Top News
281 prikaza

Trump je dar s neba Putinu, uvjerena je Madeleine Albright

Madeleine Albright
REUTERS/Lucy Nicholson
Bivša američka državna tajnica rođena je u Čehoslovačkoj, a njen otac jedno vrijeme bio je veleposlanik u Jugoslaviji, a ona je živjela s njime u Beogradu

"Trump je dar Putinu", izjavila je bivša američka ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright u razgovoru za Foreing Policy.

Posebno se osvrnula na veliku nervozu među članicama NATO-a, koje još uvijek ne mogu vjerovati da je Donald Trump ozbiljan u svojim nastupima. "Izjave koje je davao u vezi NATO saveza su iznenađujuće. Štoviše, upravo su onakve kakve Vladimir Putin želi čuti", rekla je Albright. Ministrica vanjskih poslova u doba Bill Clintona, hrvatskim političarima ostala je u pamćenju kao jedna od rijetkih utjecajnih politčarki koja je podržavala hrvatsku cjelovitost i ukidanje embarga na oružje. 

Albright, inače rođena Čehinja koja je jedno vrijeme živjela i u Jugoslaviji, prva je žena na čelu State Departmenta nakon gotovo dvjesto godina postojanja SAD-a.

Ona upozorava da svjetske vođe država već sada su jako nervozni zbog mogućnosti da Trump preuzme upravljanje SAD-om. "Jako su nervozni, a posebno Baltičke zemlje, zato što se brinu zbog promjene naših odnosa s Europom", ispričala je Albright i dodala kako su joj neslužbeno neki diplomati opisivali napore svojih država kako bi podigli spremnost oružanih snaga matičnih država.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Američke obavještajne službe uvjerene su da su ruski hakeri upali u računalne sustave Demokratske stranke i objavili su oko 20.000 emailova netom prije početka demokratske konvencije.

Demokrati su postali zabrinuti. Dvije ruske tajne agencije upale su im u sustave s jako osjetljivim podacima, a čini se da im je cilj bio osramotiti Hillary Clinton i pomoći predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa.

Zašto bi služilo ruskim interesima da Trump pobijedi? Vjerojatno zato što je obećao potpuni zaokret u odnosima SAD-a i Rusije. Republikanski kandidat za američkog predsjednika obećao je smanjenje napetosti u međusobnim odnosima i poboljšanje komunikacije Kremlja i Washingtona. Osjećaji su uzajamni, pa je tako saborski zastupnik Putinove stranke Ujedinjena Rusija, Robert Schlegel izjavio za Politico da mu se sviđa Trumpova osobnost, ali i politički pogled na svijet. "Shvaćamo da Clinton fokusira kampanju na eskalaciju hladnog rata s Rusijom. Za Trumpa imamo velika očekivanja zato što kaže da će privesti kraju ciklus neprijateljstva prema Moskvi", izjavio je Schlegel.

Donald Trump, u svom prepoznatljivom provokatorskom stilu, u srijedu je pozvao ruske hakere da provale u privatne servere Hillary Clinton. Takve izjave izazvale su negodovanje na svim razinama vlasti i svi se slažu; nedopustivo je da predsjednički kandidat traži od drugih država provaljivanje i krađu povjerljivih informacija o političkom protivniku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.