Top News
4616 prikaza

Vlada Bijelom kućom: Opasni desničar stoji iza Trumpovih odluka

Steve Bannon
REUTERS
Trump ga je imenovao u Vijeće nacionalne sigurnosti, dok su iz Vijeća izbačeni šef obavještajnih službi i načelnik glavnog stožera oružanih snaga

Donald Trump je u nekoliko dana svog predsjedničkog statusa uspio svojim odlukama izbezumiti cijeli svijet, ali osim toga njegov ured nam je priuštio još jednu stvar. Nikada prije nismo u Bijeloj kući vidjeli tako brz uspon na hijerarhijskoj ljestvici kao što je to slučaj sa Steveom Bannonom, Trumpovim strategom kojem Trump može zahvaliti što je uopće pobijedio na izborima.

No, isto tako kako ga je Bannon uzdigao, tako mu je uspio sve rejtine spustiti na tako nisku razinu da je Trump postao predsjednik Amerike s najmanjom podrškom javnosti u povijesti.

Steve Bannon | Author: REUTERS REUTERS
Iza svih Trumpovih odluka koje je donio otkako je u Bijeloj kući stoji upravo Bannon, kojeg je, da stvar bude luđa, Trump imenovao u Vijeće nacionalne sigurnosti, dok su iz Vijeća istovremeno izbačeni šef obavještajnih službi i načelnik glavnog stožera oružanih snaga, koji će na sastancima ubuduće sudjelovati samo kad to "bude imalo veze sa stvarima za koje su odgovorni i područjima u kojima njihova stručnost može pomoći". Zbog svega ovoga, NYT postavlja pitanje – je li Steve Bannon pravi vladar Bijele kuće, a Trump samo figura?

Vrijedi podsjetiti da je Bannon je bivši direktor ultra-desnog ksenofobnog i nerijetko rasističkog portala Breitbart, odlučan da rasturi američki politički establišment, koji se prije imenovanja u Bijelu kuću istaknuo s nizom kontroverznih izjava. Na primjer, u kolovozu prošle godine rekao je:

"Ja sam lenjinist. Lenjin je želio uništiti državu i to je i moj cilj. Želim sve srušiti i uništiti današnji establišment", rekao je Bannon koji je svojedobno zabrazdio u prilično dosta ezoterične i tamne teme, sudeći prema njegovim izjavama iz studenog 2016.

Imenovanje Bannona u Vijeće može zvučati kao neka dosadna administrativna priča o tome tko je na kojoj poziciji, ali tko sjedi za stolom i pridonosi odlukama Vijeća koje se uglavnom tiču rata i mira, itekako čini razliku i zapravo je jedna od najvažnijih stvari.

Steve Bannon | Author: REUTERS REUTERS
U prvom tjednu vladanja Trump je pokazao da nema praktički pojma o pitanjima nacionalne sigurnosti, nikakve sofisticiranosti u vladanju Amerikom i nikakvu ideju što znači vladati najvećom nacijom na svijetu.

Da bi to sve Trump znao mora se okružiti stručnjacima, ali ne – on ih je odbacio. Umjesto stručnjaka okružio se svojim zetom Jaredom Kushnerom i Bannonom. Bannon je, navodi kolumnist New York Timesa, najviše pomogao da prođe zakon kojim se muslimanima brani ulaz u SAD, odnosno Bannon uopće nije pitao stručnjake u Homeland Securityju o tome, već je naprosto pustio zakon u proceduru. Zbog takvog je poteza više nego u bilo kojem trenutku otkako je postao predsjednik Trump ispao nekompetentan za posao kojeg obavlja u Bijeloj kući.

Trumpu se kao kandidati pljeskalo na skupovima koje je Bannon za njega organizirao u predizbornoj kampanji, ali taj isti čovjek je Trumpu sada najveći neprijatelj. Pitanje je naravno shvaća li to Trump.

Naime, zaključuje kolumnist NYT-a, zamislite što će se dogoditi kada Trump danas-sutra bude imao krizu s Kinom, Rusijom ili Ukrajinom. Umjesto stručnjaka uz sebe će imati provokatora Bannona, poznatog po izjavama kojima aludira da bi probleme rješavao dizanjem stvari u zrak. Nadajmo se samo da to takvih kriza neće doći, iako je vjerojatnost za to minimalna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.