Top News
759 prikaza

Tonči Tadić o američkom napretku u fuziji: To je sjajna vijest!

Sandra Šimunović/PIXSELL
Za potpunu energetsku opskrbu grada poput Zagreba, struje, grijanja, prometa, potrebno je 200.000 tona nafte, 400.000 tona ugljena i samo 60 kg fuzijskoga goriva.

Amerikanci su objavili senzacionalnu vijest. Uspjeli su proizvesti 2,5 MJ energije iz 2,1 MJ, što su utrošili za stvaranje fuzije. Mi smo pitali stručnjaka za nuklearnu energiju Tončija Tadića za detalje.

Što su američki znanstvenici zapravo učinili?

Radi se o laserskoj fuziji, usmjerenim laserima su proizveli mikrotermonuklearnu bombu. To je sjajna vijest, no još ne znamo koliko je energije uloženo u pumpanje tih lasera. Kad to budemo znali, znat ćemo i jesu li zaista uspjeli.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Koliko je važna ova objava?

Svakih nekoliko godina iz SAD-a stiže spektakularna objava koja prvenstveno služi tome da privuče investitore u fuzijsku tehnologiju. No kako do fuzijske elektrane, zasad nitko ne zna. Jako je dobro što ova objava stiže iz privatnog sektora, na toj suradnji inzistiram i u Eurofusionu.

Hoće li i ostatak EU slijediti francuski primjer oko nuklearki?

Strategija EU je da do kraja stoljeća prijeđemo na obnovljive izvore, fuziju i nuklearke nove generacije. Za razliku od fosilnih goriva, materijala poput litija ima u obilju i neusporedivo je efikasan. Primjerice, za potpunu energetsku opskrbu grada poput Zagreba, struje, grijanja, prometa, potrebno je 200.000 tona nafte, 400.000 tona ugljena i samo 60 kg fuzijskoga goriva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.