Top News
604 prikaza

Trump proglasio izvanredno stanje: Kreće gradnja zida

Donald Trump
1/2
REUTERS
Američki predsjednik suočit će se s velikim otporom demokrata nakon što je proglasio izvanredno stanje da bi se dočepao novca za gradnju zida na granici s Meksikom

Predsjednik Trump službeno je u petak proglasio izvanredno stanje na granici kako bi mogao dobiti milijarde dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom.  Kongres mu je odbio dat, pretvarajući vrlo napet politički spor u temeljni sukob oko podjele vlasti.

U televizijskom priopćenju u Rose Gardenu, Trump je izjavio kako potpisuje deklaraciju o zaštiti zemlje od protoka droga, kriminalaca i ilegalnih imigranata koji dolaze preko jugozapadne granice iz Meksika, koju je okarakterizirao kao duboku prijetnju nacionalnoj sigurnosti, piše New York Times.

Deklaracija će omogućiti Trumpu da preusmjeri 3,6 milijardi dolara predviđenih za vojne građevinske projekte na izgradnju zida, izjavili su dužnosnici Bijele kuće. Također koristit će tradicionalno proračunskom diskrecijsko pravo predsjednika kako bi iskoristio 2,5 milijarde dolara iz programa za borbu protiv narkotika i 600 milijuna dolara iz fonda ministarstva financija.

Avion Nightwatch Nightwatch Tehno Najveća Trumpova tajna: Avion sudnjeg dana

U kombinaciji s 1,375 milijardi dolara odobrenih za ograđivanje u troškovnom paketu koji je Kongres usvojio u četvrtak navečer, g. Trump bi tada imao oko 8 milijardi dolara kako bi unaprijedio izgradnju novih barijera i popravak ili zamjenu postojećih barijera duž granice ove godine, što je sve zajedno mnogo više od od 5,7 milijardi dolara koje je također odbio Kongres. 

Odluku predsjednika da proglasi izvanredno stanje i da se na taj način domogne novca svi demokrati i dio republikanaca je osudio i nazvao to zloporabom moći. Demokrati u Kongresu spremaju se donijeti zakone koji bi blokirali ovaj Trumpov potez, što bi moglo proći u oba doma ukoliko dobiju za to glasove svih republikanaca koji su kritizirali ovaj predsjednikov potez. U tom slučaju Trump bi bio prisiljen izdati prvi veto u svom mandatu. 

Ako ga takva zakonodavna strategija ne uspije zaustaviti, pitanje će se vjerojatno naći na sudu. Vrhovni sud je pod kontrolom petočlanog konzervativnog bloka, ali je posljednjih godina obuzdavao i republikanske i demokratske predsjednike ukoliko su smatrali da premašuju svoje ovlasti.

Dužnosnici Bijele kuće odbacili su kritike  da je Trump stvorio presedan i da bi zbog toga i budući predsjednici mogli ignorirati volju Kongresa. Republikanci su zabrinuti jer misle da bi tako ubuduće neki demokratski predsjednik mogao mimoići Kongres i proglasiti izvanredno stanje zbog oružanog nasilja ili klimatskih promjena.

Zid na granici s Meksikom | Author: Jose Luis Gonzalez/Reuters/Pixsell Jose Luis Gonzalez/Reuters/Pixsell
Dužnosnici Bijele kuće naveli su samo dva primjera kad su predsjednici posegnuli za proglašavanjem izvanrednog stanja zbog financija. Jednom je to učinio predsjednik George Bush u studenom 1990. uoči Perzijskog zaljevskog rata i onda njegov sin, predsjednik George W. Bush, 2001. nakon terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju.

Paket koji je Kongres usvojio u četvrtak nakon dvomjesečnog obračuna s predsjednikom nije uključivao niti 5,7 milijardi dolara koje je Trump tražio za oko 370 kilometara čeličnog zida. Umjesto toga, osigurao je 1,375 milijardi dolara za oko stotinjak kilometara. Trump je uveo izvanredno stanje kako bi završio i prekid rada vlade i državnih institucija zbog sukoba oko financiranja izgradnje zida. Blokada vlade državnih institucija trajala je 35 dana i ostavila oko 800.000 ljudi bez plaća. 

Donald Trump O stanju nacije Top News "Ne istražujte mene i Rusiju, to će uništiti ekonomiju SAD-a!"

Ako predsjednik Trump proglasi izvanredno stanje za izgradnju zida na južnoj granici, samo je jedno sigurno: bit će tužbi. Puno njih. Od Kalifornije do Kongresa. 

Svi koji se protive ovoj Trumpovoj odluci podnosit će tužbe protiv njegove odluke na raznim sudovima širom zemlje od Washingtona do New Yorka. Bit će ih na stotine, a podnosit će ih vjerujući da će se naći barem jedan sudac koji će blokirati izgradnju zida.  

Ministarstvo pravosuđa je to reklo Bijeloj kući i upozorilo je da će predsjednikova akcija vjerojatno biti blokirana na sudovima. Ured odvjetnika Bijele kuće također je upozorio Trumpa da proglašavanje izvanrednog stanja može dovesti do 'velikog rizika od sudskih sporova', piše Washington Post. 

"Svaka kriza na našoj granici je isključivo odluka predsjednika Trumpa. Odvajanje obitelji, zatvaranje djece, okretanje leđa tražiteljima azila i još mnogo toga. Ne postoji nacionalni hitni slučaj, niti razlog za proglašavanje izvanrednog stanja. Ako Trump prekorači svoje ovlasti i prekine pregovore s Kongresom proglašavajući izmišljenu hitnu situaciju na nacionalnoj razini, nećemo samo slegnuti ramenima i reći da je to njegov blef, nego ćemo učiniti ono što moramo da ga proglasimo odgovornim. Nitko nije iznad zakona", izjavio je Xavier Becerra, državni odvjetnik Kalifornije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.