Top News
2211 prikaza

Trump u Londonu: Zašto su mu zabranili govor u Parlamentu?

Američki predsjednik Donald Trump stigao u službeni posjet Velikoj Britaniji
1/6
Press Association/PIXSELL
Povodom dolaska Donalda Trumpa u posjet Velikoj Britaniji mnogi ugledni političari dočekali su ga s otvorenim antipatijama, pa su se čak zalagali i da se ne prostre crveni tepih

Donald Trump u pratnji supruge Melanije stigao je u dugo odgađani i zakašnjeli posjet Velikoj Britaniji. Stigao je pred sam smiraj mandata premijerke Therese May i u osvit izlaska Britanije iz Europske unije. 

Stoga su reakcije na njegov dolazak oprečne i mnogi visokopozicionirani političari dolazak američkog predsjednika dočekali su ne krijući antipatije prema prvom čovjeku najmoćnije zemlje na svijetu. Za to je djelomično kriv i sam Trump koji se opet nije mogao suzdržati od tipkanja po mobitelu i tweetanja. Tako je uoči slijetanja na aerodrom Stansted u nekoliko objava na društvenim mrežama vrijeđao gradonačelnika Londona Sadiq Khana i nazvao ga potpunim luzerom. Nedugo zatim osvanula je nova Trumpova objava i uvreda:

"Kan me jako podsjeća na našeg vrlo glupog i nesposobnog gradonačelnika New Yorka, de Blasia, koji je također učinio loš posao – samo mu nije ni do koljena. U svakom slučaju, veselim se prijateljskom posjetu Velikoj Britaniji. Slijećem sad!"

S aerodroma su on i supruga helikopterom sletjeli u vrt Buckinghamske palače, gdje ih je dočekao počasni topnički vod s 82 topa koji su ispucali 41 plotun u u čast 41-godišnjice od njezinog preuzimanja krune, što je proslavila jučer, te u čast predsjednika Trumpa koji se već jednom susreo s kraljicom prošle godine i pokazao da je prilično nezgrapan u ophođenju s krunjenom glavom. Naime, društvenim mrežama već odavno kruži video na kojem se vidi da je kraljica, dok su pregledavali njezinu počasnu stražu, dala Trumpu znak da mogu krenuti dalje, ali je on to shvatio sasvim pogrešno. Krenuo je smjernim korakom i hodao ispred nje, a zatim se naglo zaustavio i tako joj prepriječio put da ga je Elizabeta II morala zaobići (u videu od 3:49).

Netrpeljivost između Trumpa i londonskog gradonačelnika traje od prošle godine kad je Trump bio u Londonu i kad su zbog njegovog dolaska organizirani masovni protesti. Trupa je naročito naljutio balon s njegovim likom u pelenama i s mobitelom, a tvorac tog balona rekao je da mu je dizanje tog balona dopustio gradonačelnik, piše New York Times. Balon u obliku Trumpa izradili su demonstranti okupljeni oko inicijative 'Stop Trump' i tražili su dopuštenje da ovaj balon lebdi iznad Parlamenta, a gradonačelnik Khan im je to i dopustio, što je jako naljutilo Trumpa. No, balon će ga nervirati i tijekom ovog posjeta. 

John Bercow, predsjedavajući Donjeg doma Parlamenta rekao je da neće dopustiti Trumpu da se obrati Parlamentu, što je još jedna 'pljuska' aktualnom američkom predsjedniku jer su to učinili i predsjednik Barack Obama i Ronald Reagan, zatim kineski predsjednik Xi Jinping, kao i nekoć južnoafrički predsjednik Nelson Mandela. Još 2017. Bercow je rekao da Trump ne zaslužuje tu čast da govori pred Parlamentom i od tada nije promijenio mišljenje niti je popustio pred brojnim pritiscima da to ipak dopusti američkom predsjedniku. Bercow je također odbio doći u Buckinghamsku palaču u ponedjeljak navečer na svečani domjenak koji priprema za Trumpa i suprugu Melaniju kraljica Elizabeta II.

Balon u obliku Donalda Trumpa | Author: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Jeremy Corbyn, prvi čovjek opozicijskih laburista također je odbio poziv na svečanu večeru. Za razliku od Bercowa, on je u svojoj izjavi objasnio svoju odluku:

"Theresa May ne bi trebala postaviti crveni tepih u čast predsjednika koji krši vitalne međunarodne ugovore, negira klimatske promjene i koristi rasističku i mizoginu retoriku. Odnosi sa SAD-om ne zaslužuju nikakvu pompu i ceremoniju državničkog posjeta", rekao je Corbyn.

U intervjuu novinama The Sun Trump mu je odgovorio:"Mislim da bi se trebao slagati sa Sjedinjenim Državama ako želi postati lider Velike Britanije", rekao je Trump.

No, neki se i ne slažu s izazivanjem i ruganjem Trumpu, te smatraju da bi bilo bolje da ga se tolerira jer je to u interesu Britanaca.

"Donald Trump je sramota kojoj nedostaje bilo kakvo dostojanstvo i uporno se miješa u naše unutarnje poslove", izjavio je u ponedjeljak John Simpson, istaknuti dopisnik BBC-a. "Ali on je privremeni vođa našeg bliskog prijatelja i saveznika, pa dugujemo SAD-u da ga podnosimo što je više moguće."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:57 03.Lipanj 2019.

    diktator