Top News
1901 prikaza

Bivši šef FBI-a: "Trump je lažljivac, i to glup!"

James Comey i Donald Trump
Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Kako se predsjednik ne zaustavlja u širenju propagande da je na udaru "puča", "izdaje" i sličnog, proizvani mu javno uzvraćaju

Žestoko da teško da je mogao žešće, odgovorio je bivši direktor FBI-a James Comey na optužbe Donalda Trumpa da je FBI u njegovom, Comyjevom mandatu počinio veleizdaju i pokušao puč na predsjednika. U komentaru što ga je objavio Washington Post, Comey je objasnio da je je Trump tako često sklon lupetati koješta, ali da je sada odlučio ovako javno odgovoriti Trumpu zato što su "milijuni dobrih ljudi skloni vjerovati onome što predsjednik govori".

"U normalnim okolnostima bilo bi to zdravo Ali ne sad kad je predsjednik lažljivac kojega nije briga za štetu koju time nanosi ključnim institucijama. Moramo pobijati njegove laži da je FBI korumpiran i da je počinio veleizdaju, da smo špijunirali Trumpovu kampanju i pokušali poraziti Donalda Trumpa", napisao je bivši direktor FBI-a.

James Comey | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

U povijesti će ostati upisano da je Donald Trump prvo tvrdio da je Comeyja najurio na preporuku Jeffa Sessionsa i Roda Rosensteina, glavnog državnog odvjetnika i njegovog zamjenika, da bi poslije ispalo da je odluka bila izvorno i prvenstveno njegova zato što je "cijela ta priča s Rusijom o Trumpu i Rusiji izmišljotina".

Comey je sada odlučio uzvratiti protuudarom, golim činjenicama, kako je napisao. Kao činjenicu je naveo da se Rusija naprosto jest u velikim razmjerima miješala u predsjedničke izbore 2016.

"Danas postoji samo jedan američki vodeći političar koji tu činjenicu još ne priznaje."

Naveo je da je FBI po prvi put shvatio da se nešto takvo događa sredinom lipnja 2016. nakon prve WikiLeaksove objave ukradenih e-mailova Hillary Clinton. Do kraja mjeseca FBI je, kaže, već otkrio da je "jedan od Trumpovih savjetnika" još sedam tjedana ranije znao da Rusija nastoji napraviti točno to.

Taj "savjetnik", jasno je, odnosi se na Georgea Papadopoulosa, za kojega se ispostavilo da mu je ruski agent u Londonu još u travnju te godine ponudio da pomogne Trumpovoj kampanji objavom tisuća ukradenih mailova, odnosno "prljavštinama" o Clinton. Comey navodi da FBI-u ništa od toga nije dojavio apsolutno nitko iz Trumpove kampanje, nego da su to sami doznali, mjesecima poslije, od "ambasadora prijateljske zemlje".

Donald Trump Sve su mu bliži Top News Trump 2017.: Sjebali su me! Sad će me srušiti!

Riječ je o bivšem australskom ambasadoru u Londonu. Comey, očito, ističe da bi normalna reakcija čak i u predsjedničkoj kampanji svakog lojalnog građanina SAD-a bila da prijavi protuobavještajni udarac strane zemlje, posebno ako je riječ o Rusiji.

"Kad smo konačno doznali za to krajem lipnja, što je FBI trebao napraviti? Praviti se da se ne događa ništa? Reći Trumpovoj kampanji? Reći medijima? Ne, nego istražiti što je od toga točno. Jer mi nismo znali što je istina. Možda ništa nije bilo točno, možda su Amerikanci doista bili aktivno u pothvatu s Rusima", otkrio je Comey njihove dvojbe tada.

FBI, kaže, nije htio nikome nanijeti štetu javnom objavom prije nego što sve provjere i zato je nastavio raditi u tajnosti.

"Na taj način FBI postupa sa svim slučajevima kontrašpijunaže", napisao je.

"Tu se dolazi do prvog problema s Trumpovim 'izdajničkim' narativom. Da smo mi kao 'duboka država' lojalni Clinton naumili zaustaviti ga, zašto bismo to držali tajnim? Zašto tako 'ozloglašen' FBI-ev superrevizor Peter Strzok, navodni glavni um 'veleizdajničke' urote da se zaustavi Trumpa, ne bi to nikome rekao? On je bio jedan od rijetkih koji je znao što istražujemo", nastavio je Comey.

Prikupljali su informacije o strategijama kampanja, što nije špijunaža nikoga, nego su samo slijedili trag da ispitaju je li točno da je nekome iz kampanje netko iz Rusije ponudio ikakvu pomoć.

"Do kraja listopada istražitelji su smatrali da vjerojatno imaju dovoljno za zatražiti sudsko dopuštenje za elektronički nadzor bivšeg Trumpovog savjetnika u kampanji Cartera Pagea.... Imali smo razloge vjerovati da on nastupa kao agent vlade Rusije", pisao je.

James Comey i Donald Trump | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

FBI je doista i dobio dopuštenje za nadzor, ali je sve nastavio raditi u tajnosti jer bi "curenje moglo jako naštetiti Trumpu kao kandidatu".

"Baš najgora urota duboke države ikada. Ali čekajte, ideje o uroti postat će još gluplje", sprdao se Comey s Trumpovim optužbama.

Do 28. listopada Comey je, kaže, razbijao glavu o tome da li da obavijesti Kongres ili ne da su ponovno otvorili istragu o e-mailovima H. Clinton. Na kraju je zaključio da, kad je već ranije pred Kongresom pod zakletvom, rekao da su prvu istragu zatvorili, a ta se ticala nje same, da bi šutnja značila da se to podrazumijeva i dalje, te bi bilo gore nego reći pred Kongresom istinu. Kakav je učinak imala Comeyjeva odluka pokazuje to što je tada taj postupak William Barr, danas Trumpov ministar pravosuđa, pohvalio, a da ju je Hillary Clinton optužila kao uzrok njenog poraza na izborima 11 dana poslije.

"A glupost oko optužbi za urotu ima još", nastavio je Comey.

Tu je podsjetio da se u središtu Trumpovih optužbi nalazi to što je zamjenik direktora FBI-a Andre McCabe lagao internim istražiteljima o otkrićima medijima u oktobru 2016. Prvo što je McCabe zbog toga dobio otkaz. Drugo, to što je on napravio uopće nije štetilo Trumpu, nego Clinton, jer je bila riječ o otkrivanju da FBI istražuje Clinton Foundation.

James Comey FBI Velika knjiga Top News Osveta Trumpu: Osramoćeni šef FBI-a otkriva sve mračne tajne

Drugim riječima, Comey je u tekstu dokazivao da Trump svjesno obmanjuje javnost i raspiruje emocije na osnovi neistina. Kako je to Comey konkretno objasnio, "predsjednik je lažljivac" i raspiruje teorije zavjera, usto krajnje "glupe".

"Nije bilo korupcije. Nije bilo izdaje. Nije bilo pokušaja puča. Riječ je o lažima, i to krajnje glupim lažima. Bila je riječ samo o poštenim ljudima koji su nastojali utvrditi istinu u okolnostima bez presedana."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:13 30.Svibanj 2019.

    idiot trump