Top News
1277 prikaza

Trumpov 'ruski čovjek': Sudu priznao sve, sve će otkriti

Donald Trump i Paul Manafort
REUTERS
Ranije su ga proglasili krivim za porezne prijevare, pranje novca, ilegalno lobiranje, možda dobije manju kaznu

Šef Trumpove predizborne kampanje Paul Manafort priznao je krivnju za urotu protiv SAD-a te za optužbe o ometanja pravde.
Dio je to njegovog dogovora o suradnji na Muellerovoj istrazi o ruskim uplitanjima u predsjedničke izbore 2016. godine i u otkrivanju je li Trump u kampanji zapravo surađivao s Moskvom kako bi zajedno radili u njegovu korist.

Manafort je već ranije osuđen za bankarske i porezne prijevare, pranje novca, lažne izjave i ilegalno lobiranje. Tužitelji su tako naveli da se Manafort nije registrirao kao inozemni agent dok je lobirao u ime ukrajinske stranke Partija regije i bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, piše Business Insider.

Paul Manafort priznao krivnju | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Optužili su ga i da je iznosio pogrešne tvrdnje o svojim prekomorskim poslovima, za pranje novca i pokušaj manipulacije izjavama svjedoka. Obje optužnice usredotočile su se na njegov politički savjetodavni rad od 2006. do 2015. godine za pro rusk interese.

Trumpov glavni branitelj Rudy Giuliani, u ranijoj izjavi rekao  je kako članovi predsjednikovog pravnog tima nisu bili zabrinuti za mogućnost priznanja krivnje jer su bili uvjereni kako neće ništa reći što bi moglo naštetiti Trumpu. Glasnogovornica Bijele kuće  Sarah Huckabee Sanders rekla je kako njegov slučaj "nema nikakve veze sa predsjednikom ili njegovom pobjedonosnom predsjedničkom kampanjom iz 2016. godine". 

"To nije povezano", naglasila je.

No Manafort, za kojeg će mediji reći da je njegova životna priča o "pohlepi, prevari i egu", važna je figura u istrazi oko Rusije. Vodio je Trumpovu kampanju od ožujka do kolovoza 2016. godine tijekom jednog od najvažnijih razdoblja u izbornoj kampanji.

Paul Manafort priznao krivnju | Author: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL

U tom je razdoblju razmijenio niz emailova sa bivšim ruskim obavještajcem Konstantin Kilimnikom i ponudio ruskom oligarhu Olegu Deripaski "privatne informacije" oko kampanje u jednoj vrsti pokušaja rješavanja dugogodišnjeg financijskog spora sa Deripaskom.

Predvodio je kampanju i kada je WikiLeaks objavio tisuće emailova koje je Rusija ukrala Nacionalnom demokratskom odboru. Bio je jedan od tri dužnosnika koji su prisustvovali sastanku u lipnju 2016. godine u Trump Toweru sa dva ruska lobista koji su ponudili podršku Trumpovoj kampanji na način da su im predstavili niz dokumenata koji mogu naštetiti Hillary Clinton. 

I samo potvrđivanje optužnice javno je pokazalo ono što su mnogi govorili od početka istrage: Ovo nije "lov na vještice". Ovo je jedna od najuspješnijih specijalnih istraga u povijesti SAD-a koju je proveo voditelj Robert S. Mueller III.

Paul Manafort Pohlepni gad Top News Uspon i pad moćnog egotripera koji bi mogao uništiti Trumpa

Slučaj Manforta također bi trebao poslati neugodnu poruku i drugim optuženicima, vjerojatno uključujući i Trumpovog sina Donalda Trumpa Jr. i njegovog neformalnog savjetnika Rogera Stonea, koji su bili isključeni iz stotina svjedoka koji su morali dati iskaze. Ta činjenica, i javni dokazi o njihovom ponašanju, signaliziraju da se mogu suočiti s Muellerovom istragom, pisao je Express već ranije.

U jednom trenutku vjerovalo se, a mnogi su i očekivali, da će svoj iskaz o slučaju dati i sam Trump, no čini se kao se to ipak neće dogoditi. 

Već ranije je i Michael Cohen, Trumpov osobni odvjetnik, potpisao sporazum o priznanju krivnje za optužbe vezane uz financiranje kampanje, te bankovnih i poreznih prijevara. Prethodno je sam objavio da ima određene podatke te je na sudu implicirao da mu je Trump naredio da ilegalno isplati novac u gotovini bivšoj ljubavnici, za šutnju i kako ne bi utjecala na izbore.  

U priči o usponu i padu Manaforta bizarno je bilo to što je, samo u nekoliko godina prije 2016. primio više od 60 milijuna dolara od raznih ukrajinskih oligarha koji su podržavali proruskog predsjednika te zemlje Viktora Janukoviča, također Manafortovog klijenta kao lobista. 2016., međutim, Manafort nije imao niti centa, njegova tvrtka za političko savjetovanje bila je u minusu 600.000 dolara, nije imala niti jednog klijenta, unatoč tome što je taj danas 69-godišnjak od svoje mladosti nanizao kampanje Forda, Reagana, starijeg Busha, Boba Dolea, zatim niza diktatora iz trećeg svijeta poput Marcosa, Sesea Sekoa itd.

Donald Trump Tajno pismo Top News "Trump na sastancima bunca, priča nebuloze, on mora otići"

FBI ga je istraživao i ranije te bi ga nesumnjivo na listu stranih agenata strpao i bez istrage posebnog savjetnika FBI-a Robeta Muellera, koji mu je sve ovo iz sadašnje presude iskopao čisto usput, istražujući rusko miješanje u američke izbore 2016.

Jedan od glavnih razloga kako je protiv Manaforta državno tužiteljstvo uspjelo prikupiti tešku artiljeriju i dokazati mu kaznena djela za do 80 godina zatvora, bio je i 46-godišnji njegov pomoćnik Rick Gates, čovjek koji je na kraju sam postao žrtvom niza optužnica. Dokazali su mu dva kaznena djela, a malo prije nego što će to dospjeti na sud, Gates je 'propjevao'.

Manafort se još u 80-ima isticao kao proračunat i agresivan, i tada je već bio jako rastrošan, reći će njegovi kolege i poslovni suradnici. Volio je skupe hotele, odijela, uvijek bio dotjeran.

Do 2005. Manafort je među svoje klijente prikupio i Olega Deripaska, aluminijskog magnata bliskog Vladimiru Putinu i najbogatijeg čovjeka u Ukrajini, Rinat Ahmetova, 12 milijardi dolara bogatog saveznika Viktora Janukoviča i Manafortove "zlatne koke".

Paul Manafort | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Najmanje 60 milijuna dolara Manafort je sakrio diljem svijeta po tajnim računima kroz 15 ili više paravan tvrtki, što bi značilo da je utajio najmanje 16,5 milijuna dolara. Narednih godina živio je raskošno do razina ekstravagancije, usput skrivajući novce koje je pokupio.

Do Trumpa je stigao na preporuku investitora i mešetara Thomas J. Barrack Jr. Manafort je za Trumpa radio besplatno, jer je kako kažu bio savršeno svjestan da je Trump škrtac, a i smatrao je navodno, da bi, ako bi ovaj pobijedio na izborima, imao samog predsjednika kod kojega bi se kasnije moglo lobirati. Pet mjeseci radio je Manafort za Trumpa, da bi ga milijarder najurio u naletu gnjeva nakon objave o tome da su Ukrajinci otkrili ukupno 12,3 milijuna dolara potpuno zatajenih transakcija na Manafortove račune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.