Top News
10346 prikaza

Top lista HDZ-ovaca koji su uhljebili svoje ljude

Andrej Plenković
Goran Stanzl (PIXSELL)
U Hrvatskoj propadaju sve gospodarske grane osim uhljebljivanja klijenata, srodnika, kumova, prijatelja i stranačkih drugova. HDZ vodi, ali ni drugi ne zaostaju

U doba pokojnog Branka Vukelića, nekoć karlovačkoga gradonačelnika i šefa županijskog HDZ-a, kasnije i ministra obrane, u lokalnom je HDZ-u nastao dramatičan raskol zbog zapošljavanja čistačice u dječjem vrtiću u Turnju! To nam govori dobar poznavatelj karlovačkih prilika - ali opis takve situacije možete dobiti iz svakog hrvatskoga grada, svakoga sela, općine, gradske četvrti, javnog poduzeća - iz blještave metropole i najsivlje provincije podjednako.

Zapošljavanje u javnom sektoru, koje se uglavnom svodi na uhljebljivanje, jedan je od ključnih izvora moći naših političara. Zaposlite li jednog čovjeka, a njegov posao vežete uz vlastiti opstanak u politici, možete računati i na njegov glas i na glasove (a i zahvalnost) njegovih bližnjih. Kažu da gradonačelnik jednog našega grada uvijek poziva na razgovor ljude koji dobiju posao u njegovu ataru pa im rutinski odvergla formulu: “Čuj, ovdje su svi bili protiv tvojeg zapošljavanja. Ali ja sam inzistirao...”. Nakon toga on ima čovjeka koji mu je zahvalan do groba. 

Vlada s avionom Posjet Finskoj Top News Plenki ne vidi ništa loše u tome da plaća izlet HDZ-ovcima Postavi li takvog čovjeka na neku važniju funkciju, može računati ne samo na njegov glas i zahvalnost, nego i na materijalne resurse njegove ustanove - novac, plakate, oglase, usluge, što god. Sposobnost i stručnost tih ljudi ne nalaze se na prvome mjestu traženih osobina, a često uopće nisu ni važne. Bitna je samo njihova poslušnost. To je spirala smrti: sve veći javni sektor tako zapošljava sve veći broj ljudi, oni pak postaju sve ovisniji o toj konstelaciji - sposobni odlaze na Zapad - a nesposobna javna uprava uništava sve što radi neki ozbiljan, koristan posao, omogućujući rast jedino sebi samoj.

Oni traže mito, ne daju dozvole, spori su, opstruiraju, ne znaju itd. Sve su nam te priče poznate. Primjera je sve više. Zadnji je novi šef Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, koji je na tu funkciju - potencijalno odskočnu dasku za uspješnu političku karijeru - izabran ovoga vikenda. On je sin hrvatskog diplomata Davora Vidiša, veleposlanika RH u Rumunjskoj. Ovaj 28-godišnjak član je stranke od 2011., a tad je članstvu pristupila i njegova tri godine mlađa sestra. 

Dr. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta izračunala je da politika u Hrvatskoj u jednome mandatu ima priliku zaposliti čak 20 tisuća ljudi, odnosno grad veličine Križevaca, Virovitice ili Solina.

I to samo u javnim poduzećima. 

- Ova se brojka odnosi na ljude koje se u njima zaposli tijekom četiri godine nakon što dio dosadašnjih zaposlenika ode u mirovinu. U njima stranke preko politički imenovanih uprava imaju izravnu mogućnost odlučivati o zaposlenjima - upozorava dr. Vizek. 

Zagreb: Kolinda Grabar Kitarović posjetila branitelje u Savskoj Udar s desna Top News Kolinda i desnica: Kako im se sve do sada ulizivala

U tu je brojku uključeno i oko 5000 članova uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki, ali ne i zapošljavanje na savjetničkim pozicijama. Nije uračunato ni zapošljavanje u Vladi, po ministarstvima ili u državnim  agencijama. Neslužbene procjene govore da bi ukupan broj stranačkih uhljeba mogao dosegnuti čak 40.000 ljudi. Da zlo bude veće, riječ je o devijantnoj pojavi koja je u međuvremenu postala - normalna.

“Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakoga da se zaposlio preko veze. 

Nema onoga tko se javio za neki posao, a da nije imao neku ‘preporuku’, neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio”, rekao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji prošle godine.  

To je primjer normalizacije nenormalne prakse, njezino legitimiranje.

Upućeni sugovornici ističu Karlovac kao možda najdrastičniji primjer nepotizma u zemlji, pravu prijestolnicu premreženih rodbinsko-stranačkih veza, kojom sad upravlja HDZ-ov župan Damir Jelić. Nevjerojatna hobotnica nepotizma stišće taj grad na četiri rijeke, ali i cijelu županiju - o tome je Jutarnji list objavio cijelo “obiteljsko stablo”, čije elemente ćemo ovdje ukratko ponoviti jer su koliko brojni, toliko i zastrašujući. 

Darko Milinović i HDZ-ovci iz Like u pohodu na Trg žrtava fašizma u Zagrebu, 29. 08. 2018. Milinović odletio Top News Plenkijeva čistka u HDZ-u: Koga je sve do sada izbacio

Bivši gradonačelnik, danas župan, Damir Jelić, igra ključnu ulogu u toj priči. Ivan Uđbinac bio je pročelnik njegova Upravnog odjela za poslove. Kad je Jelić postao župan, i on postaje pročelnik ureda župana, a sad je direktor gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima. Supruga mu radi kao viša stručna suradnica za lokalnu riznicu, dok je njegov posao u gradu naslijedila kuma koja je bila zaposlena u istom uredu i radila poslove kao njegova pomoćnica. Uđbinac je ranije dobio otkaz u policiji radi krivotvorenja diplome, za što je i osuđen. 

“Dubravko Fancev je također zaposlenik gradske uprave. Njegovo zanimanje je viši referent za higijenu javnih i zelenih površina, a u praksi on gradskom poduzeću Zelenilo daje naloge za gradske zelene površine koje treba pokositi. U Zelenilu mu rade supruga Gordana i snaha Ivka, koja je tajnica direktora Stjepana Turkovića. Sin Gordan je u Vodovodu i kanalizaciji, drugom gradskom poduzeću. Direktor Stjepan Turković u Zelenilu je zaposlio suprugu Gordanu. Sad je Turković ravnatelj Županijske uprave za ceste. Mladen Grčić i njegova supruga Marina zaposlenici su gradske uprave - ona je pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove, a on savjetnik za gradnju i održavanje javnih prometnih površina.

Njegov brat Zlatko nekad je bio direktor Zelenila. Irena Grčić je zadužena za javnu nabavu, jedan njezin sin, Krešimir, bio je u gradskoj upravi na osposobljavanju prije nego što je dobio posao u Vodovodu i kanalizaciji, a na njegovo mjesto na osposobljavanje je došao drugi sin - Josip. Direktor Hrvatskog radio Karlovca, Matija Perković, na to je mjesto došao s blagajničkog mjesta iz Inkasatora, gradskog poduzeća za naplatu komunalija, a tamo je zaposlen u vrijeme dok je direktor bio njegov kum Vlatko Ivka. Ivka je danas djelatnik Vodovoda i kanalizacije. Njegova supruga Biserka također je godinama djelatnica gradske uprave, a nekad je radila kao tajnica gradonačelnika, dok je danas u Službi financija”, piše Jutarnji list.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Odlučno odbacila Top News Kolinda kaže da je ruše oni koji kažu da ona ruši Plenkija

O Karlovcu bi se mogle ispisati brojne stranice sličnog sadžaja - primjera je doslovce bezbroj - pa ćemo taj posao preskočiti jer bi nabrajanje postalo ubitačno dosadno. 

Idemo na druge primjere i druge lokacije. Dino Bošnjaković, 25-godišnji sin ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića (HDZ), od studenog prošle godine predsjednik je nadzornog odbora komunalne tvrtke Ivakop iz Ivanić Grada. Bošnjaković mlađi imenovan je predsjednikom nadzornog odbora Ivakopa na sjednici 9. studenog  2017. godine, a odluku o svojem imenovanju sam je i potpisao, kako se vidi iz dokumenta objavljenog na mrežnim stranicama Ivakopa. Među kvalifikacijama za nadzorni odbor lokalnog komunalca navedeno je da je organizirao Bučijadu i da je bio programski direktor Festivala igračaka. 

“Eh, da su baš svi u Hrvatskoj kao moji unuci”, zavapila je svojedobno Ankica Tuđman, čiji je unuk Dejan osnovao Kaptol banku, a drugi, Siniša, postao automobilski as. Danas je tako nadarene mladunčadi ipak više. 

Karlo Ressler | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Posinak Vladimira Šeksa, Karlo Ressler, koji je ujedno i suradnik premijera Andreja Plenkovića, zauzeo je visoko mjesto u politici - postao je potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, ali je zauzeo i važnu i prestižnu poziciju voditelja radne skupine za izradu statuta HDZ-a. Sin bivšeg zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete, Ante Kalmeta, u listopadu 2017. godine postao je predsjednik nadzornog odbora gradske tvrtke Liburnije. I on je član HDZ-a. Kalmeta senior nije bio dostupan za komentar. Ivan Maslać, brat Plenkovićeve supruge, imenovan je na funkciju direktora komercijalnih poslova u Zračnoj luci Dubrovnik, koja je u većinskom vlasništvu države. Na to ga je mjesto postavio novi šef Zračne Luke Dubrovnik - Frano Luetić, inače brat HDZ-ove europarlamentarke Dubravke Šuice. 

Luetića je, pak, za novog direktora Zračne Luke Dubrovnik, s plaćom od oko 20.000 kuna, imenovao sam premijer Plenković krajem siječnja. Brat ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Tonko Obuljen, nedavno je imenovan za čelnika HAKOM-a. Suprug ministrice kulture također je zaposlenik tog ministarstva. Bratu ministra Gorana Marića, Svetimiru, posao je javno ponudio Milan Bandić, pa mu ga je i dao u ZET-u nakon što je ovaj morao otići iz HŽ-a. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Marić se našao u središtu interesa javnosti 28. veljače, kad je “Dnevnik” Nove TV objavio da je Svetimir Marić ravno s burze postavljen za člana uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila nakon što je njegov prethodnik s tog mjesta iznenada razriješen. Kako se radilo o bratu Gorana Marića, ministra državne imovine, koji slovi kao glavni Vladin kadrovik, posumnjalo se da je mjesto u upravi TSŽV-a dobio upravo zbog nepotizma. Svetimir Marić je već 2. ožujka podnio ostavku, da bi mu dan kasnije Bandić javno ponudio posao. “Jučer sam nazvao predsjednicu uprave Holdinga te joj rekao da čovjek koji radi 34 godine svoj posao pošteno i korektno može doći u Holding, ili u Integrirani promet, ili u ZET da nam pomogne da radimo zajedno”, rekao je tad Bandić novinarima najavivši da će istog dana Ana Stojić Deban, predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga, razgovarati s Marićem “ako želi raditi i pomoći Holdingu da bolje rade”. 

Šogor ministra državne imovine Mijo Jurić također je prosperirao - u HŽ-u je unaprijeđen na mjesto “voditelja za čišćenje”.

Ministar Goran Marić | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Kad su u pitanju položaji za sinove, između HDZ-a i SDP-a nema prepreka u suradnji. To se dobro vidi i po zadnjem primjeru, kad su Željko Majcen (HDZ) i Alen Prelec (SDP) međusobno zaposlili sinove. Tako je sin HDZ-ova direktora komunalnog poduzeća u Zaprešiću zaposlen u općini Brdovec, kojom upravlja Prelec, a sin SDP-ova načelnika zaposlen je u komunalnom  poduzeću kojim upravlja HDZ-ov direktor Majcen. Suradnici ministra Marka Pavića također su dobro prošli u režiji HDZ-a. Troje članova njegove udruge ISUM zaposleno je u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, a nakon toga je spomenuta udruga od te zaklade dobila 100.000 kuna. 

Helena Brkić, kći glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, bila je 2015. godine na jednomjesečnom stažu u Bruxellesu u uredu HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić. Andrej Plenković je imao problema i s kumom. U prvoj od tri prijave Povjerenstvu za sukob interesa zamjereno mu je imenovanje vjenčanog kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji. Pokaz je dugogodišnji diplomat, ranije je bio veleposlanik u Moskvi, no prije isteka mandata 2014. godine iznenada je dao ostavku jer je htio nastaviti karijeru u privatnom biznisu. U drugoj je premijer prijavljen sa svojim ministrom turizma.

Milijan Brkić | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Gari Cappelli kao predsjednik Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice imenovao je Neru Miličić, sestričnu Andreja Plenkovića, na mjesto voditeljice HTZ-a u Njemačkoj. Plaće voditelja HTZ-ovih ureda u inozemstvu iznose više od 3000 eura. Nera Miličić je kći Marka Raosa, brata Plenkovićeve majke Vjekoslave Raos. U trećem slučaju prijavljeni su premijer i ministar energetike Tomislav Ćorić, koji je imenovao Plenkovićeva ujaka za člana upravnog vijeća Parka prirode Biokovo.

- Moj nećak je predsjednik HDZ-a, a ja nisam ni član njegove stranke. Pa kako bih onda uopće mogao ići u ime HDZ-a na izbore. Još nisam odlučio idem li na izbore ili ne, jer i bez politike imam dosta svojeg posla. Ja sam nećaka Andreja odgajao i čujemo se gotovo svaki dan. On mi je sve i gledam ga poput sina, tako da ću se, naravno, i s njim konzultirati o kandidaturi. Ako mi nećak kaže: ‘Barba, nemoj ići’, neću ići kontra HDZ-a - rekao je Raos za Slobodnu Dalmaciju.

Početkom prošle godine je HDZ-ovac Ivan Šuker u radijskoj emisiji “Poligraf” rekao vrlo iskreno: “Svaka stranka ima svoj hranidbeni lanac. Onaj HDZ-ov sad je došao na red, nakon toga će možda opet doći SDP-ov, i tako redom”.

U ličkom hranidbenom lancu bilo je mnogo gladnih usta koja su proteklih godina namirivana, a onda je došlo do unutarstranačkog sukoba oko prava prvenstva. Darko Milinović se posvađao sa središnjicom oko toga tko ima pravo na uhljebljivanje - on ili Plenković. Rekao je da je njegovih deset tisuća sljedbenika spremno bosim nogama penjati se po Velebitu za interese HDZ-a.

“Ja sam, kao što znate, podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije, izrazito nezadovoljan kadrovskom politikom koja se provodi na području županije. Nisu Plitvice glavni problem. Rekao sam da je ovo snažna podrška onima koji smatraju da članovi HDZ-a, 10 tisuća njih, su spremni bosim nogama uzaći na Velebit ako je u pitanju HDZ, ali jednako tako da ih se uvažava kad se provodi nacionalna politika na području Ličko-senjske županije”, rekao je Milinović, na što su kritičniji građani odmah postavili pitanje kuda idu stvari ako se HDZ-ovci oko uhljebljivanja tuku i unutar stranke.

Darko Milinović | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
Darko Milinović je dizanjem bune oko imenovanja novog ravnatelja NP-a Plitvice, naime, samo potvrdio ono što građani već godinama znaju i govore, a HDZ, ali i ostale stranke, stalno pokušava negirati. “Mi smo na vlasti te mi odlučujemo tko radi i gdje radi. Za dobrobit naroda nas zaboli ćuna”, napisao je tad Express. Milinović je, zapazili smo, čak i malo podignuo ljestvicu - pobunio se jer nije uspio uvaliti svojeg uhljeba, nego je netko drugi uvalio svojeg uhljeba. I što je najgore, on čak nije ni uočio nakaradnost svojeg istupa i svojeg stava. Upravo suprotno, izabranog ravnatelja NP-a Plitvice prozvao je zbog nedostatka morala. 

Ta navada “mi smo dobili izbore i želimo ispuniti samo svoje interese” Hrvatsku je i dovela u situaciju u kojoj jest. Svatko iole ambiciozan, školovan, s nekim znanjem i sposobnostima odavno je iz Hrvatske “dignuo sidro”, jer za njih nema mjesta u državi u kojoj se kadrovira po stranačkoj i lokalnoj pripadnosti.

Osim u ministarstvima, gradovima, županijama i agencijama, HDZ-ov nepotistički model dobro funkcionira i u malim selima - Feričanci je jedno od mjesta koja brižno njeguju nepotizam po HDZ-ovu receptu. Mala općina zaposlila je 15 žena za pomoć u kući starijim osobama, ali gotovo sve su dobile posao po stranačkom ključu. Administrator tog projekta bio je HDZ-ov općinski vijećnik Domagoj Marinić, a zaposlene su Monika Stipić, kći Stipe Stipića, Ines Čapo, supruga Josipa Čape (obojica vijećnici iz redova HDZ-a) i Suzana Benić, rođakinja Marina Benića (HDZ), predsjednika općinskog vijeća. 

- Nakon što su na društvenim mrežama mnogi komentirali izbor kandidata na radno mjesto u sklopu projekta ‘Zaželi i učini dobro djelo’ u Feričancima, najbrojniji su bili negativni komentari, posebno oni na račun načelnika Marka Kneževića zbog nepotizma - pisao je Glas Slavonije. Načelnik Marko Knežević (HDZ) rekao je  da je njegova savjest čista. Dosad nismo imali slučaj nekog načelnika koji se pokajao zbog zapošljavanja tog tipa. Oni su svi sveci, blaženici, nevini razapeti na križ. 

Kolinda Grabar kitarović, Mgr. Juliusz Janusz te nuncij Alessandro D'Errico Čudaci Top News Hrvati su krasni ljudi - opljačkaš ih, a oni traže još

- Nakon razgovora s kandidatkinjama, a prije odluke o zapošljavanju, dvije noći nisam spavao. Nije bilo jednostavno donijeti odluku jer odlučujete o nečijem životu i egzistenciji sljedeće dvije godine. Prvi sam se put našao u takvoj situaciji i reći ću da je moja savjest čista - rekao je Knežević. Dodao je da je revoltiran i žalostan što se protiv njega i zapošljavanja žena povela hajka na društvenim mrežama. Načelnik je dodao da je cijeli proces bio transparentan i da se postupalo prema pravilima.

- Sa svim sam ženama koje su ispunjavale kriterije razgovarao te im je ponuđena prekvalifikacija, što je sastavni dio projekta. Jedan je dio mlađih kandidatkinja to prihvatio i one su zaposlene, a one starije od 50 godina, koje su trebale imati prednost, nisu bile voljne dalje se školovati. Osim toga, prvi put na službenim stranicama Općine objavljena su imena žena koje su zaposlene. Isto tako, ako je nekoga zanimala ta tema, mogao je doći u Općinu - rekao je Knežević i zaključio kako “žali što nitko u svojim neutemeljenim komentarima nije spomenuo da je zapošljavanjem mlađih žena omogućen njihov ostanak, odnosno ne odlazak u Njemačku ili Austriju”.

Javna vatrogasna postrojba grada Zadra (JVPGZ) prije četiri godine zaposlila je deset novih vatrogasaca, a osam od njih su “sinovi vatrogasaca zaposlenih u toj istoj jedinici! Štoviše, prvi na listi primljenih bio je Tomislav Šoša, sin zapovjednika JVPGZ-a i županijskog vijećnika HDZ-a Željka Šoše, a drugi je bio Šime Sikirić, čiji otac radi u Vatrogasnoj postaji Gaženica i kum je zapovjednika Šoše”. Darko Puljašić, HDZ-ov gradonačelnik Požege, nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana jer je 1. ožujka 2015. kao ravnatelj požeškog Doma zdravlja nezakonito zaposlio prijatelja na radno mjesto vozača. To je jedan od rijetkih slučajeva koji je zavrršio na sudu, a ne u komisiji za beatifikacije. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je izbačen iz HDZ-a jer nije htio podnijeti ostavku na svoju funkciju nakon prijavljenog obiteljskog nasilja (na čemu je inzistirao vrh stranke), zaposlio je troje članova svoje obitelji - sina, kćer i snahu - u tvrtkama čiji je osnivač, odnosno vlasnik Požeško-slavonska županija. 

HDZ-ova gradska vlast u Slunju postavila je, pak, za v. d. ravnatelja gradske knjižnice vojnog umirovljenika, vodoinstalatera, slunjskoga dogradonačelnika Ivana Požegu, iako su prije toga odbijali ljude s diplomom jer “nisu zadovoljavali uvjete”. Ova vlada masovno, naveliko uhlebljuje. Razloge tako masovnog uhljebljivanja (vraćene su pozicije državnih tajnika, a zadržane pozicije pomoćnika ministara, u javna poduzeća poslane su vojske ljudi) treba tražiti u činjenici da podršku Vladi osigurava šarolika koalicija u kojoj su, osim HNS-a, još i Pupovac, Glavaš, Tomislav Saucha, Hrast, Reformisti, HSLS... Pa ako se primijeni Šukerov princip o hranidbenim lancima stranaka, u ovakvoj koaliciji riječ je o kolopletu mnoštva apetita koje treba namiriti u ovako maloj bari poput Hrvatske. To namirivanje, očito, ide na štetu javnog i nacionalnog interesa. 

U Hrvatskoj trećina ljudi radi u javnom sektoru, trećina ima neku vezu s turizmom, a samo trećina s proizvodnjom ili poljoprivredom. Resursi postaju sve oskudniji, a političke veze sve važnije. U tom mehanizmu pada kvaliteta svega, od usluga do javne uprave. Dosad taj sustav nije počeo mijenjati nitko, a ako se ovako nastavi, promjena neće biti ni potrebna. On će se jednoga dana samo urušiti, i to zajedno s nama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Elvira 10:46 18.Prosinac 2018.

    Ubrzava se propadanje i izumiranje, jedino što to nikoga ne uzbuđuje, a osobito ne one koji su tome postavili temelje onda kada su obezvrijedili rad i nagradili novcima nerad i uhljebništvo, dali povlaštene mirovine idr. To si ne dopuštaju niti ... prikaži još! mnogoljudnije države, nego pokazuju da cijene i plaćaju rad. Bojim se da ćemo tu propast vidjeti još za našega života.

  • BESTpartizan 09:59 18.Prosinac 2018.

    hdz mi se gadi