Top News
3114 prikaza

Kritike Papi: Obračunaj se konačno s pedofilima u Crkvi!

Papa Franjo
1/4
IPA/PIXSELL
Analitičari smatraju kako papa Franjo nije učinio dovljno da razotkrije i kazni sve slučajeve seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi

Novi val skandala sa seksualnim zlostavljanjem opet je uzdrmao rimokatoličku crkvu i ona postaje jedna od najvećih kriza u papinstvu pape Franje. 

Najnoviji slučaj je ovih dana eksplodirao u Pennsylvaniji.  Novi izvještaj Visokog suda govori  dokumentima iz šest katoličkih biskupija u toj američkoj državi koji pokazuju da je više od 300 "svećenika predatora" vjerodostojno optuženo za seksualno zlostavljanje više od 1.000 djece.

"Vjerujemo da je pravi broj djece i veći samo što je su se njihovi tonski iskazi zagubili, a mnogi nisu ni htjeli ispričati svoja iskustva iz straha, pa bi broj mogao biti i nekoliko tisuća", navodi se u sudskom izvješću.

"Svećenici su silovali dječake i djevojčice, a Božji poslanici koji su bili odgovorni za njih ne samo da nisu učinili ništa, već su ih štitili i prikrivali. Među njima su i kardinali i biskupi i pomoćni biskupi i nadbiskupi. Svi su bili zaštićeni a mnogo ih je navedeno i u ovom izvješću.

Papa Franjo NAPREDAK Top News Papa napao smrtnu kaznu: "Ne možemo to više dozvoliti"

Metode crkve opisali su kao "kazalište za prikrivanje istine", nakon što su agenti FBI-a identificirali niz praksi koje su pronašli u biskupijskim dosjeima. Dugogodišnja istraga koja je objavljena u utorak popodne istražuje seksualno zlostavljanje svećenika iz 1947. u šest biskupija: Allentown, Erie, Greensburg, Harrisburg, Pittsburgh i Scranton. Druge dvije biskupije u Pennsylvaniji, Philadelphia i Altoona-Johnstown, bile su predmeti ranijih istraga, koje su na sličan način otkrile informacije o pripadnicima klera u tim biskupijama.

U Čileu su tužitelji upali u crkvene prostorije, zaplijenili dokumente i odveli optužene čelnike. U Australiji se najviši crkveni velikodostojnici suočavaju se s pritiscima i suđenjima. A u Sjedinjenim Državama, nakon ostavke jednog kardinala, pitanja se kovitlaju oko hijerarhije koja ga je godinama štitila.

U posljednjih pet godina, mnogi katolici gledali su na Franju kao na čovjeka koji bi mogao modernizirati crkvu i pomoći joj da ponovno stekne vjerodostojnost.

Analitičari koji prate reakciju crkve na seksualna zlostavljanja smatraju da Vatikan nije mogao poduzeti dramatičnije korake koji bi pomogli crkvi da izađe iz skandala i izbjegne ponavljanje. 

"Svako novo izvješće o zlostavljanju na bilo kojoj razini stvara sumnju u to da li se učinkovito bavimo ovim katastrofalnim problemom", upozorio je prošlog mjeseca kardinal Sean O'Malley, nadbiskup. "Ako ne poduzmemo akciju to prijeti već ionako ugroženom i oslabljenom moralnom autoritetu katoličke crkve", rekao je O'Malley.

Franjo poduzima neke smislene poteze. Prošli je mjesec prihvatio je ostavku na najvišoj razini, kada je Theodore McCarrick odstupio s mjesta kardinala u Australiji. Bivši američki nadbiskup dugo je godina prikrivao seksualno zlostavljanje i odraslih i maloljetnika. No, papa je također radi i velike greške.

Tijekom siječanjskog putovanja u Južnu Ameriku, silno je iskritiziran rekavši kako je uvjeren u nevinost biskupa Juana Barrosa optuženog za prikrivanje zlostavljanja. 

Papa Franjo | Author: REUTERS REUTERS
Franjo je tražio da ga se izuzme iz te ružne epizode slanjem dva istražitelja u Čile, ispričavajući se zbog "ozbiljnih pogrešaka" u rješavanju krize. Pozvao je žrtve čileanskog zlostavljanja u Vatikan. Također je pozvao 34 biskupa iz Čilea u Rim, gdje ih je, prema pismu koje su prenijeli čileanski mediji, optužio da nisu istraživali moguće zločine i da su uništavali dokaze. Biskupi su ponudili da odstupe. Do sada je Franjo prihvatio pet od tih ostavki.

Ipak, crkva se borila s sveobuhvatnijim naporima za zatvaranje poglavlja o seksualnom zlostavljanju.

I dok se govori o transparentnosti, crkva i dalje svoje istrage i stegovne postupke drži podalje od javnosti. Ne objavljuje nikakve podatke o provedenim postupcima. Sud koji je trebao procjenjivati grijeh biskupa optuženih za nemar ili prikrivanje takvih zlostavljanja ukinuo je upravo vatikanski odjel koji je trebao pomoći u provođenju istrage. I, umjesto da se javno o tome govori, obično crkveni čelnici daju ostavke bez objašnjenja.  

Papa Franjo REFORMA Top News Papa je u pravu, katolici moraju ukinuti smrtnu kaznu

"Crkvi se ne sviđa uklanjanje biskupa", rekao je Thomas Reese, isusovački svećenik i viši analitičar u službi za vjeru.

 "Biskupi su Kristovi vikari u svojoj biskupiji. Oni nisu samo McDonald'sovi vlasnici franšize ili lokalni menadžeri koji mogu biti otpušteni od strane izvršnog direktora. I crkva je uvijek bila nesklona političkim pritiscima zbog kojih bi ih uklanjala."

Franjo je pozvao crkve na "nultu toleranciju" i upozorio na "grijeh prikrivanja i prešućivanja grijeha zloporabe moći". No Vatikan nije želio obznaniti predložene smjernice koje je sastavila komisija koja ga savjetuje o ovom pitanju.

Cruz je rekao da je pokušao neizravno obavijestiti papu da treba još bolje prodrmati crkvu. Posebno je spomenuo Francisca Javiera Errázuriza, člana papinog deveteročlanog savjetodavnog Vijeća kardinala, za kojeg žrtve tvrde da je ignorirao njihove optužbe za zlostavljanje i pokušao ih diskreditirati. No, Errázuriz je zanijekao zloporabu.

Papa Franjo | Author: REUTERS REUTERS
"Papa nas je zamolio da mu damo vremena za djelovanje", prisjetio se Cruz. "Rekao je," moram se moliti za ovo i pustiti Duha svetoga da me vodi i kaže mi što moram učiniti."

U međuvremenu, širom svijeta, kulturni se temelji mijenjaju, a druge snage pozivaju na odgovornost. Zasebni pokret protiv zlostavljanja i uznemiravanja na radnom mjestu pomogao je širenju svijesti o žrtvama, istodobno umanjujući skepticizam prema njihovim pričama.  

Istodobno, agencije za provedbu zakona istražuju slučajeve zlostavljanja u zemljama koje su nekoć imale veliko poštovanje prema crkvi. U Australiji  idu čak i za jednom od najsvetijih načela crkve i na granici su nametanja novih zakona kojima svećenici moraju prijaviti zlostavljanje djece.

Časne sestre Desetljeća tišine Top News Ispovijesti: Svećenici su silovali i časne sestre

U Sjedinjenim Američkim Državama, Katolička crkva podupire objavu izvješća na čak 900 stranica u seksualnim zločinima u šest biskupija u Pennsylvaniji. U američkoj crkvi pozivaju čak i na jačanje nadzora crkvene hijerarhije. Crkveni čelnici u Albanyu i Atlanti poduzeli su značajan korak tražeći da istrage provode stručni laici. 

"Mislim da smo došli do točke gdje biskupi koji istražuju biskupe nisu dovoljni", rekao je biskup Edward Scharfenberger, iz rimokatoličke biskupije Albany. "Mi biskupi želimo odgovoriti ovom izazovu jer je to posljednja prilika s obzirom na sve što se događa."

Sličan razgovor o tome kako ojačati odgovor na zlostavljanje dogodio se i u Vatikanu i to prije nekoliko godina, unutar Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, koje je Franjo osnovao godinu dana nakon što je postao papa. No malo se toga napravilo.

Prije tri godine papa Franjo je dao prijedlog za osnivanje tribunala u okviru vatikanskog ureda za nauk vjere, koji bi procijenio slučajeve biskupa optuženih za prikrivanje ili zanemarivanje zlostavljanja. Tribunal, međutim, nikada nije osnovan. Četvorica bivših članova komisije, kao i vanjski analitičari, kažu kako je ideju ometala Kongregacija za nauk vjere. Neki od vanjskih analitičara kažu da se prigovor temeljio na pravnim i logističkim argumentima.  

Papa Franjo | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL
U jednom intervjuu objavljenom prošle godine u 'Corriere della Sera', kardinal Gerhard Müller, tadašnji šef ureda za nauk vjere, izjavio je kako je Vatikan već imao "alate i pravna sredstva da obrađuju slučajeve". Vatikanski nadzornik Marco Politi rekao je da su članovi zajednice i drugi u vatikanskoj hijerarhiji bili zabrinuti  zbog otvaranje Pandorine kutije.

"To bi značilo stotine slučajeva koji bi se potom vratili u Rim s golemim interesom medija", rekao je Politi, autor knjige 'Papa Franjo među vukovima". Kako je rekao, "to bi značilo početak sezone lova na krivce." S druge strane, papa Franjo je iskoristio još jedan način za podizanje odgovornosti crkvene hijerarhije, izdavanjem apostolskog pisma koje je jasno pokazalo da biskupi mogu biti uklonjeni s dužnosti zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja.

Ali, prema postojećem sustavu, to bi značilo da svaka od pet različitih vatikanskih kongregacija može biti uključena u istragu biskupa, ovisno o ulozi optuženika i pripadnosti unutar crkve, kao i o tome je li optužen za prikrivanje ili zlostavljanje. To znači da bi slučajeve obrađivale iste kongregacije koje imenuju biskupe.  

Papa Franjo i Andrej Plenković Nikad, pa ni tad Top News Kad će Plenki pitati papu da makne pedofile iz crkve?

"To je potencijalni sukob interesa", rekao je Davide Cito, kanonski odvjetnik na Papinskom sveučilištu u Rimu. "To je apsolutni problem." Zastoj u pokretanju tribunala potaknuo je na ostavku Marie Collinsa, koji je i sam bio žrtva zlostavljanja u Irskoj. 

Sadašnji i bivši članovi komisije rekli su da se informacije i podaci o slučajevima vezanim uz zlostavljanje koje vodi Vatikan nikad ne da ju u javnost. Krysten Winter-Green, bivši član komisije koji je dugogodišnji savjetnik za žrtve zlostavljanja, rekao je da su protiv "domene tajnosti"."

"Kriminal u Katoličkoj crkvi i dalje je razlog za skandale", kaže Anne Barrett Doyle, urednica stranice BishopAccountability.org, koja se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 03:47 16.Kolovoz 2018.

    Ma najbolje se ukinite.Svejedno služite sami sebi.