Top News
1056 prikaza

Trumpov državni tajnik: Naftni tajkun bez političkog iskustva

Rex Tillerson
DANIEL KRAMER/REUTERS/PIXSELL
Vlasnik je stotina milijun dolara vrijednih dionica najveće naftne kompanije na svijetu i jedan je od najbližih Putinovih prijatelja

Šef najveće naftne kompanije na svijetu postat će uskoro i šef američke diplomacije. Kako javljaju američki mediji šef ExxonMobila Rex Tillerson izabran je za novog ministra vanjskih poslova u kabinetu Donalda Trumpa.

Tillersonu se ne može prigovoriti da ima jako puno iskustva u upravljanju, ali postavlja se pitanje kako osoba koja nije vidjela diplomacije može upravljati najosjetljivijim diplomatskim mjestom na svijetu.

Posebno je zanimljivo, kako je napomenuo CNBC-jev novinar Steve Kopack, Tillerson nije radio nigdje osim u Exxonu otkako je započeo kao inženjer davne 1975. godine. Tijekom godina dobio je više od 200 milijuna dolara vrijedne dionice naftnog giganta, a postane li državni tajnik, moći će ih prodati bez plaćanja poreza.

Putinov prijatelj

Osim toga, održava bliske veze s Rusijom, a zbog jednog poslovnog sporazuma nagrađen je i ruskom medaljom prijateljstva. Pod njegovim vodstvom ExxonMobil je dobio pravo na istraživanje ruskog Arktika, a zauzvrat je ruskoj državnoj naftnoj kompaniji Rosneft omogućeno ulaganje u ExxonMobilovo istraživanje nafte diljem svijeta. Nakon ruske aneksije Krima i međunarodnih sankcija koje su uslijedile, dogovor je zaustavljen. Wall Street Journal opisao je prijateljstvo Vladimira Putina i Tillersona pišući: "Poznanici kažu da rijetko koji američki građanin je bliži Putinu od Tillersona. Poznaju se još iz vremena dok je Tillerson radio u Rusiji dok je Boris Jeljcin bio na vlasti"

Ranije spomenute stotine milijuna dolara vrijedne dionice ExxonMobila mogu predstavljati i sukob interesa. Kako je Wall Street Journal napomenuo, vrijednost ih dionica može značajno porasti ako se ukinu sankcije Rusiji, a Tillerson je jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji to može provesti u djelo na mjestu državnog tajnika.

Klimatske promjene

Odnos Trumpovog kabineta prema klimatskim promjenama još uvijek nije potpuno jasan. Tako je i s Tillersonom. S jedne strane, šef je najveće naftne kompanije koja financira udruge za promicanje neznanstvenih stavova o opasnosti klimatskih promjena. S druge strane, pod njegovim vodstvom ExxonMobil i službeno je prihvatio klimatske promjene i podržavaju posebne poreze na ugljične okside kao najbolji način borbe protiv zagađenja.

Što se tiče ostalih stavova, gotovo nitko ne može reći ništa. Tillerson je potpuna nepoznanica Kako piše Mic, to je problem zato što će pred njim se naći rješavanje problema narušenih odnosa s Rusijom, katastrofa u Iraku i Siriji i, možda i najgore od svega, Trumpov nedostatak kontrole u razgovoru s drugim svjetskim vođama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.