Top News Izbori u Americi
178 prikaza

Trump: "Moramo imati pravo nositi oružje i u škole!"

Donald Trump
Youtube
Na svoju je stranu odlučio privući oružani lobi

Što se tiče predsjedničkog kandidata američkih republikanaca Donalda Trumpa, u SAD-u više ne bi postojale zone slobodne od oružja, odnosno one u kojima je oružje zabranjeno. Trump je to izjavio na godišnjem okupljanje lobističke grupe za promociju oružja National Riffle Association (NRA).

U SAD-u je dopušteno nošenje oružja za samoobranu, što u mnogim slučajevima uključuje čak i jurišne duge cijevi, automatske puške koje jako dobro služe svrsi u direktnoj borbi na prvim linijama fronta. Ipak, škole su jedno od rijetkih mjesta na kojima je apsolutno svako oružje zabranjeno, i to prema Gun Free School Act.

S posljednjim istupom Trump je odlučio napasti i posljednje zone bez oružja, dakle i škole. "Svaki američki građanin može zadržati svoje pravo na oružje na svakom mjestu", kazao je Trump na oduševljenje okupljenih.

Kakva je tamo atmosfera vladala, najbolje opisuje rečenica Waynea LaPierrea, koji je rekao da bi bio živi užas ako bi na izborima pobijedila Hillary Clinton: "U tom biste se slučaju mogli pozdraviti sa svojim oružjem."

Pravo na nošenje oružja u SAD-u potječe još iz 1791. i Drugog amandmana Povelje o pravima. Kritičari najoštrije osuđuju ovakvu interpretaciju Povelje, naglašavajući da je riječ o sasvim drugačijim vremenima i sasvim drugačijem društvenom kontekstu u kojem je doslovno tumačenje jedino tada imalo smisla.

Danas je u SAD-u na sto građana čak 112 legalno registriranih komada oružja. Uz svo nelegalno oružje, brojke opisuju najnaoružaniju demokratsku naciju na svijetu u kojoj nije rat. Zato Trump smatra da će mu podrška oružanog lobija jako pomoći na izborima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.