Top News
20845 prikaza

Tko su Hrvati koji su švercom kokaina zaradili golem novac

1/7
Grgo Jelavić/PIXSELL
Luka Ploče postaje europski ulaz za kokain vrijedan stotine milijuna kuna iz Latinske Amerike. Expressov stručnjak za crne teme razrađuje zanimljive detalje iz tog biznisa

Mate Jerković zvani Haš i Oliver Čokara bili su na čelu dviju skupina dilera, koje su nezavisno jedna od druge, preko Luke Ploče u Metković, odnosno Opuzen, prokrijumčarile kokain vredniji od 200 milijuna kuna. U skupini koju je vodio Mate Jerković, jedan od ljudi bez kojeg posao ne bi mogao funkcionirati bio je i Zoran Erjauc, 50-godišnji carinik Luke Ploče. On je, prema navodima iz policijske prijave, za svaku propuštenu pošiljku droge skrivenu u kontejneru s “bananama” dobio 40.000 eura. Skupina kojoj je na čelu bio Mate Jerković, a u kojoj su i njegova bivša supruga Sanja Jerković, Robert Gabrić , Talijan Andrea Merusi i Zoran Erjauc, na preprodaji 146 kg kokaina zaradila je, sumnjaju istražitelji, najmanje 32,6 milijuna kuna, koje su potom članovi podijelili između sebe u neutvrđenim iznosima. Iz mjera tajnog praćenja i nadzora proizlazi da je Erjauc od svog dijela kupio stan u Zagrebu, auto vrijedan 30.000 eura, renovirao stan u Metkoviću, da je namjeravao kupiti zemljište za 48.000 eura i da ima najmanje 100.000 eura. Policija je u pretresu kod carinika, objavio je Jutarnji list, našla više od 200.000 eura. On je za svaki propušteni kontejner s drogom među paketima banana dobio po 40.000 eura. Dio novca uložio je u kupnju polovnog Volva D40, koji je uvezao iz Švedske, a na ime kćeri svojega kolege kupio je, objavio je Jutarnji list, dva stana na zagrebačkom Črnomercu u novim stambenim zgradama. Kako je Erjauc uhićen 8. veljače, desetak dana nakon ostalih troje, Talijan je, naime, u zatvoru od 26. lipnja 2020., kad je kraj Baćine uhićen s 25 kilograma kokaina, imao je problema dokazati da ne surađuje s policijom. Iz mjera tajnog nadzora proizlazi da se je 29. siječnja 2021., nakon što se izveo iz Opuzena u smjeru istoka i stao na proširenju uz cestu D8, susreo s dva nepoznata muškarca koji su se dovezli u Passatu. Oni su ga optužili da, s obzirom na to da nije uhićen kad i Mate Jerković i ostali, surađuje s policijom. 

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

- Nisam ja ni slučajno taj. Ja sam radio za Matu i u zadnje vrijeme sam mu govorio da prikoči malo, da se nešto događa, jer je prije osam mjeseci pao kontejner s robom na Malti - uvjeravao je dvojac Erjauc, u kojega je Carina ulagala šaljući ga na seminare za stručno usavršavanje, pa je tako bio i u Limasolu na Cipru, a u medijima je objašnjavao kako se otkrivaju krivotvorene robne marke. Dodao je i da je njegov posao bio da kontejner sigurno izađe iz luke i da mu je Mate govorio da je on najvažnija karika u čitavoj priči, da je Mate j.... igrač, ali da je “guloz na pare”. A Mate Jerković je novac od prodaje kokaina, objavio je Jutarnji list, uložio u biznis s nekretninama. Sa zagrebačkim poslovnim partnerom na nepoznatoj lokaciji u Zagrebu uložio je novac u gradnju stanova i adaptirao je stan u Zagrebu s najmanje 73.000 eura. Njegova bivša supruga Sanja Jerković je novcem od prodaje kokaina podmirila, kako tvrdi Uskok, dug u banci od 250.000 eura u kojoj je radila i kupila BMW X5 za 28.000 eura. Podsjećamo, Uskok petorku na čelu s Jerkovićem tereti da su samo u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz Luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 200 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Dio robe su prodavali, sumnjaju istražitelji, i u Metkoviću i Opuzenu te u Bosni i Hercegovini. Svatko je u navedenom “zločinačkom udruženju” imao točno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora i tajnih praćenja krijumčarske mreže. 


Tko je bio čovjek od kojeg je Jerković kupovao “robu” te kojim je sve kanalima i kako skrivena ona stizala do pločanske luke, istraga tek treba rasvijetliti. No istražitelji su nakon uhićenja Erjauca zaključili da dio svjedoka trebaju ispitati o okolnostima nestanka više kutija s bananama koje je iz Ekvadora preko Luke Ploče uvezlo poduzeće Frigo Bonsai. Tvrtka se spominje i u drugoj velikoj policijskoj akciji u kojoj su prošli tjedan uhićena trojica te je zaplijenjeno gotovo 73 kilograma kokaina vrijednog 70 milijuna kuna. Trio je, naime, pod okriljem noći u subotu navečer došao do prostora tvrtke Frigo Bonsai, koja je u suvlasništvu Katarine Ujdur, bivše gradonačelnice Metkovića i suosnivačice Mosta. “Ta tvrtka, odnosno gospođa nema apsolutno nikakve veze s ovim. To se čisto radilo o pogodnome mjestu za vađenje kokaina”, rekli su iz dubrovačke policije na konferenciji za novinare. Oliver Čokara, suprug vlasnice boutique hotela smještenog nasuprot zagrebačkog Autobusnog kolodvora, sjedio je u subotu navečer u Audiju “četvorci” i čekao da se raspakira pošiljka kokaina skrivena iza limenih pregrada u kontejneru u kojem je u pločansku luku prošlog četvrtka stigla pošiljka banana iz Ekvadora. Kad su Anđelko Oršulić i Goran Bebić, kojima je navodno Čokara ponudio po 50.000 eura za posao, počeli donositi drogu do auta, uhitila ih je policija. 

 | Author: Facebook Facebook

Iz HDZ-a Ploče odmah nakon uhićenja ustvrdili su kako Anđelko Oršulić nije njihov član niti je ikad bio član HDZ-a. I premijer Andrej Plenković fotografirao se s njim tijekom kampanje 2017. godine. S tom fotografijom su se iz HDZ-a Ploče tad javno pohvalili na službenom Facebook profilu, no nakon što je Oršulić završio u narkoskandalu, fotografija je uklonjena. On je na listi HDZ-a 2014. ušao u Mjesni odbor Komin, ali mu to nije uspjelo 2018. godine, a i s NK Gusarom, čiji je nekad bio igrač i pomoćni trener, više nema nikakve veze. I Oršulić i Bebić i Čokara završili su na mjesec dana u istražnom zatvoru. 

Kako je objavio 24sata, u hotelu Boutique 9 vlasnice Oliverove supruge Lovele Čokare u jednoj sobi visi slika sa scenom iz filma “Kum”. “Moj kolega dobio je nekakvu zlatno-crnu sobu koja je izgledala kao rezidencija krijumčara droge”, napisala je jedna gošća na Tripadvisoru u rujnu 2017. godine ni ne sluteći da će gazda, gospodin Čokara, nekoliko godina kasnije pasti sa 73 kilograma kokaina. Na zidu “sobe krijumčara droge”, kako ju je nazvala gošća, visi slika sa scenom iz filma “Kum”. Prije nego što je 2013. na atraktivnoj lokaciji u Držićevoj 9 otvoren luksuzni hotel, tamo je bila manja zgrada sa šest stanara. Jedan od stanara bila je i Radmila Vojnović, koja je tužila Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog izostanka reakcije “domaćih tijela na njezine navode o zlostavljanju, podmetanju požara i prijetnjama upućenim od strane privatne osobe” i dobila tužbu. U njoj se spominju dva slučaja podmetanja požara u zgradi na toj adresi u vrijeme njezine prodaje supruzi Olivera Čokare, koji do danas nisu riješeni, kao i navodne prijetnje i pritisci na stanare, koji su se trebali iseliti. Sve je počelo, navodi se u javno objavljenoj presudi Europskog suda, još 2005., kad je ujutro 22. prosinca kroz Radmilin prozor doletio metak.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Oliver Čokara s uzvanicima prilikom otvaranja hotela Goran Stanzl/PIXSELL

- Mjesto događaja je osigurano, a podnositeljica zahtjeva provela je noć kod prijatelja. Policija je provela dodatni očevid, no nije našla metak. Obavila je obavijesni razgovor s podnositeljicom zahtjeva o okolnostima pucnjave, no ona nije imala nikakve dodatne informacije jer je spavala kad je metak ušao u stan - pojašnjavaju se okolnosti događaja. Zatim su u studenom 2010. Radmila i njezina susjeda prijavile policiji da muškarac često posjećuje zgradu i predstavlja se kao predstavnik ulagača. Rekle su i da stanarima nudi 1000 eura kako bi se iselili, a kad ga je Radmila odbila, navodno joj je zaprijetio. Prvi požar u zgradi izbio je 22. prosinca 2010. Policija je došla na mjesto događaja i utvrdila da je požar izbio u napuštenoj trgovini. Požar je ugašen, a u njemu nije prouzročena posebna šteta na imovini. Nekoliko dana kasnije, 4. siječnja 2011., izbio je požar u jednom od stanova u istoj zgradi. Policajci, koji su došli na mjesto događaja, otkrili su tragove nasilnog ulaska u stan i upaljač istog modela kao onaj koji su stanari pronašli nakon požara 22. prosinca prethodne godine. Otkrili su i da je u dnevnoj sobi izgorjela hrpa stare odjeće. Dan nakon drugog požara policija je odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu zbog još jednog dovođenja u opasnost. Radmila je zatim 17. siječnja 2011. otišla na odvjetništvo i navela kako smatra da su Čokarina supruga, koja je kupila zgradu, i navodni predstavnik ulagača odgovorni za oba požara. Dan poslije toga Radmila policiji prijavljuje da netko pokušava provaliti u zgradu. Policija na mjestu događaja zatiče Čokaru, njegova odvjetnika i poslovnog suradnika. Čokara im objašnjava da je njegova supruga kupila zgradu od nasljednice i da pregovara sa stanarima oko njihova iseljenja. Porekao je da je prijetio stanarima ili da je na neki drugi način povezan s podmetanjem požara. Radmila je potpisala ugovor s Čokarinom suprugom, koju je on zastupao, prema kojemu će se ona iseliti iz kuće u zamjenu za 6000 eura. Pred Europskim sudom Radmila je ustvrdila da je ugovor potpisala zbog Čokarinih prijetnji. Rekla je da joj je obećao isplatiti dodatnih 40.000 eura, što nikad nije učinio. U ožujku iste godine svi stanari su se iselili, a zgrada je srušena te će se kasnije tamo sagraditi hotel. I Čokara je Radmilu prijavljivao policiji 2011. i 2013. godine tvrdeći da ga uznemiruje i prijeti mu smatrajući da joj duguje novac. Njezinu kaznenu prijavu protiv Čokare zbog prijetnji je 2015. odvjetništvo odbacilo zbog nedostatka dokaza. Ponudili su joj da sama preuzme progon, a istraga dvaju podmetnutih požara još je bila u tijeku. Europski sud za ljudska prava je 2018. prihvatio Radmilinu tužbu i Hrvatskoj naložio da joj isplati 7500 eura u ime neimovinske štete te 970 eura za troškove postupka. Koliko nam je poznato, Hrvatska je to i isplatila.

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Istražitelji sumnjaju da Čokara nije bio zadnja karika u lancu kokainske pošiljke, nego je moguće da iza svega stoji neki krupniji igrač ili više njih. Nije im jasno kako bi Čokara, koji je formalno sve svoje obrte ugasio već prije nekoliko godina i čiji obiteljski hotel godišnje ne ostvaruje ni pola milijuna kuna dobiti, financirao tako veliku pošiljku kokaina, čija je nabavna vrijednost s troškovima prijevoza oko milijun eura. Kako je neslužbeno doznao Jutarnji list, “pad pošiljke” već je izazvao zabrinutost nekih osoba iz krim miljea zbog propale investicije. 


Prema podacima policije, Hrvati iz godine u godinu sve više konzumiraju kokain. Analizirajući otpadne vode, procijenili su da se u Zagrebu godišnje potroši oko 50 kilograma kokaina, no da su stvarne brojke najvjerojatnije puno veće. Najveći hrvatski autoritet na području liječenja ovisnosti Slavko Sakoman, iako u mirovini, i dalje je itekako dobro informiran o potrošnji svih vrsta droga. U intervjuu Večernjem listu od 17. siječnja ustvrdio je kako je samo u godinu dana, od 2018. do 2019., potrošnja kokaina u Zagrebu porasla više od 30 posto. “U gradu se samo tijekom 2019. dnevno konzumirao kilogram sto posto čiste droge. S obzirom na to da Zagreb troši četvrtinu količina droga države, prometom kokaina mafija je uprihodila te 2019., dakle bez fiskalne blagajne, oko 2,5 milijardi kuna.” Kako potražnja za kokainom u Hrvatskoj raste, a na kilogramu se u prosjeku može zaraditi 30-ak tisuća eura, za očekivati je da će droga i dalje na veliko stizati u zemlju. Nakon riječke luke, i pločanska postaje jedna od najzanimljivijih narkomafiji za ulaz kokaina na hrvatsko i europsko tržište.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 12:04 21.Ožujak 2021.

    Kada bi legalizirali svu drogu, ovoga ne bi bilo, a i potrošnja bi opala na siću. Nije zanimljivo, ako je dozvoljeno.

  • BESTpartizan 10:02 20.Ožujak 2021.

    neki hdezovci