Top News
1180 prikaza

Treba li mlatiti fašiste i naciste?

Američki rasist dobio šaku u glavu usred izjave za TV
YouTube screenshot
Prosvjedi koji su se zadnjih mjeseci događali u svijetu zapamćeni su po brojnim tučnjavama sukobljenih strana

Richarda Spencera vrlo je lako ne voljeti, prezirati, možda i mrziti. Zato što je jedan od radikalnijih američkih rasista, što otvoreno citira nacističku ideologiju, zbog mnoštva sličnih stvari. E, da bi taj i takav Spencer dobio šaku u glavu usred davanja izjave 20. siječnja tijekom protu Trumpovskog prosvjeda. Spencer je tamo očito provocirao, pa ga je shodno tome i jedan od zakrabuljenih prosvjednika žestoko zakucao. Otada, ostalo je otvoreno pitanje je li opravdano lupiti šakom nacista?

Quartz je po odgovor otišao sve do Slavoja Žižeka, a njegov odgovor bio je rezolutan: "Ne! Ako je nekakvo nasilje baš potrebno, ja sam onda za gandhijevsko, pasivno nasilje." On je objasnio da je svojedobno istrpio drvlje i kamenje kad je svojedobno javno izrekao da je problem s Hitlerom bio to što "nije bio dovoljno nasilan", da je Gandhi bio nasilniji od njega.

Podigla se bura, pa je morao pojasniti da je Hitler, istina, zbilja pobio milijune, brutalno i odvratno, ali da je ono što je on pokušavao bilo ostaviti sustav istim, nacionalistički njemački kapitalizam, dok je Gandhi bio taj koji je pasivnim otporom, mirnim prosvjedima i štrajkovima rušio cijelo Britansko carstvo. Zato: "Ako neki tip govori kao taj idiot (Richard Spencer), trebate ga ignorirati. Ako vas i udari, okrenite se na drugu stranu. Nemojte ga uopće tretirati kao osobu."

Žižek pritom ne podcjenjuje fizičko nasilje, niti ne poziva na to da se svakoga pozdravi ili prigrli. "Budite brutalni na drugačijoj razini. Kad se nađete protiv tipa kao što je ovaj koji je dobio udarac, ponašajte se prema njemu na takav način da bi čak i udaranje u odnosu na to predstavljalo neki oblik priznanja. Njega ili nju trebate tretirati kao ne-osobu, doslovno", savjet je Žižeka za odnos prema nacistima.

Žižek pritom podsjeća da su tijekom kampanje za parlamentarne izbore pripadnici pronacističke Zlatne zore u Grčkoj nekoliko puta napadali kandidate Syrize; vodom u TV studiju, u parlamentu šakama. Zlatna zora se time pokazala kao propast javnog morala i dostojanstva, i to ne običnog morala, nego onoga što Hegel naziva "Sittlichkeit", grupom nepisanih pravila koja naš društveni život čine podnošljivim.

Carl Sagan Doba mraka Top News 'Prorok Sagan': Jezivo i precizno predvidio je Trumpa

Povrh toga, Žižek smatra da baš napredni ljudi u društvu trebaju biti nositelji pristojnosti, dostojanstva, društveno prihvatljivog ponašanja. On pritom ne misli na političku korektnost i takve stvari. "Politička korektnost je za mene očajnička reakcija na društvenu dezintegraciju", rekao je, nazvavši takvu korektnost i "suicidalnom". Žižeka su onda pitali i gdje su točno demokrati pogriješili u vezi Trumpa da ih je ovaj pobijedio.

On im je odgovorio da je bilo katastrofalno to što su se išli sprdati s njim. "Lijepo je izrugivati mu se. Samo, vi mu se smijete, a on onda pobijedi. O Bože!", hvatao se Žižek za glavu. On čak ne smatra da je i kritiziranje odgovor, nego ističe da je Trump posljedica pogreške liberalne ljevice. "To sad svi znaju. Jedini način za doista potući Trumpa je radikalno presložiti ono što ljevica znači danas.

U suprotnom, on će nastaviti grabiti glasove običnih ljudi", Žižek je zapravo naveo isto ono što već mjesecima vapi mnoštvo političara i intelektualaca s ljevice iz cijelog svijeta. On kaže i to da je njega više strah da Trump uspije, nego da ne uspije pa nastane kaos. Jer, i u Poljskoj je suštinski jezivo konzervativna i nazadna, rasistička Stranka zakona i pravde, kako bi osvojila glasove, provela mnogo od onoga što se ljevica nije usudila; smanjila prag za mirovinu, poboljšala zdravstvenu skrb, majkama dala podršku za podizanje djece...

Donald Trump Otpor Top News EU državnici sad i otvoreno opisuju Trumpa kao prijetnju

"Naravno da ih onda toliki vole." A onda preko toga širi suštinski opasnu rasnu i svaku drugu isključivu agendu i zabrane. Slično se događalo u povijesti. Samo je jedan užasno konzervativni Nixon mogao posjetiti Kinu, a da ne ispadne izdajnik. Ili De Gaule kad je u ime Francuske priznao Alžir. "Uvijek bi ljevičari ispadali izdajnici. No, sada smo na kraju te lude logike. Ako želite bolje uvjete za radničku klasu, trebate biti desničarski populist", kazao je Žižek.

Još je rekao i da je jedini način za preživjeti ovako "usrana vremena" zabiti se u debele knjige, kao što je Lenjin šmugnuo 1915. u Švicarsku i studirao Hegela. Žižek sad piše knjigu o Hegelovim idejama, kvantnoj fizici i sličnom. I bježi u mjuzikle. I one stare iz 30-ih s Astairom i Ginger Rogers, ali i... "Našao sam i dobru piratsku kopiju 'La, la land'."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.