Top News
1255 prikaza

Trump će pomilovati luđaka iz pustinje

Joe Arpaio
1/3
Laura Segall/REUTERS/PIXSELL
Kontroverzni šerif već desetljećima upravlja svojim uredom i napokon mu je došao kraj, ali američki predsjednik će spasiti prijatelja

Joe Arpaio je prvi put došao u nacionalne vijesti početkom devedesetih godina kada je, kao novoizabrani šerif okruga Maricopa, gurao izgradnju Šator-grada - zatvora na otvorenom koje je smatrao ne samo rješenjem pretrpanosti zatvora nego i način promoviranja njegovog lika i djela.

"To ćemo učiniti, a vrijeme je da se ovdje čvrsto postavimo prema kriminalcima", rekao je Arpaio 1993. godine kada je Šator-grad otkriven, prenosi CNN. "I da biste se uvjerili, moramo imati mjesto za zatvaranje negativaca."

Donald Trump Pippa Malmgren Top News Tihi puč: "Bijela kuća se ponaša kao da je Trump smijenjen"

Arpaio je zatočenike tjerao da nose ružičaste rublje i ružičaste lisice kao način da ih posrami (i da zaustavi od krađe tuđe odjeće). Sredinom devedesetih godina ponovno je uspostavio lančane bande, uključujući žene i maloljetnike. Lančane bande (chain gang) naziv je za grupu zatvorenika povezanih lancima koji rade neke jednostavne poslove kao što je čišćenje ulica i razbijanje kamena. 

Na internetu je objavljivao sve fotografije privedenih i uhićenih. Smanjio je broj zatvorskih obroke na dva dnevno - ukinuo je ručak - i zabranio je korištenje soli i papra, navodno, radi uštede novca.

Arpaioev ugled - kojim se ponosio - "najstrožeg šerifa Amerike" učinio ga je poželjnim dok su republikanci prihvatili sve agresivniju politiku prema doseljenicima u tijeku posljednjeg desetljeća.

U svibnju 2013. godine Ministarstvo pravosuđa otvorilo je tužbu protiv Arpaija, navodeći dugogodišnju diskriminaciju Latinosa od strane njegovog ureda. Naveli su da je da je njegov ured namjerno presretao useljenike tijekom patrola i time kršio njihovo pravo na privatnost. Na kraju je sve riješeno 2015.

Jared Kushner Korupcija s vrha Ekonomix Kinezi stali u red: Trumpov zet za 500.000 dolara nudi vize

Međutim, odavno ga prate glasine o mutnim poslovima. Dva puta je izgubio tužbe zbog kršenja prava zatvorenika zato što im je davao pokvarenu hranu, držao ih u ćelijama gdje im je redovito bilo tako vruće da im je čak i zdravlje bilo u opasnosti. Na kraju krajeva, riječ je o Phoenixu gdje temperature redovito prelaze 40 stupnjeva Celzijevih.

Osim okrutnog odnosa prema uhićenima, jer velika većina njegovih zatvorenika tek čekaju suđenje i nisu na odsluženju kazne, njegov ured redovito je nenamjenski trošio novac. Prema nekim tvrdnjama, njegov ured je trošio po dvadesetak milijuna dolara godišnje na plaćanje prekovremenih, izlete u Disneyland ili na Aljasku, a taj novac bio je namijenjen brizi za zatvorenike.

Možda i najbizarniji događaj zbio se na prijelazu tisućljeća kada je uhićen tada 19-godišnji James Saville i optužen da je htio dignuti u zrak šerifa i nekoliko zamjenika. Kasnije se ispostavilo da su ga šerifovi pomoćnici natjerali na kupovinu elemenata bombe i nadali su se da će sprječavanje bombaškog napada pomoći Arpaiju u reizboru. Kasnije je Saville dobio nešto više od milijun i pol dolara odštete zbog krivog uhićenja, ali je ipak odležao četiri godine.

Melania Trump ANALIZA RUKOPISA Life Grafolog: Melanijin potpis otkriva nešto zastrašujuće!

Tek u studenom prošle godine ga je porazio na izborima Paul Penzone nakon što je Arpaio odradio šest mandata u kojima su ga stalno pratile kontroverze. Sve nabrojano, što je trebalo biti dovoljno da premoćno izgubi na izborima, tek je manji dio njegove šarolike karijere. Tek nakon što je osuđen zbog nepoštivanja suda, a uskoro će mu sud izreći i kaznu, izgubio je izbore. Baš zato što mu se sprema izricanje kazne, Trump već sprema pomilovanje svom omiljenom šerifu. Njih dvojica već dulje vrijeme odlično surađuju i nadopunjuju se. Još dok je Trump trubio o tome kako je Barack Obama rođen negdje izvan SAD-a i stoga ne smije obnašati dužnost predsjednika, Arpaio je svesrdno pomagao u širenju takvih dezinformacija.

Jedno vrijeme su kolale glasine da je Joe jedan od kandidata za mjesto šefa Ureda nacionalne sigurnosti, a sve zato što je Arpaio redovito govorio na Trumpovim političkim skupovima. Prema svemu sudeći, ništa od njegovog političkog napredovanja, ali Trump ne zaboravlja odanost i izgleda će mu uzvratiti na najbolji mogući način, pomilovanjem.

Melania i Donald Trump Sve je u rukopisu Life Analiza stručnjaka: Melania i Donald su isti - plitki i tašti

Bijela kuća je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za predsjednika Trumpa kako bi pomilovao bivšeg šerifa Joea Arpaija jednom kad predsjednik donese konačnu odluku, tvrdi CNN. Službenik Bijele kuće izjavio je da su spremili čak i natuknice za intervjue raznim Trumpovim pomoćnicima nakon Arpaijeva pomilovanja.

Jedna od takvih natuknica jest da je Arpaio služio svojoj zemlji 50 godina u vojsci, Upravi za borbu protiv droga i na mjestu šerifa okruga Maricope u Arizoni, te da nije prikladno poslati ga u zatvor samo "zato što je provodio zakone i pazio da su ljudi na sigurnom".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CICA 22:22 28.Kolovoz 2017.

    DA SU SVI TAKVI SERIFI KAO ON AMERIKA BI BILA KAO MED, NAJBOLJI SERIF U AMERICI, SVI KRIMINALCI GA SE BOJE, TRUMP TREBA NJEGA DA STAVI DA BUD SEKRETAK ZA LOPOVE I LAZNE IMIGRANTE