Top News
14110 prikaza

Trump sprema prvi rat protiv neočekivanog protivnika

Donald Trump
REUTERS
Još nije ni postao predsjednik, a već je najavio tko će mu biti prva meta za diplomatski obračun

Barack Obama uskoro odlazi iz Bijele kuće, a njegov nasljednik je već pokazao smjer u kojem će krenuti američka vanjska politika. Možda i najbitnija politika Donalda Trumpa bit će ona prema Ujedinjenim narodima, a posebno u svjetlu nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje gradnja novih izraelskih nastambi na palestinskom teritoriju.

Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti suzdržao se od glasanja i tako je jedna od rijetkih UN-ovih rezolucija progovorila protiv Izraela. Trumpu i Republikancima u američkom senatu se to nimalo nije svidjelo, a osim što je Trump na Twitteru najavio oštar obračun s UN-om, i američki političari su najavili obračun. "S Ujedinjenim narodima je sada nemoguće surađivati. Gotovo svi republikanci su uvjereni da je ova rezolucija izdaja Izraela i mi možemo odgovoriti novcem", rekao je za Washington Post senator Lindsey Graham. Iako sama rezolucija traži tek zaustavljanje izgradnje novih naselja na okupiranom području, simbolički je to iznimno bitna mjera zato što je napokon pokazala raskol između Izraela i SAD-a kao najbližih saveznika.

22% godišnjeg proračuna

Graham je šef parlamentarnog odbora za financiranje vanjske politike, a budući da SAD uplaćuje 22% godišnjeg proračuna Ujedinjenih naroda, itekako može imati utjecaja na budući rad UN-a. Zbog svih tih izjava, analitičari su uvjereni da će borba na relaciji Washington-New York, gdje je sjedište UN-a, imati velike posljedice, ali nitko se ne usudi prognozirati što sve SAD može uraditi kako bi "dovela u red" najveću međunarodnu organizaciju.

Da se UN-u ne sprema ništa dobro, uvjereni su praktički svi. S jedne strane američkog parlamenta nalazi se šef vladajućih republikanaca Mitch McConnell, a s druge strane je šef opozicije, demokrat Chuck Schumer, također veliki pobornik Izraela. Iza zatvorenih vrata ovih dana intenzivno se pripremaju mikro i makro odgovori američke politike na rezoluciju Vijeća sigurnosti, rekli su dobro obaviješteni izvori.

Diplomatske kazne

Jedna od opcija na raspolaganju je zabrana financiranja implementacije rezolucije, a neke agresivnije su čak i povlačenje Amerike iz nekih organizacija Ujedinjenih naroda kao što je UNESCO. Zaustavljanje uplata novca je nešto teža opcija. Naime, velika većina uplata je obvezna zbog međunarodnih sporazuma, ali američki parlament može bez previše problema ukinuti jedan manji dio novca koji ne prolazi tako rigorozan proces.

Osim kažnjavanja UN-a, Amerikanci mogu zaustaviti humanitarnu pomoć Palestincima ili na neki način se obračunati s palestinskim predstavništvom u Washingtonu.

Iako se može činiti da će čekati Trumpov predsjednički mandat, neki su uvjereni da će Republikanci krenuti u akciju i dosta ranije. "Moramo uraditi nešto i to odmah. Sada je pravi trenutak za razmatranje odnosa s UN-om i što to oni zapravo rade", rekao je jedan dobro obaviješteni izvor za Washington Post.

Bivši predsjednički kandidat i bivši dugogodišnji parlamentarac Rick Santorum otvoreno je zaprijetio UN-u. "Sada je otvorena prilika da mi, protivnici UN-a, napokon pokažemo da je UN-u istekao rok trajanja, da ne pomaže legitimnim vladama svijeta i da je pravo vrijeme da ih i ukinemo", rekao je Santorum. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.