Top News
1370 prikaza

Trump vrijeđa saveznike, obožava sumnjive tipove

Kolinda Grabar Kitarović poklonila Trumpu hrvatski dres
1/4
Twitter
Grli se s komunističkim tiraninom Sj. Koreje, saudijskim princom, razbija EU, NATO, Zapad...

To svijet još nije vidio, i to ne samo kad je posrijedi SAD. Donald Trump za zaoštrene odnose zemlje kojom predsjedava i Rusije Vladimira Putina javno je optužio vlastitu zemlju, ako je tko očekivao drugačije, da budemo precizni, u prvom redu "lov na vještice" protiv njega i njegovih suradnika zbog miješanja "ruske veze" u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. Trumpova objava na Twitteru samo je posljednji skandal američkog predsjednika.

Prethodno je u Velikoj Britaniji, prije nekoliko dana, otvoreno navijao da umjesto sadašnje premijerke Therese May novi premijer bude njen bivši ministar vanjskih poslova, pozivao je na obaranje vlasti Angele Merkel u Njemačkoj, na razbijanje EU-a, tvrdi Brexit, na to da Velika Britanija tjera na sud EU-27, što bi značilo od Švedske, preko Hrvatske do Malte...

Sastanak Trumpa i Kima | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Neki su tada primijetili da se Trump kao predsjednik oduševljeno grlio s Kim Jong-unom, princom prijestolonasljednikom saudijske vehabijske monarhije Mohammadom bin Salmanom, sa sve takvim nekakvim ljudima, dok je sa Zapadom – od Justina Trudeaua, Kanade i Meksika, preko Macrona, Merkel i EU do Kine odlučio ući u ono što se sve češće naziva "svjetskim trgovinskim ratom".

Kolinda Grabar Kitarović sve rjeđa je pojava sa Zapada koja na fotografijama djeluje iskreno nasmijano i kojoj Trump politički komplimentira. Čak mu je izmamila osmijeh, poklonivši mu dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 9. Ovakva situacija vidi se ako se prate i Trumpova putovanja u 18 mjeseci mandata.

Čak i kada se susretao sa zapadnim kolegama, tradicionalnim saveznicima, a ne može se ni zamisliti tradicionalniji saveznik SAD-u od članica NATO-a, Trump je bio vrlo neugodan, nediplomatski poput slona u staklarnici, dotle da je na samitu NATO-a u Bruxellesu zatražio od okupljenih državnika da podignu izdavanja za vojsku na 4 posto BDP-a. Unatoč tome što i SAD izdvaja samo 3,5 posto. A dobar dio toga niti nije u okviru NATO-a nego često izvan njega.

Donald Trump na sastanku NATO-a, srpanj 2018. Totalna zbunjoza Top News Trump napada: Morate više trošiti na obranu!

Državnici iz članica NATO-a bili su zgranuti. Ako se usporedi koliko je koji predsjednik u konkurenciji Georgea Busha, Baracka Obame i Trumpa putovao i gdje u prvih godinu i pol, vidi se da je Trump putovao najmanje; 21 put. Obama je imao 28 putovanja u inozemstvo, Bush 23. Sva trojica su u prvih 18 mjeseci posjetila Peking, London, Pariz i Tokio.

Samo, dok su se i Bush i Obama u prvom trudili prvo obići svoje susjede u Sjevernoj Americi, svaki s nizom putovanja u Meksiko, Kanadu i po južnijim zemljama Latinske Amerike, Trump je izvan SAD-a na tom kontinentu posjetio samo Kanadu. I to samo jednom. I to tek ovog lipnja. Usto, ne bi bilo niti toga da nije bila riječ o susretu članica G7. A čak i to putovanje ostalo je upamćeno po Trumpu koji je već kretao u carinski rat s Kanadom, Meksikom, EU-om, Kinom...

Nasuprot tome, prvi Trumpov put u inozemstvo bio je onaj kad je išao "na noge" saudijskom Mohammadu bin Salmanu u Saudijsku Arabiju. Obama je imao najviše putovanja u prvih godinu i pol, Trump najmanje, ali je Trump pritom imao više postaja na svojim putovanjima. I dok je Obama okupljao zapadne zemlje u koalicije, projekte i slično, Trump će ostati upamćen kao čovjek koji je krenuo u razbijanje svijeta kakav se pamti od Drugog svjetskog rata.

(Slika ispod sivim točkama prikazuje putovanja Busha i Obame u prvih 18 mjeseci mandata, dok narančastima signalizira Trumpova putovanja)

Predsjednička putovanja Trumpa, Busha, Obame | Author:

U Velikoj Britaniji od kraljevske obitelji, procurilo je vrlo brzo, sigurno nimalo slučajno, da je američkog predsjednika vrlo atipično primila samo 97-godišnja kraljica, i to zato što su prinčevi i Charles i William odbili, unutar zidina kraljevske palače, dakako, susresti se s tim čovjekom. Pa je ispalo čak i to da je Trump u intervjuu za CBS o EU rekao: "Smatram da nam je EU neprijatelj." Istu kategoriju koristio je i za Kinu, samo što je u slučaju Pekinga dodao: "... ali ne mislim da je Kina loša..."

Mnogi visoki diplomati, pa i neki državnici u EU su do tog trenutka već danima upozoravali da Europska Unija s ovakvim Trumpom mora presložiti svoju politiku i pripremiti se za jedan sasvim drugačiji svijet. Posljednjim izjavama o EU kao o "neprijatelju SAD-a" Trump je čak i Donalda Tuska doveo do ruba diplomatskog rječnika: "Amerika i EU su najbolji prijatelji. Tko god tvrdi da su neprijatelji, širi lažne vijesti."

U galeriji slika podsjetite se s kim je Trump bio srdačan, s kim je tijekom putovanja ratovao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.