Top News
6806 prikaza

Što može Trumpa spriječiti da započne nuklearni rat

Testiranje nuklearne bombe u Nevadi 1953. godine
Thinkstock
Nekoliko tisuća nuklearnih bojevih glava spremno je za lansiranje i samo čekaju naredbu iz Bijele kuće

Jednom kada Donald Trump i službeno postane američki predsjednik, preuzet će i apsolutnu kontrolu nad čitavim američkim arsenalom od oko 7.000 nuklearnih bojevih glava. Odluči li on početi nuklearni rat, ne postoji niti jedan zakon ili propis koji ga u tome može spriječiti, piše The Verge.

Umjesto toga, ispletena je prava mreža ponašanja, tabua i strahova duboko ukorijenjenih u ljudsku psihu i dosad je to uspješno sprječavalo američke predsjednike u lansiranju nuklearnog rata.

Međutim, Trump je već tijekom predsjedničke kampanje bio najavio znatne promjene. Rano jutros po američkom vremenu je, i to preko Twittera, pojasnio neke stavove. "Amerika mora značajno pojačati i proširiti svoje nuklearne sposobnosti sve dok svijet ne dođe sebi što se tiče nuklearnog oružja", napisao je novi američki predsjednik.

Uzevši u obzir da je tek nekoliko sati ranije, ruski predsjednik Vladimir Putin iskazao slične stavove, brojni analitičari ozbiljno su zabrinuti zbog Trumpovog predsjedničkog mandata.

Za dlaku izbjegnut rat

Istini za volju, bilo je nekoliko situacija kada je svijet za dlaku izbjegao nuklearni rat. Posebno je to bilo za vrijeme kubanske krize početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tadašnji američki ministar obrane Robert McNamara rekao je da je svijet samo čista sreća spasila od potpunog uništenja.

Hirošima nakon nuklearne bombe | Author: Youtube Youtube

Nina Tannenwald, ravnateljica međunarodnih odnosa na sveučilištu Brown rekla je da je tabu korištenja nuklearnog oružja nastao u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Nakon što su stotine tisuća ljudi ubijene u napadima na Hirošimu i Nagasaki, pojavio se stav da je nuklearno oružje nemoralno i krivo. S druge strane, profesor međunarodnih odnosa T.V. Paul kaže da tabu ne sprječava nuklearni sukob već jednostavna tradicija društvenih i političkih pritisaka protiv nuklearnog rata. Temelj svih tih očekivanja je iskonski strah od izumiranja ljudske vrste.

Ipak, iznimno je bitno naglasiti da je američki predsjednik jedini koji može narediti lansiranje nuklearnih projektila i nitko ga u tome ne može spriječiti, barem ne zakonski. Sve ima svoje korijene u hladnoratovskom razdoblju. U to doba je vrijeme bilo najbitnije. Radarske ekipe imaju samo tri minute da odluče jesu li prikazi na njihovim ekranima doista nuklearni projektili koji upravo lete prema urbanim centrima. Ako im se čini da su stvarni moraju obavijestiti predsjednika.

12 minuta do uništenja

Tada počinje teći rok od 12 minuta u kojima američki predsjednik mora narediti lansiranje projektila. Tih 12 minuta predviđeni je let nuklearnog projektila ispaljenog s podmornice uz atlantsku obalu SAD-a. Ako Rusija ispali s kopna projektil, Bijela kuća ima oko 18 minuta do uništenja. Dođe li do bilo kakvog oklijevanja s predsjedničke strane, Bijela kuća bit će uništena prije davanja odobrenja za uzvraćanje udarca.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Međunarodni ugovori nisu zabranili korištenje nuklearnog oružja, ali to svejedno ne znači da će se Trump probuditi u tri sata ujutro i odlučiti iskaliti svoj bijes na nekoj državi a ne na Twitteru.

Analitičari ipak upozoravaju da i takve najave nekog djelovanja mogu rezultirati većim brojem nuklearnih oružja u drugim zemljama. Već i prije Trumpove pobjede na izborima povela se u Njemačkoj rasprava o proizvodnji vlastitog nuklearnog oružja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.