Top News
3158 prikaza

Tri krizne mjere slovenske vlade: Prijedlog Golobova tima prošao uz konsenzus

Florian Gaertner/DPA/PIXSELL
Od četvrtka je snižena stopa PDV-a s 22% na 9,5% za energente, fiksiraju se cijene energenata za domaćinstva i male poduzetnike, a fiksirat će se i velika poduzeća...

Slovenski parlament u srijedu je jednoglasno donio zakon o privremenim kriznim mjerama za pomoć najugroženijim stanovnicima, kao i poljoprivrednicima, te poduzetnicima. Paket mjera “težak” je oko 35 milijuna eura, piše Delo, a mi donosimo tri najvažnije.

Jednokratne energetske naknade

Dobit će ih 63.000 korisnika socijalne pomoći, kao i 13.500 osoba s invaliditetom. Očekuje se i kako će se do ožujka 2023. proširiti krug onih koji će primiti naknade. Samci i osobe s invaliditetom će primiti 200 eura, parovi 317 eura, a obitelji 118 po djetetu. Te naknade isplatit će se u sljedećim tjednima.

 | Author: Florian Gaertner/DPA/PIXSELL Florian Gaertner/DPA/PIXSELL

Mjere za gospodarstvo

Od četvrtka je snižena stopa PDV-a s 22% na 9,5% za energente, fiksiraju se cijene energenata za domaćinstva i male poduzetnike, a fiksirat će se i velika poduzeća, koja će dobiti pomoć ako troškovi struje i plina budu dvostruko veći nego lani. Država će svim korisnicima subvencionirati najmanje 30 posto troškova energije od lipnja do kraja godine. Poduzeća će moći dobiti 500.000 eura potpore i pokriće 30 posto opravdanih troškova, odnosno posebnu potporu od dva milijuna eura i 30 posto opravdanih troškova za velike potrošače.

Kritike oporbe

Oporba smatra kako se jednokratna financijska pomoć trebala proširiti na veći krug stanovnika, posebno stoga što korisnici socijalne pomoći ionako imaju pravo tražiti i dodatnu socijalnu pomoć. Ove naknade trebale su biti usmjerene na radno aktivno stanovništvo, koje nema tako velike plaće, ali su opterećeni kreditima i drugim davanjima. To će se vjerojatno odobriti u sljedećim paketima državne pomoći, ovisno o tome kako će kriza podići troškove. Ipak, svi su podržali zakon.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.