Top News
221 prikaza

Trumpov presedan: Predsjednik naredi da ubiju političkog suparnika i ne odgovara za ništa

SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL
Ovotjedna presuda Vrhovnog suda SAD-a o imunitetu čini mogućim scenarij u kojem predsjednik ne može biti procesuiran za ubojstvo ako poduzima radnje koristeći "temeljne ovlasti" koje mu daje Ustav. Jedna ovlast je zapovijedanje vojskom

Njujorški sudac odgodio je izricanje presude Donaldu Trumpu do 18. rujna na temelju osude zbog kupovine šutnje porno zvijezde, nakon odluke Vrhovnog suda da bivši američki predsjednik može uživati imunitet od kaznenog progona za pojedine službene radnje.

Vrhovni sud SAD-a presudio je da bivši američki predsjednik Donald Trump može uživati imunitet od kaznenog progona za pojedine radnje koje je poduzeo tijekom mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. Sud je presudio da su bivši predsjednici zaštićeni od kaznenog progona za radnje koje poduzimaju u okviru svojih ustavnih ovlasti, za razliku od radnji poduzetih u "privatnom kapacitetu".

U svom neslaganju s presudom Vrhovnog suda od ponedjeljka, sutkinja Sonia Sotomayor naslikala je sumoran portret vrhovnog zapovjednika koji je sada imun od kaznene odgovornosti i slobodan iskorištavati službenu predsjedničku moć protiv političkih protivnika, objavio je Politico.

"Naređuje Navy Sealu  da ubije političkog suparnika?" ona je napisala. "Imun."

Koliko god ta mogućnost zvučala neobično, stručnjaci za ustavno pravo kažu da je u pravu. Čini se da odluka suda u slučaju Trump protiv Sjedinjenih Država doista imunizira hipotetskog predsjednika koji je naredio vojsci da počini ubojstvo, iako bi predsjedniku moglo biti teško pronaći nekoga tko će izvršiti takvu naredbu.

Srž problema, rekli su profesori prava, jest u tome što je odlukom dodijeljen potpuni imunitet za sve radnje koje predsjednik poduzima koristeći "temeljne ovlasti" koje mu daje Ustav. Jedna od takvih ovlasti je ovlast zapovijedanja vojskom.

“Čini se da jezik odluke Vrhovnog suda sugerira da, budući da je to temeljna funkcija predsjednika, postoji apsolutni imunitet od kaznenog progona”, rekla je Cheryl Bader, profesorica kaznenog prava na Pravnom fakultetu Fordham i bivša savezna tužiteljica. "Ako je Trump, kao vrhovni zapovjednik, naredio svojim trupama da ubiju nekoga ili organiziraju državni udar, čini se da to potpada pod apsolutnu odredbu o imunitetu sudske odluke."

Najveći izazov za predsjednika koji bi naredio ubojstvo bio bi pronaći vojno osoblje voljno izvršiti naredbu, objasnili su pravni stručnjaci. Dok bi sam predsjednik imao zaštitu imuniteta, drugi uključeni ostali bi ranjivi na kazneni progon jer odluka Vrhovnog suda ne čini temeljni akt zakonitim.

"Ako im predsjednik ili netko tko izravno odgovara predsjedniku izda nezakonitu naredbu, mogli bi biti u poziciji da budu podvrgnuti vojnom sudu u bilo kojem smjeru", rekla je Claire Finkelstein, profesorica prava nacionalne sigurnosti na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Međutim, predsjednik bi mogao riješiti taj problem obećanjem da će pomilovati svakoga tko izvrši njegove naredbe.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.