Ekonomix
1496 prikaza

Nikome nije jasno: Kim želi McDonald's u Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un
EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL
McDonald's je već dugo simbol zapadne kulture i kapitalizma, posebno u komunističkim zemljama

Na marginama dogovora oko sastanka sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa ostala je zanimljiva glasina koja je procurila iz obavještajnih izvješća. Ta bi vijest mogla potvrditi velik pomak u odnosima ovih dviju zemalja. 

Kako bi pokazao svoju dobru volju u izgradnji prijateljskih odnosa dviju zemalja, čini se kako će Kim dozvoliti otvaranje McDonald'sa u Sjevernoj Koreji. Na tragu je to i opaske koja je stigla od sjevernokorejskog savjetnika Chung-in Moona krajem travnja kako je Sjeverna Koreja zainteresirana za otvaranje McDonald'sa. 

U usporedbi s prijetnjom nuklearnim ratom, čini se kako je ovo ipak manja stvar. No povijest i stručnjaci reći će kako je dolazak McDonald'sa na tlo Sjeverne Koreje puno veća stvar.

Naime, McDonald's je već dugo simbol zapadne kulture i kapitalizma, posebno u komunističkim zemljama. Stoga ne čudi što je širenje McDonald'sa u Kinu i Rusiju tijekom 90-ih godina dočekano upravo kao veliki preokret. 

"To se dogodilo brojnim komunističkim kulturama. Svoje stavove promijenile su čim su došle u kontakt sa Zapadom, a to sve najčešće započinje McDonald'som ili Coca Colom", rekla je Jenny Town, istraživačica i analitičarka te urednica 38North, stranice s vijestima iz Sjeverne Koreje. 

Fast food Life Ovako je korizma spasila McDonald's

Od svojih najranijih dana McDonald's je bio puno više o fast food restorana. Simbol je to američke kulture i globalizacije. Tijekom 70-ih godina Europom se počeo širiti uz marketinški slogan "United Tastes of America". U te zemlje doveli su i prave američke vrijednosti, one poslovne, kao što su brzina, standardizacija i nemilosrdna učinkovitost

I bilo je dobro. McDonald's sada tako posluje na 37.241 lokaciji diljem 120 zemalja. U svojoj knjizi Grinding It Out: Making of McDonald's, osnivač Ray Kroc za kompaniju će reći da je to "njegov osobni spomenik kapitalizmu". 

Moglo bi to objasniti i zašto se širenje u komunističkim zemljama doživljava prekretnicom. Kada je u Moskvi otvoren prvi McDonald's 1990. godine Rusi su sati čekali da probaju ono što je USA Today nazvao "novim gradskim simbolom kapitalizma". 

Ubrzo nakon debija u Rusiji, McDonald's je osvanuo i u Pekingu. Kinezi su mrzili tu hranu, no voljeli su ono što je predstavljala, piše The Washington Post. 

"U očima stanovnika Pekinga McDonald's predstavlja Ameriku i obećanje modernizacije", napisao je etnograf Yunxiang Yan 1997. godine. 

McDonald's | Author: /DPA/PIXSELL /DPA/PIXSELL

Jednu poprilično nevjerojatnu tvrdnju, koja bi zapravo mogla biti i istina, napisao je kolumnist New Yorka Thomas Friedman 1996. godine. Dvije zemlje s McDonald'sovim restoranima neće se nikad zaratiti, rekao je, jer dijele globalnu ekonomiju srednje klase. 

Predviđanje je došlo na vrhuncu moći McDonald'sa. Od 60 do 80-ih godina lanac se širio na prosječno dvije zemlje godišnje. Sredinom devedesetih taj se tempo fantastično ubrzao pa su se godišnje otvarale poslovnice u desetak zemalja, većina kojih su bile "komunističke, bivše komunističke zemlje i zemlje u razvoju", pisao je Economist. 

Upravo jedna takva zemlja bila je Bjelorusija koja je 1996. godine postala 100 zemlja u kojoj je ovaj fast food div otvorio poslovnicu. No kritičar će naglasiti kako ona malo ranija tvrdnja, kako SAD neće napasti zemlje u kojima ima McDonald's, i nije baš točna. 

McDonald's tako nije spriječilo SAD da napadne Panamu 1989. godine, a poslije su slijedile i ostale, Indija i Pakistan 1999., Izrael i Libanon 2006., Rusija i Gruzija 2008., te Rusija i Ukrajina 2014. godine. 

Kim Jong Un Strogo čuvan Life Kim voli svoj vlak: Spor je, blindiran i pun vina

Navodno, McDonald's je postao meta političkog gnjeva i za vrijeme sukoba između Rusije i Ukrajine. Nakon što je Rusija anektirala Krim, i tako prisilila tri McDonald'sa na zatvaranje, nacionalistički političar pozvao je na zatvaranje svih poslovnica u Rusiji. 

"Želim da mi se maknu s očiju, a onda ćemo i krenuti na Pepsi Colu", rekao je Vladimir Zhirinovsky.

Iako je povijest pokazala kako Friedmanova teorija nije održiva, stručnjaci kažu kako dobre i velike veze između zemalja, gospodarske, te kulturne, mogu smanjiti sukob. 

Friedmanova teorija na neki način potkrepljuje i popularnu teoriju u međunarodnim odnosima koja tvrdi kako kapitalizam promovira mir jer zemlje dijele vanjsko političke ciljeve dok se natječu na istom otvorenom tržištu. Rekao je on kako je i to zapravo njegova poanta; budući da su zemlje ekonomski integriranije, trošak sukoba za njih je puno veći.

Town će za razliku od toga reći kako McDonald's može ljudima pokazati jednu drugu stranu Sjedinjenih država s kojom možda oni nisu upoznati. To može pomoći posebno u zemljama poput Sjeverne Koreje gdje je raširena antiamerička propaganda. 

McDonald's | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Kaže kako ima smisla otvoriti McDonald's u Pjongjangu, i da će on tamo, vjerojatno biti jako popularan. Sjeverna Koreja pokušala se približiti ovom lancu no ipak se okrenula burgerima iz Singapura.

Sigurno će pomoći i to što je, kako kažu poznavatelji, Kim jako veliki obožavatelj hamburgera. Još su 2011. godine južnokorejski mediji pisali kako se McDonald'sova hrana redovito njegovom ocu dostavlja iz Kine. A predsjednik Trump je, naravno, veliki obožavatelj brze hrane

Po pisanju NBC-a Kim se nada da će se s mesom iz takve poslovnice moći poslužiti i na nekim budućim bilateralnim sastancima. Da će se tako nešto dogoditi teško može zamisliti analitičarka Kayla Orta.

"Možda će taj dan kada vidim američke restorane brze hrane u Sjevernoj Koreji biti dan pobjede kulturne diplomacije, no mislim da smo još daleko od toga dana", naglašava. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • martinska2 15:42 03.Lipanj 2018.

    Aj kući,proda se i on za šaku dolara ka korbaćov