Top News
954 prikaza

Ostavku radi 'mekog' Brexita dao i Boris Johnson

Boris Johnson
1/11
Jeff Moore/Press Association/PIXSELL
Hoće li Theresa May preživjeti treću ostavku u 24 sata i što će to značiti za Brexit i budućnost Velike Britanije

Ostavku je danas dao i britanski šef diplomacije Boris Johnson, postavši tako treći čovjek koji je unutar 24 sata okrenuo leđa Theresi May i njezinom planu za "meki" Brexit.

Ranije danas je ostavku dao britanski ministar za Brexit David Davis i njegov zamjenik Steve Baker.

Johnson je, iako se neko vrijeme činilo kako će se uskladiti s kolegama i kabinetom, na kraju nije mogao prisiliti da promovira dogovor.

Rekao je, navodno, kako je podržati taj plan jednako tome da se "polira g***no", te je, navodno, stava da je od takvog Brexita čak bolje ostati u Uniji.

George Soros Milijarder najavio Top News Soros je spreman platiti da Britanija ostane u EU

"Ovog je poslijepodneva primljena ostavka Borisa Johnsona na mjesto šefa diplomacije, a njegova će zamjena uskoro biti objavljena. Zahvaljujemo mu na trudu i radu", kažu iz Downing Streeta.

Sve se više priča o glasu nepovjerenja Theresi May i njezinoj vladi, a mnogi traže i novi referendum.

Johnson je bio jedan od lica Brexita koji se sada ne može pomiriti s time kako se izlazak provodi. 

Podršku njegovoj ostavci dao je i kontroverzni Nigel Farage koji je rekao kako se sad samo "moramo riješiti užasne Therese May".

Nekadašnji gradonačelnik Londona i od 2016. ministar vanjskih poslova Johnson ne slaže se s time da Velika Britanija treba zadržati trgovinske odnose s EU, dok njegovi kritičari kažu kako nitko ne želi preuzeti odgovornost za fijasko Brexita pa "štakori napuštaju brod koji tone".

Euroskeptik koji zagovara ekonomski i socijalni liberalizam svoju je novinarsku karijeru uništio time što je izmislio citat, a onda se prebacio u politiku.

Cheddar Man POŠANDRCALI Znanost Arheološko otkriće u Britaniji rasiste dovodi do ludila

Danas ga opisuju kao "populista", pa i "nacionalista", čak i britanskog Donalda Trumpa iako se Johnson često s njime sukobljavao (kao na primjer oko načina kako tretirati Iran). Ideološki se Johnson opisivao kao "blago euroskeptični konzervativac koji je prigrlio moderni socijalni liberalizam", a mnogi kažu kako je više "libertarijanac nego torijevac". 

Mnogi su mu prigovarali da je ksenofobični rasist koji ne voli strance, a Boris bi se onda izvlačio na "svoje melting-pot podrijetlo i neobično ime".

"Otkačen i prepoznatljiv" Johnson je u karijeri imao niz gafova i kontroverzi no mnogi su građani i dalje stajali uz njega. Pitanje je što se nakon ove ostavke piše njemu, njegovoj karijeri ali i Brexitu te državi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.