Top News
14159 prikaza

Koreja ima plan: Tući će Ameriku 30 km od njihove obale

Kim Jong-un
REUTERS
Prijetnje neprestano dolaze sa svih strana i svi se pitaju što će se dogoditi u skoroj budućnosti

Sjeverna Koreja odlučno ignorira američka upozorenja i prijetnje Donalda Trumpa zbog njihovog nuklearnog programa, a sada su objavili još žešće prijetnje.

"Dijalog nije moguć s čovjekom koji ne sluša razum i samo apsolutna sila je jezik kojeg razumije", stoji u izjavi generala Kim Raka Gyoma, zapovjednika strateških snaga Sjeverne Koreje. U istoj izjavi stoji da Pjongjang "trenutno pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12", prenosi KCNA.

Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik ali nije spominjao nikakav datum. 

"Rakete Hwasong-12 lansirat će Korejska narodna armija i preletjet će japanske prefekture Shimani, Hiroshima i Koichi. Letjet će 3.356 kilometara i pogoditi more 30 do 40 kilometara od Guama", stoji u istoj izjavi.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala korejski poluotok kao dio "stalne nazočnosti", rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.

Mučenje u zatvorima Sjeverne Koreje ŠOKANTAN VIDEO Top News Mučenje u Sjevernoj Koreji: Evo što je ubilo Warmbiera

UN-ovo Vijeće sigurnosti nametnulo je u subotu nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog daljnjih raketnih testiranja. Donald Trump je u utorak zaoštrio retoriku protiv Pjongjanga, rekavši da će biti  dočekan "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

"Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama", poručio je Trump s odmora u Bedminsteru, a prenijela je Hina.

"Zadesit će ih vatra i bijes", dodao je i obećao "veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio".

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

Britanski Guardian piše da je očito riječ o hvalisanju i podizanju morala vlastitih trupa, ali da je to svejedno najdetaljnija prijetnja američkom teritoriju.

Kim Jong-un Brutalni diktator Top News Kim Jong-un se skriva od u strahu od američkih specijalaca

Japanske vlasti kažu da neće tolerirati takve sjevernokorejske poteze. 

U isto vrijeme, vojska Južne Koreje poručila je da posljednje izjave Sjeverne Koreje u vezi napada na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona.

"Južna Koreja spremna je odmah djelovati na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju, iako vojska nije primijetila nikakvo neuobičajeno djelovanje u toj zemlji koje bi ukazivalo na provokaciju", rekao je glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ron Jae-cheon, a prenose 24sata.

I dok Japanci vježbaju odlazak u skloništa, Amerikanci daju savjete što činiti u slučaju nuklearnog napada, a vojska u Južnoj Koreji pomno motri svaki potez svog sjevernog susjeda, svi se pitaju što će se dogoditi i kakav će biti ishod najnovije svjetske krize.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sloba123 22:51 10.Kolovoz 2017.

    Ispali je i ti Kime,da slavimo tvoje ime...,na zapadnu obalu SAD-a prizemlji je brate,da kudravi kauboji,cijenu avanture svoje plate!!!

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 21:03 10.Kolovoz 2017.

    nisam baš siguran ali bi ameri možda mogli skoknut do njega