Top News Izbori u Americi
204 prikaza

Trump sa sve manje donatora, a Hillary pliva u dolarima

Donald Trump
Youtube
On je u lipanj ušao sa samo 1,3 milijuna dolara na računu, dok je njegova suparnica imala čak 42 milijuna

Kampanja Donalda Trumpa počela je zakazivati tamo gdje se moglo možda i najmanje očekivati od tog milijardera, na novcu. Tijekom svibnja od donatora je uspio skupiti vrlo skromnih 5,6 milijuna dolara, da bi u lipanj ušao sa samo 1,3 milijuna dolara na računu.

Istodobno, kampanja Hillary Clinton 31. svibnja raspolagala je s čak 42 milijuna dolara, od čega će jedan lavovski dio ići na plaćanje televizijskih reklama. Što se Trumpa tiče, mnogi američki mediji pitaju se zašto Trump jednostavno ne ispiše koji ček kako bi pokrio financijske rupe.

Umjesto toga, on je naglo dao otkaz voditelju svoje kampanje Coreyju Lewandowskom. Uopće, mnoge brojke govore o tome da nešto vrlo ozbiljno nije u redu s Trumpovom kampanjom. Njegov tim suradnika u kampanji tako broji 70 ljudi, dok onaj od Clinton broji čak 700. U veljači je, primjerice, Bernie Sanders bio okružen sa skoro 1000 ljudi.

Također, u odnosu na sve tri prethodne republikanske predsjedničke kampanje u ovoj fazi, njegova stoji najgore s podrškom glasača. S podrškom od kakvih 38 posto, on je u bitno goroj poziciji od 43 posto Johna McCaina 2008., a posebno Georgea Busha sa 44 posto 2004. i Mitta Romneyja sa 45 posto 2012.

Trump je u svibnju u jednom trenutku najavio da će od donacija za svoju kampanju prikupiti čak milijardu dolara. No, početkom lipnja povukao je tu izjavu i rekao mu da mu za osvojiti izbore ne treba ni pola od toga, "jer je ionako prisutan na TV-u na sve strane".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.