Tehno
4243 prikaza

Snimke iz zraka: Kim uništava pogone za nuklearne testove

Lokacija nuklearnog testiranja
Screenshot/38north
Punggye-ri duboko u planinama na sjeveroistoku zemlje poznata je glavna lokacija sjevernokorejskih nuklearnih testiranja

Sjeverna Koreja započela je s rasklapanjem mjesta na kojem su vršili gotovo sva svoja nuklearna testiranja. Satelitske snimke tako potvrđuju kako će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispuniti obećanje koje je dao kada je najavio kao će Sjeverna Koreja odustati od nuklearnih testiranja. Ove pozitivne vijesti stižu uoči njegovog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom

Snimke od 7. svibnja "prvi su i konačni dokaz kako se počelo s rasklapanjem mjesta testiranja", stoji na blog stranici 38north koju vodi bivši američki diplomat. 

Punggye-ri je mjesto koje se nalazi duboku u planinama na sjeveroistoku zemlje a poznato je kao glavna lokacija svih dosadašnjih sjevernokorejskih testiranja nuklearnog oružja. Kim je, nakon sastanak s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, najavio zatvaranje mjesta za testiranje tvrdeći kako im ta lokacija zapravo više nije potrebna

Kim u šetnji sa svojom mlađom sestrom NAPOKON POMAK Top News Sj. Koreja sramežljivo Jugu i SAD-u nudi pregovore i mir

Iako su neki mediji pisali kako postoji mogućnost da se testna lokacija uslijed nekih snažnih testiranja, između ostalog i testiranja hidrogenske bombe snage snage veće od bombe koja je bačena na Hirošimu, urušili ili uništila, sam Kim te navode odbacuje.

"Imamo dva veća tunela koja su u boljem stanju od tih postojećih", rekao je Kim. Tijekom svibnja lokacija bi trebala biti potpuno uništena kako bi Kim mogao u potpunosti održati svoje obećanje

Čelnici dviju susjednih zemalja, trebali bi se naći na sastanku ove srijede kako bi razgovarali o daljnjim koracima potrebnim za održanje obećanja denuklearizacije i formalnog završetka korejskog ratovanja, piše The Guardian.  

Lokacija nuklearnog testiranja | Author: Screenshot/38north Screenshot/38north

Snimke tako pokazuju kako su glavne zgrade uništene a kako je pruga koja povezuje glavni ulaz uklonjena. Iskopavanje novog tunela, čini se zaustavljeno je u ožujku. Zatvaranje mjesta testiranja pozdravili su Washington, Seul i glavni tajnik UN-a.

"Pretpostavljam kako je plan dezinficirati lokaciju i ukloniti bilo kakvu osjetljivu informaciju o stanju sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja. Tada bi se moglo pozvati novinare i stručnjake, koji bi mogli potvrditi kako je sada to mjesto - mjesto duhova", napisali su u blogu Jeffrey Lewis i David Schmerler.

Upravo takve izjave te moguće najave stigle su iz korejskog ministarstva vanjskih poslova. 

Lokacija nuklearnog testiranja | Author: Screenshot/38north Screenshot/38north

"Razmontiranje mjesta nuklearnog testiranja provodit će se tako da će se eksplozijom uništiti tuneli, čiji će ulazi tako biti potpuno blokirani. Ukloniti će se i svi objekti za promatranje, odjeli za istraživanje i sve ostale strukture na lokaciji", stoji u izjavi ministarstva koju je objavila korejska glavna medijska agencija. 

Velika je to promjena u inače oštrom dijalogu kojeg su tijekom protekle godine razmjenjivali Trump i Kim. Pozitivna promjena dolazi i najavljuje njihov sastanak koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru. 

SAD od Sjeverne Koreje traži "kompletnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju". Skeptici kažu kako i dalje ostaje pitanje hoće li Sjeverna Koreja predati svoj vojni, nuklearni arsenal koji uključuje i moćne rakete koje mogu dosegnuti i SAD. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.