Top News
631 prikaza

Tko je posrnuli HDZ-ov humanitarac s 215 lažnih računa?

Jozo Primorac
Goran Stanzl (PIXSELL)
Bio je prvi čovjek udruge ‘Pomoć za djecu’. a onda su mu jednoga dana na vrata banuli inspektori s pitanjem gdje je nestalo 14 mil. kuna. Pomagao je sirotinji, zastupao švicarski HDZ, a onda je sve propalo

Hrvatska je zemlja u kojoj je plaćanje poreza fakultativna aktivnost, a to nas pomalo razlikuje od Amerikanaca, Engleza ili Nijemaca koji vjeruju kako su porezi, uz smrt, jedina neizbježna stvar u životu. 

U Americi svaki milijarder koji drži do sebe, naročito ako ga je pristojno pitati za prvi milijun (mnoge nije, ali kod nas nije ni jednoga), kadtad svoje bogatstvo povjeri kakvoj humanitarnoj zakladi ili je osnuju sami. 

Onda ta zaklada financira nadarenu, ali siromašnu djecu, pomaže bolesnima, financira istraživanje novih lijekova ili neki društveno koristan projekat. To je zgodno za društvo, nije loše ni za spas duše, a i pravedno je.

Kako kaže Warren Buffet, najbogatiji Amerikanac - bih li se ja obogatio da sam se rodio u Nikaragvi? Jesam li ja, dakle, genijalan pa bih uspio bilo gdje ili sam imao i ponešto sreće pa bi bio red da za tu svoju sreću zahvalim društvu koje mi je sve to omogućilo?

Tako, dakle, razmišljaju pametni ljudi u uspješnim društvima, dok je kod nas sve drugačije... 

Mnogi građani kod nas plaćaju poreze ako baš drukčije ne ide, svaki tajkun kojem je stranka dala poduzeće vjeruje da bi bio milijunaš i u Nikaragvi zato jer ga, blago mami - blago tati, odlikuje neviđena genijalnost, a broj akcija u kojima su siromašni građani dobra srca pomogli kojekakve snalažljivce sve je veći.

Poreze plaćamo svojoj državi, a ne okupacijskoj

Ministar financija Boris Lalovac prvi je ministar koji se u četvrt stoljeća samostalnosti dosjetio kako ovo nije neka okupacijska država, nego hrvatska, pa shodno tome ni neplaćanje poreza nije domoljubni čin, nego suprotnost - podrivanje države. 

U širokoj akciji hvatanja muljatora otkriveno je obilje mućki, ali one koje je izveo Jozo Primorac, humanitarac i bivši voditelj švicarskog HDZ-a, zaista spadaju - kako detaljno opisuje DORH - među najmaštovitije.

Primorac je, naime, na razne načine, kao predsjednik upravnog vijeća švicarske Zaklade “Hilfe fur Kinder”, uzeo 14 milijuna kuna, a kad su na njegova vrata zakucali istražitelji, on im je kao opravdanje ponudio - 215 fiktivnih računa!

Ovih je dana, gotovo 18 mjeseci nakon uhićenja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega diglo optužnicu. Jozu Primorca terete da je utajio porez i lažirao dokumente. 

Inače, Primorac ima tri državljanstva - Hrvatske, BiH i Švicarske. Zbog velike opasnosti od bijega u pritvoru je od veljače 2014. godine.

U priopćenju DORH-a detaljno se opisuje kako je Primorac od 1. siječnja 2004. godine pa do neutvrđenog dana i mjeseca tijekom 2008. godine u Zagrebu, kao predsjednik upravnog vijeća humanitarne zaklade sa sjedištem u Švicarskoj te ujedno ovlašten i za raspolaganje novčanim sredstvima po nerezidentnim računima zaklade otvorenima u jednoj banci (devizni i kunski račun), s navedenih računa zaklade u više navrata podizao gotovinske novčane iznose. 

Tereti ga se da je na taj način s računa zaklade podignuo ukupni iznos od 14,068.266,31 kunu, kojima se nepripadno okoristio (tijekom 2004. godine je podignuo iznos od 1,537.595,45 kuna, tijekom 2005. godine iznos od 4,848.297,21 kunu, tijekom 2006. godine iznos od 2,174.038,01 kunu, tijekom 2007. godine iznos od 3,528.931,93 kune, tijekom 2008. godine iznos od 1,979.383,71 kunu).

Imao je razgranatu djelatnost u regiji

“Kako bi prikrio navedeno, okrivljenika se tereti da je tijekom listopada 2010. godine prilikom inspekcijskog nadzora djelatnicima Ministarstva financija predao ukupno 215 računa na kojima je naznačeno da su ih izdala trgovačka društva s područja Bosne i Hercegovine, a u kojima je naznačeno da su ta društva za zakladu obavljala različite radove i usluge te da ih je zaklada i platila (ukupno 5,699.075,38 kuna). Okrivljenik je znao da između zaklade i navedenih trgovačkih društava nije bilo nikakvog poslovnog odnosa temeljem kojeg bi postojala obveza zaklade za navedena plaćanja. Slijedom navedenog, okrivljenik se okoristio za iznos od 14,068.266,31 kunu na štetu zaklade”, piše u optužnici.

Tereti ga se i da je zakinuo državni proračun prodajom novosagrađenih stanova na tržištu fizičkim osobama, i to putem zaklade. 

Jozo je prodavao i stanove ostvarujući veliku dobit

Tako je 2006. godine zaključio ukupno šest ugovora o kupoprodaji nekretnina, a 2007. godine jedan ugovor o kupoprodaji nekretnina kojim je zaklada ostvarila ukupan prihod od 2,892.977,05 kuna, te po odbitku rashoda ostvarila dobit u iznosu od 1,240.207,98 kuna. 

Dakako, bez plaćanja poreza.

"Ovo je rezultat suradnje Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija s Državnim odvjetništvom", rekao je medijima ministar financija Boris Lalovac koji je pokrenuo akciju protiv široke fronte muljatora.

Na listi građana dužnika sad je 71.626 imena. Vodeći dužnik državi nije platio 75,5 milijuna. 

Drugi na listi duguje državi oko 73 milijuna kuna, pa onda slijede sitnije ribe koje nisu platile po 40,30 milijuna kun itd.

Porezna uprava najavila je 2013. godine da će poreznim dužnicima oduzeti 15.000 automobila te nekoliko tisuća brodica i jahti kad država nađe odgovarajući prostor za skladištenje. Čini se da ga do dana današnjeg nisu našli...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar krnjevo
  krnjevo 10:46 22.Kolovoz 2015.

  Bude li mu kojom nesrećom matični brod pobijedio na slijedećim izborima, ovakvi scenariji ponovo će postat naša svakodnevnica, a gospodina "humanitarca" unaprijedit će za učitelja i savjetnika mladeži...

 • Avatar indoda
  BMKZS 21:16 21.Kolovoz 2015.

  Ma ne bude mu ništa! Ubrzo na vlast dolaze oni koji su stvorili Hrvatsku samo za sebe.