Life
522 prikaza

Zatvoren najveći ilegalni 'web shop' za narkotike - dileri ostali bez svega

Silk Road
Ivica Galović (PIXSELL)
Evolution je osnovan nakon što je FBI zatvorio Silk Road

Prošlo je 18 mjeseci od kad je Silk Road, najveće online crno tržište za prodaju narkotika ugašeno, odnosno od kada ga je FBI zatvorio, a njegovog pokretača strpao u zatvor. U međuvremenu se pojavila nova ilegalna 'prodavaonica' koja je zamijenila Silk Road i postala prva adresa za internetsku trgovinu drogama – Evolution.

Silk Road | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

No, sad je i Evolution odjednom nestao s weba, sajtu se više ne može prisupiti, ali čini se da razlog nije isti kao i u slučaju Silk Roada. Evolution nije zatvoren jer su zakoni reda odigrali svoju ulogu, već je naprosto nestao, a ostala su samo govorkanja. Naime, čini se da su pokretači Evolutiona napravili ono što dileri znaju napraviti i u pravom životu, ‘na ulici’ – pobjegli su s milijunima dolara koje su uzeli od svojih klijenata.

Prošlog vikenda su naime korisnici dobili poruku da Evolution ima tehničkih poteškoća, te da više ne uplaćuju novac. No, dva dana kasnije, u utorak navečer, njihov web shop i forum više nisu funkcionirali, nakon čega kupci, ali i preprodavači više nisu dobili priliku isprazniti svoje račune i povući novac koji su već uplatili, piše Slate.

U utorak u kasnim noćnim satima na Redditu se pojavio korisnik NSWGreat, koji je bio poznat i na Evolutionu kao diler, te je napisao post u kojem tvrdi da su administratori Evolutiona pobjegli. Nekako je, napisao je, uspio doći do njih i kako tvrdi, sami su mu rekli da zatvaraju sajt i da nemaju namjeru vratiti novac korisnicima.

Silk Road | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

“Zaje**** su nas. Ostalo mi je 20.000 dolara na računu”, napisao NSWGreat, nakon čega su se javili i ostali korisnici, prvenstveno dileri. 

Jedan od njih je tako u poruci preklinjao administratore Evolutiona da mu vrate novac, jer nije njegov i ako ga ne plati ‘onome iznad sebe u lancu’ da mu je život ugrožen.

Ukoliko je zaista istina da su administratori Evolutiona pobjegli s novcem, teško je procijeniti koliko su zaista ukrali. Međutim, prema nekim procjenama i kada se uzme u obzir koliko je Evolution tržišta drogom pokrivao, riječ je desetinama milijuna dolara. 

Silk Road | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

Evolution je prodavao čak 20.000 različitih vrsta droga, ali i tisuće drugih ilegalnih stvari, poput oružja i ukradenih kreditnih kartica. Za usporedbu, FBI he od Silk Roada, koji je bio nešto manji od Evolutiona zaplijenio oko 3.6 milijuna dolara.

Evolution, baš kao i Silk Road, su crna tržišta kojima korisnici mogu pristupiti isključivo uz pozivnicu već postojećih članova i čiji se identitet detaljno provjerava prije nego dobije pristupne podatke. Silk Road nije ulazio u prodaju ukradenih stvari, kao što su to radili na Evolutiona.

S druge strane, Evolution nije prezao od preprodavanja apsolutno svega, što ne treba ni čuditi jer su osnivači već ranije vodili sajtove koji spadaju u domenu ‘mračnog’ interneta, odnosno bavili su se novčanim prijevarama preko kreditnih kartica. Od prevaranata i kriminalaca korisnici zapravo nisu trebali ni očekivati ništa drugo, nego da će i sami biti prevareni, ali ovo bi moglo značiti još nešto – da će korisnici početi odustajati od internetskog crnog tržišta, što bi kroz koju godinu moglo značiti kraj za slične ‘mračne’ servise na internetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.