Top News
1131 prikaza

Legendarna fotografija: Ništa nije rekla, nije se suprotstavljala

Prosvjednica u Baton Rougeu
1/8
Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL
Poput djevojke s cvijećem nasuprot zidu bajuneta iz 1967. ili pješaka protiv tenkova na Tiananmenu 1989...

Reutersov fotoreporter Jonathan Bachman snimio je tijekom prosvjeda u gradu Baton Rouge u Louisiani u SAD-u trenutak u kojem mlada crnkinja pruža pasivni, mirni otpor policiji. Bila je riječ o prosvjedima pokreta "Black lives matter", nakon još jednog vala ubojstava u kojima su policajci bez pravog razlog ubili u nizu incidenata sve redom crne Amerikance.

Građani Baton Ruougea posebno su bili gnjevni jer su u njihovom gradu stradala dvojica, Philando Castile i Alton Sterling, a koliko je stanje u SAD-u po tom pitanju osjetljivo, pokazuje i slučaj u što su se izrodili mirni prosvjedi protiv policijskog rasizma i prekomjernog nasilja u Dallasu. Vojni veteran je iz snajpera pobio petoricu policajaca koji su osiguravali prosvjed. Nakon toga neki su se prosvjedi izrodili u povremene sukobe s policijom ili blokiranje prometnica.

Prosvjednica na slici odbila je policijsku zapovijed da se makne s ulice. Smatrala je da ima pravo prosvjedovati povodom ubojstva svog sugrađanina Sterlinga, te su sasvim oklopljeni interventni policajci damu u elegantnoj, laganoj ljetnoj haljini, s naočalama i očito apsolutno mirnu, odvukli s ulice u maricu poput najgorih kriminalaca. "Nije ništa rekla, nije se opirala", pričao je poslije fotoreporter kolegama.

Dramatičnu simboliku fotografija mirnih prosvjednika direktno suprotstavljenih vojnoj, policijskoj ili nekoj drugoj sili, svijet poznaje odavno. U enciklopedije je tako ušla i fotografija djevojke s cvijetom koja pred zidom vojnika s bajunetama prosvjeduje pred Pentagonom protiv rata u Vijetnamu.

Potom neponovljiva snimka prosvjednika koji u Pekingu jutro nakon pokolja na Trgu nebeskog mira 1989. staje pred kolonu tenkova. A pamtimo i nedavni slučaj s tamnoputom Šveđankom Tess Apslund (42) koja je na ulici, usred neonacističkog paravojnog odreda, prosvjedovala protiv nacizma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.