Top News
25159 prikaza

Trumpov čovjek upozorava na ozbiljan kaos u sudstvu RH

Dino Stanin (PIXSELL)
Postoji američka preporuka za tri stvari bitne za sudstvo: snimanje postupaka, jasan sustav rokova bez odgoda te sekvencijsko suđenje, sa svjedočenjima dan za danom

Dok se vladajući busaju u prsa od ponosa predsjedanjem Vijećem EU, s druge strane Atlantika Zagrebu dolazi ozbiljno upozorenje. U rijetko viđenoj diplomatskoj praksi američki veleposlanik u Hrvatskoj W. Robert Kohorst pokrenuo je mini ofenzivu u kojoj upozorava na trulo stanje domaćeg pravosuđa, posebno sudstva, te predlaže konkretna rješenja. Stanje u pravosuđu apostrofira jednim od glavnih krivaca za lošu poslovnu klimu, (percepciju) korupcije i zaobilaženje američkoga kapitala. 

“Kad sam prvi put došao u Hrvatsku, impresionirala me lijepa okolina, ukusna hrana i krasni ljudi. Međutim, ovdje biznis ne napreduje kako bi trebao. Poboljšanje poslovne i investicijske klime je za to ključno, a hrvatsko pravosuđe vidim esencijalnim”, rekao je Kohorst u govoru u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. 

Ivan Turudić Visoki kazneni sud Top News Otkrivamo kako je Ivan Turudić ostao bez novog uhljebljenja

Odvjetnici su bili prva, ujedno jedina za javnost otvorena, postaja mini turneje veleposlanika, koji je po struci pravnik premda iza sebe ima i karijeru u nekretninskom biznisu.

“Efikasnost pravosuđa utječe na to kako tvrtke gledaju na poslovne prilike. Povjerenje u sudstvo je važan faktor u odlučivanju gdje ulagati. Recimo da ste odradili sav posao i imate tvrtku, ali smatrate da jedan od partnera krši ugovor. Svi znamo da su tužbe užasne, ali su nužno zlo. Moramo znati da možemo dobiti ono što nam pripada, no sigurnost efikasnog pravnog lijeka prečesto nije izvjesna u Hrvatskoj”, sukus je iskustava koja je evidentno stekao na terenu. 

U Hrvatskoj, inače, posluje oko 115 američkih kompanija, a ta je brojka više-manje ista godinama. 

 | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
“Iskreno, ta brojka bi trebala biti daleko veća, Amerika je ogromna zemlja, puno kapitala traži dom, a Hrvatska bi mogla biti taj dom, no potrebne su promjene”, kaže.

U preporukama Vladi Kohorst je neuobičajeno izravan, barem za jednog diplomata. 

“Tri su stvari koje bih preporučio. Prvo, da se sudski procesi snimaju, da se uvede jasan sustav rokova, da ne bude tako dugih odgoda, i treće, da se suđenja odvijaju sekvencijski, sa svjedočenjima dan za danom, umjesto rastezanja kroz dugi period”, kaže. 

Secirajući pravosudnu praksu, ističe broj neriješenih predmeta u civilnim i trgovačkim sporovima, koji je s 1,6 milijuna smanjen na oko 500.000, no ostaje među najvišima u EU. Prema pravosudnom “scoreboardu” Europske komisije u 2019., Hrvatska ima najviše sudaca po stanovniku.

Đuro Sessa i Zdravko Mamić Tko je Sessa Top News Žrtva idiota ili lik zbog kojeg ne vjerujemo sudovima?

Dugotrajni postupci često idu na ruku “prijestupnicima”, presude na koje se čeka godinama po američkoj uzrečici potvrđuju da je “pravda koja kasni uskraćena pravda”, a to otvara pitanje moćnika koji izbjegavaju zakon. 

“Posebno je zabrinjavajući broj kaznenih postupaka utjecajnih osoba i kompanija koji se godinama povlače po sudovima bez odluke, a tako je i danas. Kad bogati i moćni ne odgovaraju brzo i nepristrano pred javnošću, prosječni građanin će sumnjati u pravednost sustava, a tad će i velike kompanije vrlo nevoljko preuzeti rizik ulaska na tržište”, kaže Kohorst apostrofirajući da je 59 posto ispitanih 2016. u anketi EU reklo kako se ne može očekivati pravedna presuda na hrvatskim sudovima. 

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL
Snimanje ročišta, više zapisničara u sudnicama, odvraćanje klijenata da podižu tužbe, tek nakon što iscrpe opcije mirenja i arbitraže, te skraćivanje rokova da bi se izbjegao začarani krug pretrpavanja sudova predmetima i gomilanje predmeta neke su od proceduralnih mjera koje uspješno funkcioniraju u anglosaksonskom pravu, no pitanje je koliko bi se mogle implementirati u domaći, kontinentalni pravni okvir. Ipak, nesumnjivo bi pomogle učiniti pravosuđe efikasnijim i transparentnijim, što je osigurač pred korupcijom. 

“Građani moraju imati povjerenja da će suci donositi odluke na principima, a ne pod vanjskim utjecajima i zato moraju objelodaniti svoje financije. To neće iskorijeniti korupciju u potpunosti, ali će ohrabriti ljude da postupaju ispravno”. 

Marin Mrčela i Đuro Sessa Pravosuđe Top News Sessa, Mrčela, zašto naši suci imaju najgore brojke u EU?

Uz imovinske kartice, koje su (neistinito popunjene) stajale pozicije oko polovice članova vlade Andreja Plenkovića, Kohorst je pohvalio srpanjsku izjavu ministra Dražena Bošnjakovića da u pravosuđu nije sve čisto i da ima ljudi koji tamo ne pripadaju. 

“Priznavanje da problem postoji ključan je prvi korak u njegovu rješavanju. Zato ohrabrujem Državno sudbeno vijeće da ukloni suce kad je to potrebno, to je uvijek bolno i teško učiniti, ali treba postaviti primjer kad to činjenice zahtijevaju”, poručuje. 

“Nema razloga da Hrvatska zaostaje za bilo kim u EU, posebno ne u regiji. Nadam se da će Hrvatska vlada iskoristiti vrijeme predsjedanja Vijećem EU da pokaže zemlju kao perspektivnu investicijsku destinaciju i pokrenuti inicijativu za modernizaciju i poboljšanje pravosudnog sustava. SAD bi u tome volio pomoći svojim iskustvima i potporom”, neuvijeno je poručio američki veleposlanik.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • 989783042d255fc3f7f65b6a836a3b838e00d442 16:57 08.Ožujak 2020.

  Žеlitе imati ljubavnе razgоvoгe? Nа prаvom ste рutu! ––– KISSIA.CLUB

 • 16:48 08.Ožujak 2020.

  Linda, 25. bxes.xyz/d962097

 • 989783042d255fc3f7f65b6a836a3b838e00d442 15:38 08.Ožujak 2020.

  Jeste li ikad рrоbаli cуbеrseх? Dajmо večeгаs jеdnо drugоm zаdovоljstvо! – KISSIA.CLUB