Top News
26597 prikaza

Tito kupio za 100.000, Srbija prodaje za 20 milijuna dolara

Peta avenija, New York
Thinkstock
Nekadašnje države bivše SFRJ postigle su dogovor o vrijednim nekretninama

U tekstu pod naslovom “Milijunski vrijedne nekretnine bivše Jugoslavije na tržištu”, New York Post piše o rezidenciji na Petoj aveniji i penthouseu u Park aveniji kao o nekretninama vrijednim stotine milijuna dolara.

Jugoslavija, ilustracija sa zastavom Nikad kraja Top News Rasprodaja imovine SFRJ: Hrvatskoj 31 milijun dolara

NY Post podsjeća da su prošli tjedan lideri pet nekadašnjih republika bivše Jugoslavije postigli konačan dogovor o prodaji 51 nekretnine stečene u državi čiji je predsjednik do 1980. godine bio, piše Post, poslijeratni diktator Josip Broz Tito

Kao jedna od vrijednijih nekretnina ističe se šestosobni dupleks apartman, s četiri kupatila na adresi 730 Park avenue. Također, tu je vrijedno zdanje koje se nalazi na adresi Peta avenija 854. 

Za te dvije nekretnine, koje su u vrlo lošem stanju, procjene su već završene, naveo je izvor Posta. Penthouse u Park aveniji vrijedan je više od 20 milijuna dolara, a ne koristi se od 1992. godine i predstavlja simbol kolateralne štete žestokih borbi između država nasljednica. 

Jugoslavenska vlada je kupila rezidenciju 1975. za 100.000 dolara

U tekstu se podsjeća da je New York Post 2011. godine imao ekskluzivno pravo obilaska tog stana, koji su svojevremeno koristili jugoslavenski ambasadori u UN-u, kao i sam Tito na svojim putovanjima u New York. 

Tijekom 24 godine, Srbija je plaćala troškove održavanja 2.325 kvadratnih metara prašinom ispunjene rezidencije, 14.000 dolara mjesečno.

Fićo Kako je bilo Life Dosje 80-e: Hapsilo se zbog 'Crko maršal', a slovo U nije bilo poželjno

Tko god bude kupac nekretnine u toj zgradi u Park aveniji mora biti spreman na barem četverogodišnje renoviranje, s obzirom na to da se izvođenje radova dozvoljava samo ljeti. 

Što se tiče druge nekretnine na Petoj Aaeniji, u njoj je trenutno smještena stalna misija Srbije u UN-u, prostire se na 3.650 kvadratnih metara, ima dva lifta, osam kupatila i 32 sobe. Pretrpjela je teško oštećenje prvog kata kada je 1975. godine bačena bomba na podrumsko stubište. 

Posljednjih godina cijene sličnih nekretnina na toj lokaciji bile su između 28 i 36 milijuna dolara

Srbija će od prodaje dobiti 40 posto od cijene prodanih nekretnina u New Yorku.

(B92)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 18:23 27.Lipanj 2017.

    Govnari!!! zašto pišete nebuloze, tito nije bio diktator već počasni doživotni predsjednik SFRJ.