Life
723 prikaza

Ono što su u serijama nekada bili vino i sir, danas je ecstasy

Kalifornikacija
Showtime
MDMA u svojim scenarijima naročito preferiraju britanski redatelji, kojima nisu strane ni cijele obitelji koje nešto "žvaču"

Od svih poroka, droge su oduvijek bile najveći taboo, ali zato već odavno imaju svoje mjesto u pop kulturi, poglavio glazbenoj i filmskoj industriji. No, ono što se svakako može primijetiti je ulazak sintetičkih droga na velika vrata i to na male ekrane.

Ecstasy je dobio svoje mjesto u popularnim tv serijama, poput hitova kao što je Californication, Orphan Black, Transparent, Party Down, Peep Show i mnoge druge koje se zasigurno nalaze na laptopima većine "gutača" serija koje su posljednjih godina izbacili AXN, AMC, FX, Netflix i niz ostalih produkcijskih kuća. Ono što su nekad u serijama bili vino i sir, danas je ecstasy, odnosno MDMA, donosi Salon.

U prvoj epizodi druge sezone serije "Looking" na HBO-u o trojici gayeva iz San Francisca, ta se trojka nađe usred nekakve šume dok su tražili party kojeg je netko u toj šumi organizirao. Netom prije nego su stigli na party, jedan od njih, Agustin, drugoj dvojici je ponudio tablete, a na pitanje kakve su to tablete, Agustin je mrtav hladan, kao da je riječ o Tic-Tac bombonima odgovorio: "Molly", (inače, u slengu izraz za MDMA).

Ecstasy je sve do nedavno bio uglavnom tema u glazbi, poput stiha kojeg je napisao Jay-Z "Don’t pop Molly, I rock Tom Ford " ili Madonninog albuma MDNA, za kojeg je očito na što aludira.

Određene vrste droga u filmskoj su se industriji uvijek povezivale s pravim podzemljem, kao što je crystal meth u seriji "Breaking Bad" ili heroin u većini policijskih serija i filmova, naročito pomalo noirovskih, poput "Bad Lieutenanta". Ostale droge, odnosno halucinogene droge, marihuana i kokain najčešće se pojavljuju u serijama sa društveno disfunkcionalnim likovima. Sjetite se samo scena iz "Entouragea" i "Girlsa". 

Ecstasy je pak tradicionalno bio povezan s nekakvim buntovnim tinejdžerima ili subkulturama, poput ravera. Kada se ecstasy počeo pojavljivati u serijama i filmovima, uglavnom su prikazivane pogubne posljedice njegove konzumacije. U seriji "Dawson Creek" jedan od likova, Andie, je uzeo jednu tabletu ecstasyja i predozirao se, dok u današnjim serijama ecstasy uglavnom ima status droge koju svi stalno uzimaju, a iskustva onih koji ga konzumiraju su čudna, ali nikako smrtonosna kao što se to znalo prikazivati u serijama prije nekoliko godina.

Ecstasy kao "svakodnevna" droga naročito se pojavljuje u britanskim serijama, "Six feet under" u kojoj cijela obitelj redovito "žvače bonkase", te "Transparent". Još jedan trend, koji se najbolji vidi u "Californicationu" i "How to make it in America" je taj da ga, za razliku od starijih serija, ne uzimaju tinejdžeri, već ekipa srednjih godina, pa i nešto stariji. I da se opet vratimo u prošlost – kao što je ta generacija nekad u serijama pila pivo i pušila travu, danas im je normalan ecstasy.

Naime, kako taboo oko droga sve više nestaje, tako se o njima sve više govori, a u filmskoj industriji se čak koriste i kao katalizator za komične scene, čega nisu pošteđene ni animirane serije. Recimo, "Family Guy"ima legendarnu scenu u kojoj je Peter praktički neprepoznatljiv.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.