Top News
43586 prikaza

U Americi se zbivaju neobične stvari. Iza svih njih je ovaj tip...

REUTERS
Predsjednik Donald Trump je nastavio prakticirati vrlo jedinstveni oblik vodstva u ovoj krizi: kroničnim hvalisanjem, bijesom, prebacivanjem krivice i osvetoljubivošću

Prvo, veliki pozdrav Zagrepčanima koji su hrabro pretrpjeli snažan potres usred globalne - pandemije. Hrvatskim prijateljima širom svijeta laknulo je što ljudski i materijalni gubici nisu bili katastrofalni, ali shvaćaju da je iskustvo u takvim okolnostima bilo posebno zastrašujuće.

Divimo se ljudskoj otpornosti i naporima Vlade i zdravstvenog sustava za rješavanje ovih višestrukih izazova. Iskreno se nadam da je zemlja pošteđena razornog utjecaja virusa koji se događa drugdje. Nažalost, Sjedinjene Američke Države nisu pošteđene takvog ishoda. U stvari, sad smo usred katastrofe koja će se samo pogoršavati.

 | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

Zdravstveni sustav New Yorka je prenapučen, a uskoro će isti scenarij stići i u druge gradove širom SAD-a. Plaćamo strašnu cijenu zbog toga što se nismo pripremili tijekom dva mjeseca otkad smo dobili erupciju korone virusa početkom godine u Kini.

U Sjedinjenim Američkim Državama se svakodnevno događaju neobične stvari. Činjenica je da je više od dvije trećine zemlje, više od 200 milijuna ljudi, zatvoreno u svoje domove. Čak 3,3 milijuna Amerikanaca iznenada je izgubilo posao i prijavilo se za pomoć za nezaposlene prošlog tjedna - to je pet puta više od prethodnog povijesnog rekorda.

Trumpova tvornica užasa Top News Nije slušao CIA-u: Najavili su mu da će korona 'satrati' SAD

Kongres SAD-a usvojio je nezamisliv paket poticaja u iznosu od 2,2 bilijuna dolara - što zapravo i nije poticaj jer se ekonomska aktivnost ne može oživjeti sve dok virus ne bude pod kontrolom, nego je to samo za spas američkih radnika i kompanija. Zakonski propisi uključuju izravna plaćanja pojedinačnim Amerikancima i njihovim obiteljima te zasebne pakete za mala poduzeća i velike korporacije. Uključuju goleme iznose za obnovu zdravstvene infrastrukture u zemlji.

 | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

U američkoj povijesti nikad nije bilo davanja vladinih resursa u tolikoj veličini. Zamišljeno je da se spriječi ekonomski kolaps. U mnogim aspektima je nejasno kako će se provesti i kakve će ekonomske posljedice takva zapanjujuća javna potrošnja, koja nije podržana porezom, imati na dug i inflaciju. Ali to je, zaista, bilo potrebno i paket donesenih zakona je uživao gotovo jednoglasnu podršku demokrata i republikanaca u Kongresu, ali i predsjednika Trumpa. Vodeće pitanje koje lebdi nad zemljom jest koliko dugo bi zatvaranje trebalo trajati.

Predsjednik Trump pobudio je golemu anksioznost među stručnjacima za javno zdravstvo kad je predložio da se izolacija okonča do Uskrsa, upozorivši na teške ljudske i socijalne posljedice urušenoga gospodarstva. Navodno je bio pod pritiskom paničnih poslovnih i industrijskih čelnika kako bi omogućio ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti što je prije moguće, prije nego što val bankrota zahvati naciju.

 | Author: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL

Trumpova zabrinutost bila je u potpunosti legitimna, osobito ako se uzme u obzir i na njegov mogući reizbor. Pohvalno je da je predsjednik napokon stao na stranu svojih savjetnika za javno zdravstvo i dogovorio se da će obustavu rada zadržati do kraja travnja. Nesumnjivo ga se uvjeravalo da se ekonomija ne može pouzdano pokrenuti sve dok virus istinski ne bude obuzdan. Ponovno otvaranje zemlje samo bi povećalo širenje virusa i moralo bi se stanovništvo staviti u karantenu, a to bi bilo kataklizmično. Predsjednik Trump nastavio je prakticirati svoj vrlo jedinstveni oblik vodstva u ovoj krizi, definiran ne trezvenim državničkim stanjem, nego kroničnim hvalisanjem i prebacivanjem krivice, bijesom i osvetoljubivošću.

Biološko oružje Ako se ne opametimo Znanost Čeka nas epidemija koja će pobiti više od 300 milijuna ljudi

Guverneri 50 saveznih američkih država očajnički mole da Washington nabavi i distribuira hitno potrebne medicinske potrepštine kako bi se spriječio kolaps lokalnih zdravstvenih sustava. Trump je pokušao prebaciti odgovornost na same guvernere, pa je prijetio da će zaustaviti slanje medicinskih zaliha guvernerima koji su ga kritizirali.

 | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

Također je hrabro tvrdio da su testovi COVID-19, respiratori i drugi vitalni predmeti dovoljno dostupni, a to nije ni približno realnosti. Ovakvo ponašanje američkog predsjednika nikad nije zabilježeno tijekom neke izvanredne situacije. Iako bi velike žrtve korona virusa mogle imati utjecaja na njegov izborni rezultat , Trump je istodobno prenio sliku snage, svrhe i optimizma pa je njegova popularnost pozitivno odjeknula u više od polovice javnosti. Gotovo svakodnevno vodi konferencije za novinare s vladinim timom za upravljanje krizama.

Njegovi kritičari seciraju svaki njegov izljev bijesa i pogrešku, a njegove pristalice vjeruju da ga je jednostavno pogodila loša sudbina i da krizom upravlja vrlo dobro. A neki čak i dalje vjeruju da je korona virus umjetno proizveden ili je kriza prenapuhana, a to predsjednički neprijatelji besramno iskorištavaju kako bi ga srušili. Ukratko, akutna polarizacija američke politike nastavlja se čak i u trenutku nacionalne opasnosti.

 | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

Nasreću, osim politike, američki narod pokazuje solidarnost i hrabrost, a u međuvremenu vlada, privatni sektor i zdravstvene ustanove mobiliziraju resurse i osnovnu ljudsku domišljatost u nadi da će vrijeme nadvladati i pokoriti virus. Zrakoplovi lete u Kinu i iz nje kako bi ubrzano donijeli kupljene medicinske potrepštine.

Predsjednik Trump pozvao se na svoje hitne ovlasti kako bi naredio General Motorsu da odmah počne proizvoditi respiratore. Više tvrtki i javnih zdravstvenih ustanova prate razvoj potencijalnih cjepiva koja bi mogla biti dostupna u rekordnom roku. Konačno, nadamo se da će drakonsko nacionalno zatvaranje zaista omogućiti državi da se nađe ispred virusa i omogućiti da se vrati u stanje normalnosti u sljedećih mjesec ili dva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BettyXN98
    BettyXN98 17:09 05.Svibanj 2020.

    Elizabeth, 36. w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅b

  • Avatar ElizabethBC90
    ElizabethBC90 15:49 05.Svibanj 2020.

    Tražim seks, ali hoćeš li? Uđi оvamо ––– w︆­w︆­w︆­.︆­ki︆­s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆m

  • Avatar DonnaXJ75
    DonnaXJ75 19:29 04.Svibanj 2020.

    Carol, 27. w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b