Top News
17787 prikaza

Tko je Enver Čolaković - razlog nove svađe u Zagrebu

Enver Čolaković i Booksa
Google/Wikipedia
Sarajevo 2015. nije imalo pojma što bi s Enverom Čolakovićem, a sad je za njega Zagreb praktički izmislio park

Malo tko je, ako itko ikada, primijetio da bi ispred književnog kluba Booksa u Martićevoj ulici u Zagrebu postojao nekakav majušni park. A ispalo je da postoji, kao i to da je Odbor za imenovanje ulica i svega ostalog Grada Zagreba u ponedjeljak odlučilo da se tamošnji park, što god pod time podrazumijevali, ima imenovati po bosanskohercegovačkom književniku Enveru Čolakoviću.

Na isti način na koji je oko Čolakovića eksplodirao sukob danas u strukturama vlasti Zagreba, bilo je uzavrelo i u Sarajevu prije tri godine kad su po Čolakoviću imenovali jednu tamošnju osnovnu školu. "Poslanički klub DF-a smatra da je Enver Čolaković neprimjereno ime za buduću školu ako se uzme u obzir da je književnik Čolaković bio kulturni ataše Nezavisne države Hrvatske (NDH) od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata", priopćila je tada Nezavisna fronta Željka Komšića.

Enver Čolaković | Author: Wikipedia/ fair use Wikipedia/ fair use

"Odbor radi ogromnu simboličku štetu na svakoj svojoj sjednici. Predlaže Skupštini imenovanje Parka Envera Čolakovića, kulturnog atašea NDH u Mađarskoj 1944. godine. Postavljen od Pavelića, bio je predstavnik zločinačke, koljačke kulture u tada zločinačkoj Mađarskoj", izjavio je ogorčeni zastupnik u zagrebačkoj skupštini Vilim Matula tri godine poslije, povodom prijedloga Gradskoj skupštini da u Zagrebu po Čolakoviću nazovu do sada nepostojeći parkić.

Koliko je spor oko Čolakovića identičan pokazuje i to što su SDA-ovi zastupnici kantonalne skupštine Sarajeva prije branili obilježavanje uspomene Čolakovića istim argumentom kao i Zlatko Hasanbegović danas u Zagrebu. SDA i Savez za bolju budućnost isticali su nespornu činjenicu da Čolaković nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji nije odgovarao za apsolutno nikakav zločin, kamoli kazneno djelo, te je slobodno živio sve do 1976., do smrti u 63. godini života.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović u Gradskoj skupštini Dva glasa Kultura Esih i Hasanbegović opet ucijenili Milana Bandića?

Istina jest da su ga zbog angažmana u NDH nekoliko puta uhićivali i ispitivali, što bi bilo normalno i u bilo kojoj zemlji na zapadu Europe, ali niti osuđen niti optužen nije bio za baš ništa. "Istina je da je Čolaković bio kulturni ataše u NDH, ali samo mjesec dana i kasnije je bio prognan iz javnog života. O njegovom radu više govori činjenica da je prilikom jednog državnog praznika u Jugoslaviji njegova knjiga bila podijeljena najboljim učenicima", tri godine poslije u Zagrebu govori Hasanbegović.

Jedino što se u Zagrebu još nije dogodilo, a u Sarajevu jest, pojava je nekakvog alternativnog prijedloga, imena nekog od ratnih junaka obrane zemlje u ratovima u 90-ima. U Sarajevu je DF navodio legendarnog ratnog zapovjednika obrane Igmana od agresije Republike Srpske i jedinica iz Srbije – Čedomira Dormuza koji je poginuo 1992. No, prijedlog nije prihvaćen, škola u Sarajevu sada se zove po Čolakoviću, a skoro je sigurno da će tako biti i u Zagrebu.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 17:15 24.Travanj 2018.

    Ohoho počela sad i invazija muslimana na zagreb, pa zar su i to bandičevi?