Top News Izbori u Americi
161 prikaza

Bogata elita boji se Trumpovog uspjeh: Ostat ćemo bez svega!

Donald Trump održao je govor na predizbornom skupu
Press Association/PIXSELL
Na Wall Streetu ga ne smatraju jednim od sebe, koliko god je milijarder poput njih. Boje se da bi im kao predsjednik natovario poreze

Točno između njujorške burze i američke centralne banke na Wall Streetu već godinama se nalazi 70-katni neboder Donalda Trumpa. Pa ipak, Trumpa na Wall Streetu puno češće smatraju stranim tijelom nego jednim od svojih. Smatraju ga nepredvidljivim i konfliktnim, vrlo neugodnom i opasnom osobom, a sad su svi redom, s njegovom kandidaturom za predsjednika, prestravljeni da bi možda mogao i uspjeti postati novi američki predsjednik.

Washington post navodi da bankare najviše zabrinjava njegova nepredvidljivost. Jer bankari vole znati na što mogu računati i nepredvidljivost je posljednje što im treba u poslovima oko kojih im se vrte milijarde. Milijarderski hedge-fondovi prvi su na dugom popisu zabrinutih. Trump ih uredno napada zbog, kako je rekao, zločina "ubojstva" po poreznom korporativnom ključu. Do sada su, optužio ih je, praktično bili pošteđeni oporezivanja. Trump redovito napada i kompanije koje svoje proizvodne pogone ili čak i središnjice sele u inozemstvo.

"Oni ne plaćaju ništa i to je suludo. Ja želim spasiti srednju klasu. Nisu hedge-fondovi bili ti koji su izgradili ovu naciju. To momci ne rade ništa osim što razmjenjuju papire", izjavio je Trump nedavno na CBS-u. Ne vole ga ni na tržištu nekretnina, koliko god je on bio taj koji je nekoć najviši neboder nadaleko preuzeo u derutnom stanju i 1998. ga renovirao.

Trumpu ne mogu zaboraviti niti mnoštvo primjera kad se naslađivao propašću pojedinih banaka, posebno onda kad je s izbijanjem financijske krize iz nekoliko bankrota svojih tvrtki izišao bez gubitaka, dok su se oko njega rušila bankarska carstva. A posebno ih brine što bi sve taj čovjek mogao učiniti ukoliko se počne miješati u regulatorne zakone financijskog tržišta i mehanizme progona menadžera kad ovi nešto upropaste ili se nezakonito okoriste svojim položajem.

"Wall Street funkcionira na bliskoj suradnji između zakonodavaca i tržišta, a Trump je u tom pogledu remetilački faktor. Samo zato što je milijarder ne znači i da je dio našeg tima", rekao je u reportaži veteran Wall Streeta Peter Kenny, koji je tamo već 20 godina. Očito je da Trumpa među milijarderima jako ne vole. Bivši predsjednički kandidat Mitt Romney otišao je tako daleko da je Trumpovu suprugu, porijeklom Slovenku, komentirao kao "postoje poslovi koje ne želi raditi nitko osim imigranata".

Milijarder Paul Singer pokrenuo je pravu antitrumpovsku kampanju. Mnogi su ostali kao pokisli kad su doznali da se bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg ne namjerava natjecati za republikanskog kandidata za predsjednika. Whitney Tilson, menadžerica Kase Capitala, jednog od najvećih hedge-fondova, čak je izjavila da će glasati za demokratskog kanidata ako Trump postane republikanski. "U tom ću slučaju okrenuti zemlju i nebo, pisat ću čekove dok me ne zaboli ruka", kazala je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Miconja 17:17 25.Ožujak 2016.

    Ovo je najbolja reklama za Trumpa .... sve što je rekao za korporacije je istina