Top News
3736 prikaza

Trump: "Od sada će biti - kupuj američko, zapošljavaj američko"

Donald Trump
Press Association/PIXSELL
Donald Trump u petak u podne po američkom vremenu postao je 45. američki predsjednik

Donald Trump postao je u petak 45. predsjednik Sjedinjenih Država položivši svečanu prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. 'Ja, Donald John Trump, svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a. Tako mi Bog pomogao', izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na dvije Biblije. Prvu mu je poklonila majka kao dječaku, a druga je ona kojom je prisegnuo Abraham Lincoln.

Nakon prisege, Trump je održao inauguralni govor, rekavši da 'vraća vlast narodu'. 

Donald i Melania Trump | Author: REUTERS REUTERS
'Potrošili smo trilijune dolara u drugim državama, a kod nas su se tvornice zatvarale jedna za drugom. Bogatstvo naše srednje klase oteto je i raspodijeljeno po cijelom svijetu. Ali to je sve prošlost, sada gledamo samo u budućnost', rekao je Trump, uz mlaki pljesak.

'Od sada nadalje, Amerika će biti na prvom mjestu. Samo Amerika, na prvom mjestu. Svaka odluka o trgovini, porezima, useljavanju - donosit će se da bi koristila američkim radnicima i obiteljima. Moramo zaštititi svoje granice da druge države ne bi uništavale naše tvornice. Borit ću se za vas do zadnjeg daha i nikada vas neću iznevjeriti', obećao je Trump.

'Amerika će ponovno početi pobjeđivati, kao nikada do sada', najavio je, dodajući da će Amerikancima vratiti ne samo radna mjesta, nego i snove. 

Izgradit će infrastrukturu diljem zemlje. 

'Ponovno ćemo izgraditi svoju državu američkim rukama'. To će postići uz dva osnovna pravila; kupuj američko i zapošljavaj američko, objasnio je Trump. 

'Biblija nam govori kako je ugodno kada božji narod živi u jedinstvu. Moramo otvoreno raspravljati o onome u čemu se ne slažemo, ali uvijek treba biti solidarnosti. Ne treba biti straha, štitit će naše snage sigurnosti, ali i Bog!', rekao je Trump. Dodao je da treba 'misliti veliko i sanjati još veće'.

'Nacija živi samo dok se trudi. Nećemo više prihvaćati političare koji se samo žale, a ništa ne poduzimaju. Vrijeme za prazne riječi je prošlo. Stiže vrijeme za akciju. Nikakav izazov ne može zaustaviti srce i duh Amerike. Naša država ponovno će procvasti, pred rođenjem smo novog milenija, spremni smo otkriti misterije svemira. Imat ćemo novi nacionalni ponos koji će iscijeliti naše podjele. Bili crni, smeđi ili bijeli - naša krv je svima crvena. To je krv patriota', ustvrdio je Trump, završavajući svoj govor riječima 'Bog blagoslovio Ameriku'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.