Top News
1859 prikaza

Trump ispao naivan: Kim obnavlja nuklearne reaktore

Sastanak Trumpa i Kima
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Satelitske snimke pokazuju da su postrojenja netaknuta i da su jedine promjene neke nove zgrade oko njih

Kad su se Donald Trump i Kim Jong-un nedavno susreli u Singapuru, američki predsjednik sjevernokorejskom kolegi rekao je da se odlično osjeća. "Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam", rekao je, a isto tako razdragan bio je i "Izvanredni vođa" koji je doputovao iz Pyongyanga. Tom prilikom su dogovorili denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Nekoliko tjedana poslije internetska stranica 38 North, koja za Stimson Center iz Washingtona prati i analizira što se događa na sjeveru Korejskog poluotoka, objavila je da Sjeverna Koreja dograđuje svoj nuklearni istraživački centar velikom brzinom. Pritom se 38 North poziva na satelitske snimke na kojima se vidi da se tamo nešto događa.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Nekoliko mainstream medija na Zapadu prenijelo je analize na osnovu snimki iz satelita, nastalih 21. lipnja, odnosno devet dana poslije sastanka dvojice u Singapuru, prema kojima su vlasti iz Pyongyanga u određenoj mjeri izmijenile pogon za hlađenje svog reaktora za proizvodnju plutonija, te da su kod tornja za hlađenje podigle sasvim novu zgradu. Nova građevina pojavila se i kod eksperimentalnog reaktora s lakom vodom.

Ovakav razvoj događaja trebao bi značiti da se američki predsjednik jako preračunao kada je ustvrdio da su dvije države dogovorile "trenutni početak potpune denuklearizacije Sjeverne Koreje". Ako se malo bolje obrati pažnja, može se primijetiti da bi se u ovakvom razvoju događaja samo Trump našao u nebranom grožđu. Ono što su potpisala dva predsjednika sadržavalo je ovakav izraz: "... obavezuju se da će raditi u smjeru potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka."

Na osnovu toga Donald Trump je zaključio da nuklearna prijetnja u tom dijelu svijeta više ne postoji. Izvještaj 38 North, međutim, navodi da nuklearni centar Yongbyon "izvana izgleda nedirnuto", a jedine promjene su one koje se odnose na dograđivanje već postojećih objekata. Državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je rekao da je optimističan oko toga da bi SAD napokon mogao doći do posmrtnih ostataka američkih vojnika koji su poginuli u Korejskom ratu od 1950. do 1953.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Povijesni summit Top News Kim Jong Un: "Ovo je znanstvena fantastika"

Na to se Pyongyang doista obavezao. O onom drugom dijelu sporazuma, Pompeo je rekao ovo: "Bili smo prilično nedvosmisleni u našem razgovoru oko toga na što mislimo kad govorimo o potpunoj denuklearizaciji." Rekao je to pred Senatom i ako bi se ispostavilo da je Trump ispao naivan, neće postojati nikakav prostor u koji bi se administracija američkog predsjednika mogla sakriti. Sjeverna Koreja je na svom eksperimentalnom reaktoru s lakom vodom počela radove 2010. godine.

Riječ je o reaktoru koji je nekoliko puta veći od reaktora za proizvodnju plutonija u Yongbyonu. U svibnju 2008. na tom mjestu Sjeverna Koreja pozvala je strane novinare kako bi se osobno uvjerili da režim ruši svoj toranj za hlađenje vode. Bila je tada riječ o ispunjavanju dogovorenoga s administracijom Georgea Busha. No, samo nekoliko mjeseci poslije počeli su graditi novi toranj, a nešto manje od jedne godine poslije svega, Sjeverna Koreja izvela je svoju drugu probnu nuklearnu eksploziju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.