanji. “RAT”, napisao je u tvitu jedan od urednika Joel Pollak koji je objavio tekst u kojemu preispituje hoće li Trump bez Bannona zaploviti umjerenijim političkim vodama.

Steve Bannon i Donald Trump | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

"Steve Bannon bio je utjelovljenje Trumpova programa", napisao je Pollak. Bannon se nakon otkaza odmah vratio u Breitbart kao izvršni predsjednik i očekuje se da će koristiti taj medij kako bi napadao one u Bijeloj kući, a možda i samoga Trumpa kad se ne budu držale oštre nacionalističke politike za koju se Bannon za vrijeme mandata u Bijeloj kući zalagao.

Čak i autor Trumpovih memoara, Tony Schwartz govorio je da se američkom predsjedniku bliži kraj. Schwartz je vjerojatno jedan od rijetkih koji intimno poznaju Donalda i bez imalo ustručavanja izražavaju svoje mišljenje.

"Trumpov mandat je praktički gotov. Iznenadilo bi me kad bi izdržao do kraja godine. Dat će ostavku do jeseni, ako ne i ranije", napisao je Schwartz. Schwartz je Trumpa jako dobro upoznao kada je osamdesetih pisao njegovu knjigu. Proveo je s njim 18 mjeseci, a zadnjih je godina postao njegov najveći kritičar.

"Iskreno se kajem što sam tu osobu u knjizi predstavio boljim nego što je i što je zbog te knjige dobio veću pažnju nego što zaslužuje", rekao je Schwartz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.