Znanost
1126 prikaza

"Trump je napravio korak koji bi mogao sve upropastiti"

Donald Trump
REUTERS
Reakcije svijeta nakon što je Trump odlučio da SAD više neće biti dio Pariškog sporazuma još se nisu stišale

Odluka Donalda Trumpa kojom su se SAD povukle iz Pariškog sporazuma najgora je odluka koju je Trump donio u svom mandatu i od četvrtka navečer kada ju je objavio iz cijelog svijeta ne prestaju stizati reakcije znanstvenika i političara, koji ovo smatraju jednim velikim korakom unatrag.

Trump smatra kako je Pariški sporazum štetan za američko gospodarstvo, no zaboravlja da su upravo SAD jedan od najvećih, ako ne i najveći svjetski zagađivač. Prema sporazumu, Sjedinjene Američke Države obvezale su se do 2025. smanjiti emisije štetnih plinova u atmosferi za 25 do 28 posto u odnosu na vrijednosti 2005. i uplatiti do tri milijarde dolara pomoći siromašnim zemljama za klimatsko prilagođavanje do 2020. godine.

Trump tvrdi da bi američka ekonomija imala znatne gubitke ako bi provela sporazum te je citirao istraživanje, koje organizacije za zaštitu okoliša žestoko osporavaju, a prema kojemu bi provođenje sporazuma koštalo SAD 2,7 milijuna radnih mjesta do 2025. godine.

Ivica Puljak | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Da je riječ o odluci koja će imati dalekosežne posljedice slaže se i naš poznati znanstvenik Ivica Puljak, koji također navodi da je Trumpova odluka korak unatrag.

"Svih ovih godina uspjeli smo okrenuti trendove i čak došli do toga da se ozonska rupa počela smanjivati. To je dokazalo što se može napraviti ako djelujemo zajedno. Koliko je Pariški sporazum važan govori i podatak da je to jedan od najbrže ikad potpisanih dokumenata u svijetu. Sadržajno je to najvažnija stvar koju činimo za klimatske promjene i ovo je korak u krivom smjeru koji bi mogao sve upropastiti", kaže Puljak.

Dodaje kako zabrinjava da se iz sporazuma povukla Amerika, jer je ona lider slobodnog svijeta i ovo nikako nije dobra poruka.

"Između ostalog ovo nam je još jedan signal da konačno moramo nešto napraviti da se zaštitimo i nas i naš planet od loših i besmislenih odluka političara, koji ne razumiju materiju i ne znaju što rade", istaknuo je Ivica Puljak.

Naime, kako kaže Puljak, Trumpov potez je nastavak njegove populističke politike u kojoj potpuno ignorira stručnjake i znanstvenike. Osim toga podsjeća kako je upravo na tako neodgovornoj politici i osvojio vlast, temeljeći svoju kampanju na neopravdanim i neutemeljenim strahovima ljudi, kao što je i ova da će zbog Pariškog sporazuma Amerika osiromašiti, a Amerikanci ostati bez posla.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.