Top News
17329 prikaza

Tko je David zbog kojeg je Banja Luka u kaosu?

Pravda za Davida, prosvjed
Screenshot Youtube
U istragu o njegovom ubojstvu bili su uključeni i timovi inspektora i medicinskih vještaka iz Zagreba i Slovenije

Događaji u Banjoj Luci odjeknuli su širom regije, a uhićenje oca koji traži istinu o smrti svog sina potreslo je mnoge građane koji su skoro cijeli utorak, tražili pravdu u Banjoj Luci, blokirajući ulice i sukobljavajući se s policijom.

Mladić zbog kojeg je tisuće ljudi na nogama, David Dragičević, bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banje Luke. Rođen je 31. siječnja 1997. godine, a nestao je u noći između 17. i 18. ožujka 2018. godine, nakon što se udaljio iz obiteljske kuće prema središtu grada, piše srpski portal Blic. 

Roditelji su mu razvedeni. Otac Davor je konobar u Banjoj Luci, borac Vojske Republike Srpske i ratni vojni invalid, a majka Suzana živi i radi u Austriji. Ima mlađu sestru Teodoru (13), starijeg brata po ocu Denija (26) i mlađeg brata po majci Andreja (3). Davidov nadimak je bio "Đakac". Živio je s ocem u kući u banjolučkom naselju Pobrće.

Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" i Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla". Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, na studijskom programu Elektronika i telekomunikacije. Bio je i polaznik međunarodne obrazovne institucije ITAcademy u Beogradu. David je bio i kantautor pjesme 'Klinac u getu'. Govorio je i engleski i njemački jezik.

Zahvaljujući njegovom ocu koji se devet mjeseci borio da se sazna istina o njegovoj smrti, za Davida je čuo cijeli svijet.

Nestanak Davida Dragičevića je prijavljen policiji 18. ožujka 2018. godine. Prema prvim informacijama, David je otišao od kuće u subotu 17. ožujka oko 19 sati, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro oko 3,30 sati, kad je izašao iz noćnog kluba "Fabrika". U trenutku nestanka David je na sebi imao crnu jaknu, tamnoplave traperice i smeđe cipele.

Bio je prepoznatljiv po svojim dredovima. Dana 22. ožujka roditelji su ponudili novčanu nagradu od 100.000 konvertibilnih maraka za informaciju o njemu, a u potragu po banjalučkim naseljima su se uključili i građani.

Roditelji su apelirali da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje mladić Filip Ćulum (20), ako se Davidu nešto dogodi.

Dana 24. ožujka oko 11,45 sati tijelo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjoj Luci.

Prvobitnom policijskom istragom je utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela, da bi tužitelj nakon tri mjeseca, 28. lipnja 2018, donio naredbu o provođenju istrage protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovne sumnje u ubojstvo.

Tome je izravno zaslužna istrajnost njegovih roditelja da dokažu da smrt njihovog sina nije slučajna. David je sahranjen 7. travnja 2018. godine u 14 sati na banjalučkom Novom groblju.

Uviđaj na mjestu pronalaska tijela Davida Dragičevića obavila je dežurna okružna javna tužiteljica Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banje Luke i uz prisutnost liječnika sudske medicine doktora Željka Karana koji je dan kasnije izvršio obdukciju tijela. Za tužitelja u postupku izabran je Dalibor Vrećo.

Policija je 26. ožujka priopćila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o "zadesu" - nesretnom slučaju - te da je on vjerojatno pao u rijeku Crkvenu koja ga je potom odnijela do ušća u Vrbas gdje je tijelo pronađeno.

Načelnik Uprave za organizirani i teški kriminal Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Darko Ilić rekao je da su u Davidovim džepovima pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11 u banjalučkom naselju Lauš. Naglasio je da je iz te kuće ukraden laptop, oko 200 konvertibilnih maraka (oko 800 kuna), memorijski stik, švicarski nož i ključevi. Točno 180 konvertibilnih maraka i sve što je nabrojano, osim laptopa, pronađeno je kod Davida. Dan kasnije pronađen je i laptop i to 50-60 metara ispod ulaza Crkvene u tunel kod kružnog toka na Laušu.

Po verziji događaja koju je priopćila policija u noći kad je nestao, David se oko 23,30 sati potukao sa tri osobe (Nikolom Ćulumom, Ognjenom Grujićem i Strahinjom Momićem) ispred kafića "Meta" nakon čega su se razišli. Nakon toga odlazi sam u kafić "Downtown", a oko ponoći u klub "Fabrika". Oko 2,20 sati je otišao u kafe bar "988" gdje se kratko zadržao. U 2,50 sati snimljen je video nadzorom u Ulici Velibora Janjetovića Janje dok je jeo pecivo kupljeno u pekari "Zmijanje". Potom je snimljen kamerama apartmana "Vesto", a zatim ponovo u 3,42 kako se kreće nazad prema centru grada.

Tada je, navodno, upao u Crkvenu. Također, vidi se da je osoba za koju se sumnja da je David ušla u dvorište jedne kuće točno u 2,52 sati. Pet minuta nakon te osobe, u 2:57 ulazi jedan od vlasnika, a u 3:09 i brat vlasnika. Punih 50 minuta video nadzor nije ništa snimio, a potom se u 3,42 vidi da iz kuće izlazi mladić koji šepa. Tako šepajući vraća se Ulicom Velibora Janjetovića Janje prema tvrtki "MK" (čijom je kamerama snimljen), a u čijoj se blizini nalazi mostić preko Crkvene. Protiv Davida Dragičevića je 28. veljače 2018. bila podignuta optužnica za krivično djelo teške tjelesne povrede. 

Novu obdukciju Davidovog tijela 28. ožujka je obavio pukovnik dr Ivica Milosavljević, načelnik Odjela za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Zatim je 10. travnja objavljena službena potvrda o smrti koju je izdao Zavod za sudsku medicinu RS u kojoj se navodi da je vrijeme smrti 18. ožujka 2018. u 4 sata. Kao neposredni uzroci smrti se navode utapanje i krvni podljevi po glavi i tijelu, a smrt je okarakterizirana kao nasilna smrt. Sljedećeg dana je objavljen i zapisnik s patologije kojeg je sastavio prof. dr. Željko Karan. 

Nalaz ponovne obdukcije koju je izvršio dr. Ivica Milosavljević pokazao je da je David bio živ danima nakon nestanka. U svom mišljenju je istaknuo da je smrt nasilna, te da je nastupila neposredno zbog utapanja u vodi, kao i da je leš pokojnika proveo u vodi od dva do najviše četiri dana. Također pronađeni su u krvi tragovi THC-a i LSD-a. 

Od 19. travnja policijsku istragu vodi Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod načelništvom Siniše Kostreševića, generalnog inspektora policije. Novu istragu je tražio i Davidov otac Davor. Dana 28. lipnja Okružno javno tužilaštvo Banje Luke je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su lišili života Davida Dragičevića.

U naredbi tužitelja Dalibora Vreće se navodi da su nepoznati izvršitelji dana 18. ožujka 2018. godine oko 4 sata u Banjoj Luci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, kod br. 27, verbalno, bijesnim i histeričnim glasom napali Davida koji je plašeći se za svoj život, bježao od izvršitelja i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine 4,5 metara u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršitelji s te obale gurnuli u rijeku da bi u kratkom vremenskom razmaku nakon što je dospio u vodu, nastupila Davidova smrt uslijed utapanja. 

U optužnici se dalje navodi da je prema nalazima obdukcije dr. Željka Karana iz Banje Luke i ponovne obdukcije dr. Ivice Milosavljevića iz Beograda, kao i nalaza i mišljenja tima vještaka iz Zagreba, utvrđeno da je uzrok Davidove smrti utapanje u vodi. 

Novi detalj istrage, do tad nepoznat javnosti, jest izjava žene koja je kao svjedok rekla da je nju dana 18. ožujka oko četiri sata ujutro probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila izvana. Čula je jak muški histeričan glas koji je galamio na nekoga te izgovarao psovke i prijetnje. Pored tog glasa, čuo se glas još dva ili tri muškarca. Zatim je čula dva snažna treska -  jedan za drugim, a zatim zvuk lomljenja granja, te kao da je nešto teško pljusnulo u vodu. 

U priopćenju Okružnog javnog tužilaštva Banje Luke, koje potpisuje glavni okružni javni tužitelj Želimir Lepir, naglašeno je da je tek nakon dolaska nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba, tužiteljstvo došlo u poziciju da donese optužni prijedlog. 

Tada je rečeno i da je sa sigurnošću utvrđeno: David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan kako stalno potencira Davidov otac; nije pretučen šipkama, palicama od veće skupine ljudi; u tijelu je pronađeno prisustvo alkohola; do utapljanja je došlo upravo 18. ožujka i leš je proveo u vodi do 24. ožujka kada je pronađen; u krvi i urinu nije dokazano prisustvo opojnih droga; postoje lake tjelesne povrede koje su utvrđene na prednjoj strani tijela, a nijedne tjelesne povrede nema na leđima; tijelo nije palo s mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu.

Sa velikim stupnjem vjerojatnosti utvrđena je putanja Davidovog kretanja. Provođenjem dodatnih istražnih radnji došlo se do osnovane sumnje da je do utapanja i dospijeća Davida u rječicu došlo na način kako je opisano u optužnom prijedlogu. 

Protiv dva policijska službenika, Mikice Marijanca (55) i Zorana Bošnjaka (44), podignuta je optužnica za krivično djelo ometanja dokaznog postupka. Inženjer elektrotehnike Alen Kukić (36) pritvoren je za krivično delo pomaganja počinitelju poslije izvršenog krivičnog djela. Nije mu produžen pritvor zbog nepostojanja osnovane sumnje.

Dana 26. ožujka, nakon što je policija izvijestila o prvim rezultatima istrage, formirana je Facebook grupa "Pravda za Davida". Istog dana su počeli i istoimeni prosvjedni skupovi na Trgu Krajine. Davidovi roditelji su tvrdili da smrt nije bez elemenata krivičnog djela, već da je riječ o ubojstvu. Ubrzo su otvorili račune za prikupljanje novčanih sredstava. Pored Davidovog oca Davora jedan od istaknutih sudionika protestnih skupova je i Daniela Ratešić.

Glavna obilježja prosvjednih skupova su visoko uzdignuta stisnuta šaka, koju okupljeni drže dok pjevaju refren Davidove pjesme 'Klinac u getu', kao i upotreba imena "Davidov trg" umjesto Trg Krajine. Prosvjedi se održavaju svaki danom u 18 sati.

U subotu 21. travnja održan je veliki skup "Pravda za Davida" na kojem je bilo prisutno nekoliko hiljada građana. Skup je protekao mirno i bez incidenata. Drugi veliki skup je održan u subotu 7. srpnja, a treći u petak 5. listopada 2018. godine. Svi skupovi okupili su mnogo ljudi na trgu u Banjoj Luci iz svih krajeva BiH.

Davor Dragičević je neko vrijeme spavao na trgu u Banjoj Luci na kojem je napravio i šator. Jedno vrijeme na trgu je bio parkiran i njegov automobil, a u posjete su mu dolazili i razni pripadnici opozicije.

Okupljanjima na trgu pridružio bi se i otac pokojnog mladića Dženana Memića iz Sarajeva, a Davor je nekoliko puta odlazio i na prosvjedna okupljanja u Sarajevu kojima se tražila istina o smrti tog mladića. Roditelji su zajedno protsvjedovali pod sloganom "Pravda za svu našu djecu".

Planinar Đorđe Rađen, zajedno s ostalim ukućanima iz kuće na Laušu, prozivan je od Davidovog oca Davora kao jedan od sudionika u ubojstvu njegovog sina. Osim njega, prozivani su i ministar Dragan Lukač, policijski direktor Darko Ćulum i načelnik Darko Ilić, okružni javni tužitelji Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, liječnik sudske medicine dr. Željko Karan i mladić Filip Ćulum.

Kao krivci za smrt Davida označavaju se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci je podneseno preko 1.000 prijava protiv nepoznate osobe dok je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeta prijava protiv 13 osoba i to uglavnom pripadnika Policije Republike Srpske. S druge strane, neke od prozvanih osoba podnijele su tužbe zbog klevete. Na skupovima "Pravda za Davida" tvrdi se da su pripadnici policije Davida mučili, silovali i masakrirali.

Angažiran je i međunarodni odvjetnički tim iz susjednih država koji je kratko radio na strani Davidove obitelji. Prosvjednim skupovima povremeno se priključe predsjednici opozicijskih stranaka. Sa skupova su se čak čule i poruke da listopadskih općih izbora neće biti ukoliko se ne riješi Davidov slučaj. Najavljivano je i izražavanje građanskog neposluha, pa i ekshumacija Davidovog tijela i donošenje na Trg Krajine. Nakon listopadskih izbora prosvjed "Pravda za Davida" objedinjen je sa opozicijskim "Narodnim prosvjednom" zbog izbornih rezultata.

Dana 10. svibnja održana je 26. posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena ovom slučaju. Desetominutno obraćanje imao je Davidov otac Davor. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je tada priopćio podatak da se drugi obducent, dr Ivica Milosavljević, naknadno suglasio da je David mogao provesti u vodi i više od četiri dana. David Dragičević u 2:38 snimljen je kamerama NLB banke koja se nalazi u poslovnoj zgradi „Ekvator”, a u 2:51 kamerama sa poduzeća „MK” u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu. Nadalje, kamere apartmana „Vesto” ga u 2:52 snimaju kako ulazi u dvorište kuće supružnika Đorđa Rađena i Viktorije Bande u istoj ulici. Potvrdu da je riječ o Davidu dao je slovenski forenzičar. Iz dvorišta kuće izlazi u 3:42, a u 3:43 ponovno ga snima kamera poduzeća 'MK' kako prolazi pored automehaničarske radionice i odlazi u pravcu mosta na Crkveni koji je udaljen oko 20 metara. Ministar je naglasio da se ne zna što se dogodilo u tih 20 metara, niti kako su predmeti iz kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11 dospjeli u Davidove džepove, te da je istraga o tome još u tijeku. 

Posebna skupštinska sjednica je završena donošenjem 13 zaključaka i odlukom o formiranju anketnog odbora na čelu sa jednim od lidera opozicije i tada narodnim poslanikom Branislavom Borenovićem.

Tijekom rada anketnog odbora saslušani su dr. Željko Karan, policijski načelnici Darko Ilić i Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač, glavni okružni javni tužitelj Želimir Lepir i tužitelj u postupku Dalibor Vrećo. Anketni odbor je 5. lipnja usvojio izvješće i zaključke u kojima su konstatirali da postoje 'osnovane sumnje' za ubojstvo. Međutim, 3. srpnja održana je 25. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj u konačnici nisu prihvaćeni izvještaj i zaključci anketnog odbora.

Ministar Lukač je i iz skupštinskih klupa najavljivao da će podnijeti prijave sudu protiv svih koji su ga, smatra, klevetali.

Uhićenje Davora podiglo ljude na noge. Iako se činilo da su skupovi utihnuli, da se na Trgu Krajine svaki dan okuplja sve manje ljudi, uhićenje Davora Dragičevića na ulici u Banjoj Luci je vratilo sve one koji su možda i odustali. Ono je u utorak ujutro izazvalo niz nemilih događaja u gradu, tokom kojih su također privedeni i opozicijski političari i još nekoliko osoba, a povrijeđeni su i građani i policajac. 

Građani tijekom dana nisu odustajali od mirnog prosvjeda, a sve je praćeno sukobima sa policijom koja je okružila trg. U jednom od njih uhićena je Davorova majka Suzana nakon što je policiju upitala zašto trakama ograđuju mjesto na kojem se već devet mjeseci mirno okupljaju građani, te tko je ubio njenog sina. Suzana je kasnije puštena i vratila se među građane na ulice Banje Luke.

MUP RS je, naime, nekoliko dana prije uhićenja priopćio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 ljudi podnesene krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine 17. prosinca, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova Vlada RS.

Tada su prozivali ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i čelne ljude MUP-a RS.

Večer uoči uhićenja Davidov otac je na Trgu rekao da su mu taj dan u dvorište došla tri inspektora kako bi mu uručili poziv za saslušanje u policiji zbog, kako su mu objasnili, ugrožavanja sigurnosti, ali im je on odgovorio da im više neće dopustiti ulaz u njegovo dvorište.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.