Top News
7079 prikaza

'Treba nam premijer koji će radikalno preustrojiti državu'

1/7
Igor Šoban/PIXSELL
Zagrebu slijede godine koje on najradije ne bi želio, a što to kasnije prihvati, čekat će ga samo teža rješenja. Ne vjerujem u obnovu na temelju sadašnje atmosfere među građanima, a još manje političarima

Ivica Relković do sada je izbore promatrao kao analitičar, stranački strateg ili savjetnik, no prelomio je i ulazi u utrku za gradonačelnika Zagreba. Tvorac Mosta i savjetnik stranke Centar uključio se kako bi otvorio velike i bitne teme iako svjestan da su ovi izbori već zatvorena knjiga. 

Express: Zašto ste odlučili ući u utrku za zagrebačkoga gradonačelnika? Do sada ste uvijek bili s druge strane, kao analitičar ili stranački strateg.
Zato što su ovi izbori u tom trenutku prestali biti neizvjesni. I zato što smo zbog toga prestali govoriti o potrebama grada Zagreba. Zato što se nisu pojavili kandidati koji bi najveće teme uopće mogli postaviti. I zato što se postavljanjem velikih i bitnih tema ne mogu dobiti ovi izbori. Ovi su izbori zapravo već zatvorena knjiga. Ono bitno dogodit će se poslije izbora. Očekivanja javnosti, želje birača zapravo su suprotne od onoga što će u idućemu mandatu trebati raditi, ne u gradu Zagrebu nego s gradom Zagrebom.

Express:  Rekli ste kako na ovim izborima zapravo ne biramo gradonačelnika nego da su to izbori za grad. Smatrate li da je, s obzirom na ponudu kandidata, zapravo svejedno tko će imenom i prezimenom biti gradonačelnik? Ili...?
Da, to su izbori za grad kakav mi uopće želimo biti, a osoba koju izaberu za gradonačelnika treba biti ‘samo’ skretničar koji će grad skrenuti u tom smjeru. No problem je ako birači izaberu ‘krivi grad’, grad kakav više nije moguć. U tom će slučaju pobjednik izbora postati gubitnik ako ne bude u stanju suprotstaviti se liniji manjeg otpora koju će htjeti građani. Zato, ako je i svejedno tko će imenom i prezimenom postati gradonačelnik, nije svejedno kako će se s tim nositi. Novi će gradonačelnik nakon preuzimanja ovlasti građanima trebati objaviti loše vijesti o stanju grada.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL

Express: Nije li gradonačelnik zapravo taj koji bi trebao ‘udarati’ tempo promjena i realizacije prioriteta, koji su Zagrebu nužni?
Da. Ali zar mislite da će to biti popularan ‘tempo’? Da će mjere koje će građanima trebati najaviti biti popularne i lako prihvatljive? Zato u ovom slučaju ‘udarati’ tempo ne znači voditi vojsku koja pjeva u tom ritmu nego koja možda i gunđa u nekom drugom ritmu. Mislim da nitko od nas, bez patetike to govorim, nema pojma koliko grad loše stoji nakon desetaka godina upravljačke destrukcije javnog interesa čak na način da mu se podilazilo lažnom slikom socijalne osjetljivosti. A na sve to je došao potres, čije posljedice nisu napukle zgrade koje trebamo nekako zakrpati nego potpuni bijeg javnosti od same želje da se desetke idućih godina prilagodimo potpuno novim okolnostima mijenjanja slike grada kakvu danas poznajemo.

Express: Koja je ključna razlika između vas i ostalih protukandidata na zagrebačkoj sceni?
Ja sam odabrao put kojim kandidati koji žele postati gradonačelnici ili sačuvati svoje biračko tijelo za neke druge izbore ne mogu ići. Oni se trebaju prilagoditi vlastitom biračkom bazenu. Ja nisam rekao da je model gradske uprave neodrživ i da ga treba drastično smanjiti zato što želim zbog toga pridobiti određene birače za sebe nego zato što je taj model nakaradan sviđalo se to nekome ili ne.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL

Express:  Što nudite Zagrepčanima da bi baš vama dali glas?
Na ovim izborima Zagrepčani i ne žele čuti ponude, pa su smiješni oni koji obećavaju stadione, bazene i tvornice cjepiva. Birači na ovim izborima se nadaju upravo tome da neće trebati čuti ono suprotno od lijepih ponuda. Zagrebu slijede godine koje on najradije ne bi želio, a što to kasnije prihvati, čekat će ga samo teža a ne lakša rješenja. Recimo, ne vjerujem u obnovu grada na temelju sadašnje atmosfere među građanima, a još manje političarima. Evo vam sedam velikih promjena na kojima bih radio prvi radni dan. Osposobljavanje prometnice uz zapadni dio pruge paralelno sa Savskom od Jadranskog mosta do Brozove ulice i podvožnjaka na Adžijinoj. Spajanje trase produžene Samoborske ulice na Donjoj Kustošiji. Proširenje tri važna podvožnjaka za još jedan prometni trak, naizmjeničan u skladu s prometnim špicama i gužvama, a to su podvožnjaci na Oranicama, Zagrebačkoj i Čulinečkoj. Četverotračni zeleni val. Dvotračno dvosmjerna Višeslavova ulica do Džamije. Podvožnjak ispod Glavnoga kolodvora i nova regulacija prometa na Zapadnom kolodvoru uz četverotračnu trasu od Prilaza baruna Filipovića. A to su samo ‘ponude’ iz područja prometa.

Express: Na čije glasove više računate, ljevice, centra ili desnice?
Ni na čije glasove ne računam. Htio bih računati samo na htijenje slušanja. Volio bih da me na ljevici čuju oni koji su svjesni ‘da nema besplatnog ručka’. Na centru oni koji su nezainteresirani za ove izbore. Na desnici oni kojima su prestali za loše stanje hrvatskog društva krivi biti razni iščezli osvajači nego su to baš oni kojima je domovina više na ustima nego u mislima. No sam rezultat na ovim izborima je nebitan. Ovi su izbori u Zagrebu samo sijanje tema, a ne žetva poena.

MIRANDO MRSIĆ Top News Vrijeme je da se Zagreb izglanca i postane metropola

Express:  Na papiru dugom 20 metara i širokom 1,5 metara popisali ste sve gradske urede u Zagrebu. Prema vašim procjenama, koliko je administracije višak u gradskoj upravi?
Odgovor na to pitanje moguć je nakon ozbiljne analize poslovnih procesa te otklanjanja nepotrebnih i izmišljenih a zadržavanje potrebnih. Zato ne mogu reći je li višak 10 ili 50% sadašnjega kapaciteta. Ali ako baš hoćete, višak je 100 pomoćnika pročelnika od njih stopedesetak zajedno sa zamjenicima i pročelnicima. Dakle njih nije 10 ili 50% više nego tri puta više nego što ih treba. Tamo gdje je previše upravljača, tamo je sustav nužno loš. Dobar sustav ima u pravilu manje upravljača na najvišoj razini. Ne možete imati 150 direktora, zamjenika direktora i njihovih pomoćnika u sustavu koji nije multinacionalna kompanija. A Grad Zagreb to nije. Zato ih je sigurno 100 višak.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL

Express: Kazali ste da ste svjesni kako otvaranjem tema poput potrebe rezova i otpuštanja u gradskoj upravi gubite izbore. Zašto onda mislite da se isplati boriti se u unaprijed izgubljenoj bitki?
Zato što će Zagreb, kao i učenik koji padne razred, ponavljati bitke dok ne shvati da će rješenje doći samo nakon suočavanja s gradivom, a ne kroz plagiranje lijepih želja koje nisu na programu idućih godina. Moramo shvatiti da našoj generaciji očito nije upala sjekira u med nego pelin u čašu. A koronu u tom kontekstu još nisam ni spomenuo, jer dok je drugima korona problem broj jedan, Zagrebu je vjerojatno na trećemu mjestu. Ostavština lošeg upravljanja i potres sigurno su ispred posljedica korone.

Express: Savjetnik ste stranke Centar, koja za Zagreb nema svoga kandidata. Jeste li razgovarali o tome da vas podrže u ovoj utrci?
To bi bilo suprotno ovom što govorim. A to i nije uloga stranke. Centar je mlada politička opcija i tek treba graditi svoje strukture neopterećeno ovim zagrebačkim, pa i drugim lokalnim izborima. Bilo bi nekorektno i sebično da sam tražio čak i deklaratornu potporu.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL

Express:  Hoće li zapravo i ove izbore presuditi birači koji će ostati doma? Kojem kandidatu takav scenarij najviše odgovara?
Birači koji ostaju doma očito odustaju od toga da su birači, pa se izborna matematika treba graditi na onima koji izlaze. Tu je veći problem ako se ti birači, a tako je u velikom postotku, ne ravnaju ni prema kakvim programima i referencijama kandidata nego prema pripadnosti nekom bloku. Zato nam i kampanje postaju programski besmislene. Programi za grad Zagreb toliko malo zanimaju birače da više ne zanimaju ni medije. Program nije reći ‘ja ću vam napraviti stadion’ ili ‘ja ću vam napraviti vrtić’. Program je pripremiti takve mehanizme upravljanja javnim novcem i prioritetima grada koji će rezultirati vrtićem i kad se njime ni ne pohvalite. Jer će biti plod odgovornog upravljanja, a ne obećanja koje ćete ispuniti i nekom kvartu u kojem je ta potreba na petome mjestu. Ali vi niste ponudili prva četiri prioriteta nego vaša konkurencija, pa ih i nećete ispunjavati, nego ono što ste obećali vi, iako je to možda i nepotrebno. 

Express: Tko vam je najbliži uzor u politici? Zbog čega?
Uzor mi nisu osobe nego njihovi postupci, tako da bi cjelinu činilo vrlo mnogo njih. A među postupcima oni koji nisu honorirani od samih građana trajnim uvažavanjem tih istih osoba. Navest ću samo jedan primjer: Gorbačovljeva demokratizacija društva nakon koje ne samo da je izgubio izbore nego i zemlju koja ga želi kao svojeg lidera. Hrvatskoj je potreban premijer koji će tako radikalno preustrojiti državu da će nakon toga sigurno izgubiti izbore.

 | Author: Bruno Fantulin/PIXSELL Bruno Fantulin/PIXSELL

Express:  Jedan važan HDZ-ovac je rekao: ‘Ako nemaš 50.000 eura ušteđevine, nemaš što ulaziti u politiku’. Što kažete na to?
Rekao je krivu cifru. U politici će bolji biti onaj koji ima 50 eura, ali zna što je javni a što privatni interes i tako će se ponašati čak i kad mu kroz ruke bude prolazilo 50 milijuna eura. Drugi koji je bolje kvalificiran od ovog s 50.000 eura je onaj s 50 milijuna eura koji sad želi dati nekoliko godina svojoj zajednici, a u tih nekoliko godina neće ni okom pogledati na javni novac kao nešto čime želi podebljati onih svojih 50 milijuna. Mislim da su oni koji imaju 50.000 eura najopasniji u politici, jer imaju dovoljno da socijalno ne razumiju one s 50 eura u džepu, a imaju premalo da se ne bi polakomili kako bi dostigli one s 50 milijuna. Uostalom, takvih je najviše na Uskokovim i DORH-ovim popisima.

Express:  Je li ovo uključivanje u politiku samo za ove izbore ili planirate nuditi se i na nekim budućim izborima?
Nisam planirao ovo uključivanje, jer da jesam, kampanju bih počeo prije pola godine. Ne planiram izlazak na neke buduće izbore. Mogao bih iskreno reći da ne znam odgovor na ovo pitanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.