Top News
1467 prikaza

Tri Trumpova 'Forrest Gumpa' pohađali istu vjersku školu

Brett Kavanaugh i Donald Trump
Alex Edelman/DPA/PIXSELL
Na užas većeg dijela nacije Vrhovni sud cementira kao utvrdu najgorih konzervativaca za godine koje dolaze

Brett Kavanaugh je već treći u nizu koje je Trump postavio ili postavlja na visoke pozicije, a koji dolaze iz Georgetown Preparatory School, srednjoškolske jezuitske ustanove iz Washingtona. Kavanaugh je školu završio 1983. Prethodni Trumpov odabir za Vrhovni sud, Neil Gorsuch, u istoj školi je maturirao dvije godine poslije. Jerome Powell, čovjek što ga je Trump odlučio postaviti za šefa FED-a, jezuitsku srednju školu završio je 1971.

Bila bi riječ o najnormalnijoj proceduri da na mjesto 82-godišnjeg Anthonyja Kennedyja u Vrhovnom sudu SAD-a ne dolazi Brett Kavanaugh, 53-godišnji konzervativac koji je 12 godina proveo na prizivnom sudu distrikta u kojem se nalazi Washington. Desničari po SAD-u s njegovom nominacijom slave, progresivci u njoj vide početak možda i desetljetne noćne more, i jedni i drugi već zato što ga je nominirao Donald Trump, ali to je samo vrh ledenog brijega.

Djeca u Trumpovim logorima nakon što su ih oduzeli roditeljima imigrantima Pakao na zemlji Life "Trumpovi logori čine ono što su nacisti učinili meni"

"U Americi ne postoji nitko kvalificiraniji za to mjesto od njega i nitko to ne zaslužuje više nego on", reklamirao ga je Trump u ponedjeljak. Ovo nije prvi put da Trump kandidira nekoga za Vrhovni sud. Prethodno je to učinio u travnju 2017. s Neilom Gorsuchom, također konzervativcem koji se po mnogočemu nije proslavio.

Njega je, primjerice, New York Times ocijenio kao konzervativnijeg od čak 85 posto svih federalnih sudaca u SAD-u, i to još od 1980. godine, a u povijest je ušao, primjerice, kao jedan od posebno omiljenih sudaca Georgea Busha mlađeg i kao protivnik striktnog odvajanja crkve od države. Kavanaugh je, pak, karijeru započeo kao savjetnik Kennethu Starru koji je još u doba administracije Billa Clintona provodio istragu oko izvanbračne avanture predsjednika s Monicom Lewinsky.

Drugim riječima, Kavanaugh je pomagao oko slaganja konačnog zaključka istrage kojim se predlaže opoziv predsjednika. Iako striktni katolik kao i Trumpov prethodni pulen za Vrhovni sud Gorsuch, Kavanaugh je i korak dalje od ovoga. Demokratski senator Dick Durbin u jednoj prilici nazvao ga je "republikanskim Forrestom Gumpom" zbog izražene sklonosti da se miješa u najvišu politiku na strani konzervativaca.

Kao suca u Washingtonu nominirao ga je George Bush 2003., vjerojatno zato što ga je primijetio kako se ovaj tri godine ranije borio za obaranje ustavnih prepreka prema kojima se novac iz državnog proračuna nije smio preusmjeravati u privatne vjerske škole. Uvijek uredno počešljan, u savršeno ispeglanim dosadnim odijelima, sklon slikati se sa smjernom obitelji koju čine njegova supruga i dvije kćeri, Kavanaugh se u javnosti pojavljuje kao striktni katolik.

Brett Kavanaugh i Donald Trump | Author: Alex Edelman/DPA/PIXSELL Alex Edelman/DPA/PIXSELL

Ipak, svjedoci su ga još u 90-ima znali čuti u ispadima u javnosti kad bi, primjerice tadašnju predsjednikovu suprugu Hillary Clinton cijedeći kroz zube naziva "kujom".

Proslavio se i po zagovaranju uskraćivanja medicinske pomoći pri traženju pobačaja za ilegalnu useljenicu u SAD koja se u tom trenutku nalazila u zatvoru, po totalnom protivljenju borbe protiv klimatskih promjena, po tome što su ga dvojica demokratskih senatora 2007. optužila da je lagao kad je pred Senatom tvrdio da nije sudjelovao u pisanju i oblikovanju Bushove politike o zatočavanju i metodama ispitivanja prema antiterorističkim zakonima nakon napada na SAD od 11. rujna 2001.

Imalo je to veze s mnogočime, posredno i s time što je u administraciji Busha mlađega neko vrijeme bio čovjek za papirologiju. Već po mnogima od ovih elemenata moglo bi se zaključiti da je riječ o logičnom izboru nekoga poput Donalda Trumpa za Vrhovni sud. Konačno, po simpatije Trumpa prema ovom čovjeku sigurno ulogu igra i članak što ga je Kavanaugh napisao 2009. Riječ je bila o njegovim stavovima o tome može li se predsjednika na dužnosti kazneno progoniti.

Donald Trump i Alexandria Ocasio-Cortez Alexandria Top News Preko noći je postala najveća Trumpova prijetnja

"Oko toga može li se predsjednika kazneno progoniti dok je na dužnosti postoje ozbiljno ustavno pitanje... Optužnica i suđenje predsjednika na dužnosti onesposobilo bi vladu, učinilo je nemoćnom da održi kredibilitet u domaćoj i međunarodnoj areni", pisao je.

Na stranu to što je baš on u svoje vrijeme jurišao na Clintona, na stranu i to što je jasno da u trenutku spriječenosti predsjednika, njegove ovlasti preuzima potpredsjednik, jasno je da ovakvi nazori savršeno odgovaraju Donaldu Trumpu u mandatu u kojem se oko njega sve više steže istraga oko umiješanosti Kremlja u predsjedničke izbore u SAD-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.