Top News
712 prikaza

Tko je žena kojoj je u Indoneziji u zadnjoj minuti spašen život?

Mary Jane Veloso
Youtube
Osam zatvorenika koji su skupa s njom osuđeni na smrt zbog krijumčarenja droge smaknuti su u utorak

Na kraju se sve odigralo kao na filmu. Mjesecima je trajala agonija s nevjerojatnim raspletom na kraju. Osam zatvorenika koji su skupa s njom osuđeni na smrt zbog krijumčarenja droge smaknuti su u utorak, a život Filipinke Mary Jane Veloso pošteđen je u zadnji trenutak. Barem za sada.

Uhićena s heroinom vrijednim pola milijuna dolara

Njezina obitelj se vraćala s posljednjeg posjeta na otoku gdje je bila zatvorena s ostalima iz skupine "Bali Nine" i mislili su da je više nikada neće vidjeti, a onda je njihov autobus zaustavila novinarska ekipa s Filipina i objavila im kako je njezino smaknuće odgođeno.

Njezina majka bila je van sebe, kao i svi koji su na njezinoj strani. No, tko je Mary Jane Veloso zbog čije sudbine su se na noge digli svi Filipinci?

Veloso je uhićena 2010. kada je avionom iz Malezije stigla u Indoneziju. Kod nje je pronađen heroin u vrijednosti od pola milijuna dolara. Organizacije koje se bave ljudskim pravima i filipinska zajednica, kao i odvjetnici od tada tvrde kako je Veloso žrtva trgovine ljudima.

Na Filipinima se predala žena koja joj je podvalila drogu

Kako tvrde, obećan joj je posao u Maleziji, ali kad je stigla tamo rekli su joj da je to radno mjesto popunjeno. Navodno su joj dali torbu za povratak i nije znala da je bila puna droge. Također je bila upitna zakonitost njezinog pritvaranja i suđenja, kao i znanje prevoditelja koji je bio s njom na sudu.

Veloso je 72 sata prije nego je trebala biti smaknuta dobila službenu obavijest da će se to dogoditi i tada je njezina obitelj doputovala u Nusa Kambangan kako bi se s njom oprostili. No, u njezinoj domovini se razvoj događaja malo promijenio, što je na kraju i utjecalo na njezinu sudbinu.

Prema izvještajima CNN-a, u utorak su se filipinskim vlastima predali Maria Kristina Sergio i Julius Lacanilao, koji su joj navodno podvalili torbu s heroinom. Maria Kristina Sergio će biti optužena za trgovinu ljudima i prevaru, ali tvrdi da je nevina te da je od obitelji Veloso primila više telefonskih poziva u kojima joj se prijetilo smrću, kao i njihove poruke preko društvenih mreža.

"Sve što možemo reći da je Velosin život za sada pošteđen zbog sudskog postupka na Filipinima. Istina je da je osoba koja joj je lažno obećala posao i podvalila drogu sad u zatvoru", rekao je Velosin odvjetnik.

Za Veloso su se zalagali filipinski predsjednik, te brojni poznati Filipinci među kojima i boksačka zvijezda Manny Pacquiao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.