Top News
721 prikaza

Trump u problemima: Istraga mu se opasno približava

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Čovjek koji je progonio mafiju, teroriste i diktatore, sada istražuje je li Trump doista ometao istragu u rusko uplitanje u američke izbore

Robert S. Mueller III dobio je jedinstvenu priliku vratiti se iz mirovine kako bi proveo jednu od najbitnijih istraga njegovog života, onu u moguću suradnju izbornog stožera Donalda Trumpa i ruskih tajnih službi. Sada su se pojavile glasine, kako prenosi Washington Post, da je Muellerova istraga proširena i na samog Donalda i njegovo moguće uplitanje ili ometanje istrage. 

CNN prenosi izjave anonimnih izvora prema kojima će Muellerovi suradnici opširno razgovarati i s nedavno umirovljenim zamjenikom šefa NSA-e Richardom Ledgettom. Richard je, navodno, napisao dopis u kojem je detaljno zabilježio razgovor s predsjednikom Trumpom u kojem ga Donald moli za pomoć u "rastjerivanju oblaka FBI-eve istrage".

Razgovori s brojnim službenicima predstavljaju prve konkretne dokaze napora Muellerovog tima u razjašnjavanju je li Trump ometao istragu tako što je tražio od Jamesa Comeyja da odustane od istraživanja Michaela Flynna, bivšeg Trumpovog savjetnika, ali i otkaza samom Comeyju. 

Donald Trump Dugi proces Top News Trumpov opoziv: Ovako bi izgledala njegova smjena

Ali krenimo ipak redoslijedom. Mueller je nedavno imenovan posebnim savjetnikom za istragu Trumpa i Rusije, a kako pojašnjava Vox, savjetnik je službena osoba zadužena za istragu, ali ima minimalne ovlasti. Nakon afere Watergate uspostavljen je pravo istražno povjerenstvo sastavljeno od troje sudaca koji su imale mnoge mehanizme za provođenje istrage, ali 1999. godine je zakon o povjerenstvu istekao i republikanci nisu htjeli produljiti trajanje ili zamijeniti povjerenstvo nečim ekvivalentnim.

Tako da sada postoji posebni savjetnik, kao što je Mueller, ali oni imaju znatno manje ovlasti i možda najvažnije od svega, oni izravno odgovaraju državnom tužitelju i ministru pravosuđa. U slučaju ove istrage, riječ je o ministru Jeffu Sessionsu koji je i sam upleten u suradnju s Rusima i zamjeniku državnog tužitelja Rodu Rosensteinu. Ako vam Rosensteinovo ime zvuči poznato, riječ je o čovjeku koji je pokrenuo čitav proces koji je kulminirao otkazom Jamesu Comeyju.

Melania i Donald Trump Sve je u rukopisu Life Analiza stručnjaka: Melania i Donald su isti - plitki i tašti

Ali tko je Robert Mueller i zašto bi netko nakon četiri godine mirovine se vratio u aktivnu istragu? Omiljen s obje strane političkog spektra, Mueller je izgradio karijeru tužitelja na velikim i najvećim kriminalnim slučajevima. 1990. godine preuzeo je odgovornost upravljanja kriminalnim odjelom američkog državnog tužiteljstva i nadgledao je optužnicu protiv panamskog diktatora Manuela Noriege, pratio je suđenje šefu talijanske mafije Johnu Gottiju, ali i bombaški napad na zrakoplov Pan Am iznad škotskog Lockerbieja gdje je poginulo 270 osoba.

Nekoliko godina takvih istraga mu je bilo dovoljno da ga pošalje u privatni sektor gdje se specijalizirao za financijske zločine, ali 1998. godine se opet vraća u državnu službu, ovog puta kao državni tužitelj u Kaliforniji.

Jared Kushner Bivši šarmer Top News Pravo lice Trumpova zeta: "On je se*onja"

2001. godine imenovan je za šefa FBI-a, a zanimljivo je da je svjedočio pred odborom za pravosuđe gornjeg doma parlamenta samo tri dana prije operacije raka prostate. 4. rujna 2001. godine i službeno je preuzeo tu dužnost i samo tjedan dana kasnije zatekao ga je najgori teroristički napad u svjetskoj povijesti, napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku. U godinama nakon terorističkog napada na WTC, ništa nije bilo isto, ali je ostao Muellerov integritet. Naime, kad je 2004. godine George Bush htio nastaviti s prisluškivanjem građana, a sve u svrhu nacionalne sigurnosti, Mueller i Comey su zajednički rekli da će oni radije dati ostavke. Da, isti onaj Comey kojem je Trump uručio otkaz. Tada je on obnašao dužnost zamjenika glavnog tužitelja i odlično je surađivao s Muellerom.

Donald Trump u Taormini na Siciliji Mike Dubke Top News Kaos u Bijeloj kući: Trumpov šef spinova dao ostavku

Kad je Muelleru isticao mandat 2011. godine, tadašnji predsjednik Barack Obama ga je molio da ostane još dvije godine. Mueller je pristao i američki parlament mu je dao povjerenje, što je bio nezapamćen postupak zato što od Edgara Hoovera niti jedan šef FBI-a nije se zadržao na toj dužnosti dulje od 10 godina.

Istini za volju, Mueller ima relativno male ovlasti, ali i njegovo imenovanje pokazuje da ministarstvo pravosuđa misli ozbiljno istražiti Trumpove veze s Rusima, ali sve će ovisiti o resursima koje će Mueller imati na raspolaganju. Dobije li odgovarajuću potporu, mogao bi napokon provesti istragu koju je njegov prijatelj i nasljednik na mjestu šefa FBI-a, Comey, htio provesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.